RYKKINNHALLEN: Alt lå til rette for at Tromsø Storm skulle nå en ny NM-finale. Etter 11 strake seiere i serien, fikk de utdelt beviset på at de er landets beste lag over tid hjemme mot Centrum Tigers sist helg. Siste hinder før finalen var Bærum Basket, laget de har plagdes med i sluttspill i så mange år, men som i år ble nummer fire i grunnserien.

Ungguttene fra Bærum visste ingen nåde, trådde offensivt til verks og 18 år gamle Johannes Dolven var bokstavelig talt sjef under kurven.

DEPPER: Reggie Fuller, Odin Bangsund, Aslak Smalås og Arne Ingebrigtsen fortviler på benken etter semifinaletapet. Foto: Tobias Stein Eilertsen

Den 201 centimeter høye 18-åringen satt hele 23 poeng og tok 22(!) returer. Når ungguttene til Bærum Basket også satt vanskelig trepoengere i viktige perioder, hjalp det lite at Storm satt i gang en sluttspurt.Bærum førte hele kampen og vant til slutt 81-79 og spiller dermed finale imorgen.

– Bærum spiller en kjempekamp og vi er litt under pari forsvar. De har for vane å heve seg når det gjelder som mest. Når vi ikke setter våre enkle skudd går det som det går. Det er like surt hvert år. Ekstra surt er det at det er min skyld at de får satt den siste treeren der og går opp til fem poengs ledelse, sier Storm-kaptein Aslak Smalås.

Hinket av banen

Det ble en trist sorti for Tromsø Storm og Nicholas Phillip.

Bergenseren måtte se slutten av kampen fra sidelinjen og ble hjulpet av lagkamerat Arne Ingebrigtsen ut av parketten.

De to bergenserne klarte knapt å skjønne hva som hadde skjedd i Rykkinnhallen.

– Jeg hater å tape. Det blir ikke noe gøy å spille bronsefinale. Jeg føler vi er utrolig godt forberedt og gjør alt riktig opp til kampen. Men vi følger ikke gameplanen og det er det vi spillerne som må ta ansvaret for. Coach (Kenneth Webb) sier hele tiden hva vi må gjøre, så det er vi som ikke klarer å følge de ordrene. Dette tapet står ikke på han, sier Arne Ingebrigtsen.

– Dette var en skikkelig stang ut kamp for oss. Vi bommer skudd, de setter sine, så enkelt er det. Det er en god kamp av Bærum, men en dårlig kamp av oss. Vi blir jagende hele kampen. Jeg vet ikke helt hvorfor det er slik at vi sviktet når det gjelder som mest, men det gjør vi og jeg har ingen godt forklaring på hvorfor, sier Nicholas Phillip.

– Hadde våre sjanser

Kenneth Webb var naturlig nok langt nede etter den svake oppvisningen som sørget for at Storm atter en gang måtte se kongepokalen glippe.

Da blir det tidligst 19 år til neste gang.

– Vi hadde våre sjanser i dag og skulle ha ledet. Forskjellen i dag er at Bærum setter sine sjanser når de trenger det, mens vi misser våre muligheter når vi trenger å sette skudd. Bærum overrasker oss på ingen måte. Vi visste hva de var gode på og at vi måtte passe på Dolven under kurven. Når han sitter 22 returer og vi ikke klarer å bokse han ute, samtidig som vi misser åtte straffekast og taper en kamp med to poeng. Det sier seg selv, det er summen av mange små ting, som gjør at vi ikke klarer det i dag. Vi er naturlig nok langt nede alle sammen, sier Webb til iTromsø.

Webb mener det vil være ekstra skuffende hvis Storm ikke møter opp og gjør en god kamp i bronsefinalen.

— Det handler om å avslutte med stil, og stå løpet ut. Jeg vil være veldig skuffende viss vi ikke møter opp på en skikkelig måte til den kampen, sier han.

Klubben har ikke vunnet kongepokalen siden 1997 og Bærum-spøkelset fortsetter å henge over klubben.

— Alt koker ned til at vi manglet disiplin, sier Webb.

KAMPFAKTA

TROMSØ STORM 79 (41) - BÆRUM BASKET 81 (42)

Perioderes: 18-22, 23-20, 14-17, 24-22

Poeng Storm: Reggie Fuller 20, Keon Lawrence 18, Kiril Raykov 16, Arne Ingebirgtsen 14, Nicholas Phillip 6, Aslak Smalås 5. Flest poeng Bærum: Johannes Dolven 23. Flrest returer, Storm: Reggie Fuller 13. Flest returer, Bærum: Johannes Dolven 22.