test

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo vet at det nesten er vankeligere ikke å kvalifisere seg enn å ta Norge til et sluttspill for første gang på 16 år.

Landslaget kan så å si tape halvparten av alle kvalifiseringskampene og likevel få en billett til Frankrike.

Med det nye formatet — 24 lag i sluttspillet - hadde Norge spilt EM i 2004 og 2012.

Høgmo trenger ingen tryllestav. Han må bare sørge for å kopiere resultatene til sine forgjengere.

Utvidet EM

I kveld starter Norges jakt mot en billett til EM i Frankrike 2016 når Italia gjester Ullevaal. Før mesterskapet i Frankrike, har UEFA økt antall lag som får være med i europamesterskapet. 16 lag har blitt til 24. 23 + arrangørlandet. I denne kvalifiseringen er det delt inn i ni grupper. Åtte med seks lag og én med fem lag. I det nye formatet, går gruppevinner, laget på andreplass og beste treer (etter at resultatene mot laget på sjetteplass strykes) direkte videre. De åtte øvrige treerne møtes til playoff for å bestemme hvem som får de siste fire plassene.

Aldri før har så mange lag gjort opp om en EM-tittel, men hva om det nye formatet hadde blitt innført tidligere? Hadde det endret Norges mesterskapsdeltagelse de siste årene? Svaret er definitivt ja. Se faktaboksen nedenfor.

Da Graham Poll blåste av Norges siste gruppespillkamp mot Slovenia i EM 2000 på stillingen 0-0, utbrøt TV 2s kommentator Ernst A. Lersveen «Der er Norge i kvartfinalen!». Norge hadde fire poeng, og etter å ha tapt åpningskampen mot Norge, måtte Spania slå gruppeleder Jugoslavia for å hindre norsk avansement. To minutter på overtid ledet Jugoslavia med 3-2. Det kunne vel ikke gå?

Jo da. Gaizka Mendieta og Alfonso scoret henholdsvis fire og seks minutter på overtid for Spania og sendte Norge ut av EM og Nils Johan Semb i knestående på gressmatta i Arnhem. Det var den største nedturen for norsk landslagsfotball på mange år, og dessverre ble det den første av mange de kommende årene. 14 år har gått siden sist vi kunne følge Norge i et internasjonalt mesterskap.

EM 2004: Direkte avansement

I kvalifiseringen til EM 2004 ble Norge nummer to i gruppa med 14 poeng på åtte kamper i en rekordjevn gruppe. Kun to poeng skilte førsteplass og fjerdeplass i gruppen. Danmark vant med 15, Norge og Romania fulgte på 14 mens Bosnia Herzegovina endte på 13 poeng.

Norge andreplass kom etter god hjelp fra Danmark.

Fem minutter på overtid i Parken utlignet Martin Laursen til 2-2 mot Romania og sørget for at gultrøyene endte på 14 poeng. Med norsk seier hjemme mot Luxemburg på hjemmebane i siste kamp, endte Norge på samme poengsum, men kom plassen foran på innbyrdes oppgjør. Det sikret Norge en plass i playoff, hvor vi tapte 5-1 sammenlagt mot Spania. Men med dagens ordning hadde vi gått direkte videre.

EM 2008: Playoff

I 2008 sto kampen om EM-spill i all hovedsak mellom Norge, Hellas og Tyrkia. Hellas endte opp som klare vinnere med 31 poeng (12 kamper), mens Norge og Tyrkia kjempet om andreplassen. Kampene de to imellom kom til å bli avgjørende. I det første møtet, som ble spilt i Frankfurt, Tyskland, ledet Norge 2-0 til pause etter mål av Simen Brenne og Martin Andresen.

Dessverre for Norge, hadde Thomas Myhre en andreomgang han nok aldri vil glemme. Han glapp et frispark fra Hamit Altintop inn i eget mål etter 72 minutter, og på overtid lot han et enkelt skudd fra distanse gli mellom sine egne bein. Det kostet Norge seieren, og mest sannsynlig en EM-billett.På Ullevaal i nest siste runde, kunne Norge få revansje. Seier ville nærmest garantere andreplassen, og med uavgjort hadde de fremdeles overtaket. Men Norge ga igjen fra seg en ledelse, og Tyrkia snudde 0-1 til 2-1 og tok andreplassen i gruppa med 24 poeng. Det ga direkte avansement i 2008. Norge endte på 23 poeng og tredjeplass. Det hadde gitt plass i playoff om en plass i EM. Og hvilket lag ble ville blitt beste treer? Bulgaria, Norges motstander i EM-kvalifiseringen til Frankrike.

EM 2012: Direkte avansement

Da Norge havnet i gruppe med Portugal og Danmark, var det nok noen få som ga opp håpet om en plass i EM i Polen og Ukraina. Men Norge ga de to favorittene kamp hele veien inn. Etter blant annet en seier over Portugal på Ullevaal med 1-0, mye takket være en aggressiv John Carew, en våken Erik Huseklepp og en gavmild Eduardo i Portugals mål, levde Norges håp om EM-plass helt til nest siste kamp mot Danmark i Parken.

To mål av Niklas Bendtner, stengte, i realiteten, EM-døra for Drillo og Norge. Danmark vant gruppa med 19 poeng (åtte kamper). Portugal og Norge begge havnet på 16 poeng, men Portugal ble nummer to grunnet bedre målforskjell. Men hadde det nye formatet gjeldt i 2012, ville alle tre gått videre. Norge var nemlig beste treer med god margin. Det nærmeste laget var Ungarn med «tellende» 13 poeng. (Ungarn hadde 19 poeng på 10 kamper) Dette må Norge klare for å gå videre:

Norge møter Italia, Kroatia, Bulgaria, Aserbajdsjan og Malta til kvalifiseringen til EM i Frankrike om snaue to år. Hvis vi ser på de to tidligere kvalifiseringene i UEFA (EM 2012, VM 2014), har Italia vunnet sin gruppe begge gangene (2012: 26 poeng, 2014: 22 poeng), Kroatia har blitt nummer to begge gangene (2012: 22 poeng, 2014: 17 poeng).

Bulgaria havnet sist i gruppa i EM-kvaliken (fem poeng på åtte kamper) og på fjerdeplass i VM-kvaliken (13 poeng), Aserbajdsjan ble henholdsvis nummer fem (sju poeng) og fire (ni poeng) mens Malta har havnet sist begge gangene men ett og tre poeng.

Norge er tredjeseedet i denne gruppa.

Hvis vi ser på poengsnittet fra de to tidligere kvalifiseringene, gir det også et godt bilde av hvor mange poeng som trengs. I begge kvalifiseringene, hadde gruppevinnerne et samlet poengsnitt på 2,5 poeng pr kamp. Snittet blant lagene på andreplass var 2 poeng pr kamp i VM-kvalifiseringen, mens i EM-kvalifiseringen var det på 1,9 poeng. Og blant treerne var snittet på henholdsvis 1,5 og 1,6 poeng pr kamp.

Så hva har vært Norges poengsnitt de foregående EM-kvalifiseringene?

Kvalifisering til EM 2004: 14 poeng på åtte kamper, 1,75 poeng i snitt

Kvalifisering til EM 2004: 23 poeng på 12 kamper, 1,92 poeng i snitt

Kvalifisering til EM 2012: 16 poeng på åtte kamper, 2 poeng i snitt