Hege Leirfall (35) ble i 2010 valgt til breddefotballens visepresident i Norges Fotballforbund (NFF). Samtidig ble Yngve Hallén valgt til sin første periode som fotballpresident etter en tung maktkamp mot forgjenger Sondre Kåfjord.

Leirfall hadde da totalt 11 år bak seg i NFF, deriblant de siste fire årene som styremedlem i forbundsstyret under Kåfjord. Hun ble på det tidspunktet ansett som en framtidig fotballpresident.

Lanserer Berntsen

To år senere fikk hun nok av samarbeidet med Hallén og droppet sin lysende NFF-karriere. I dag bor hun i Stavanger, jobber som HR-leder hos Magnar Eikeland og er samboer med Vikings assistenttrener Kåre Ingebrigtsen. Hun er ferdig med NFF, men hun følger godt med, og har i det lengste håpet på en endring.

Alt tyder imidlertid på at Yngve Hallén gjenvelges for sin tredje periode som fotballpresident ved helgens fotballting.

— Allerede ved forrige forbundsting var jeg veldig overrasket over at Hallén ble gjenvalgt. Ettersom han har vært så omdiskutert og kontroversiell på så mange områder hadde jeg trodd at det skulle komme noen motkandidater. Og da det ikke kom noen forrige gang hadde jeg hvert fall trodd at det kom i år. Slik ser det ikke ut til å bli, sier Leirfall til Aftenbladet.

En av dem hun mener kunne tatt over presidentvervet er Bjarne Berntsen. Han har de siste to årene sittet som toppfotballens visepresident i NFF-styret.

— Personlig skulle jeg gjerne sett at vi fikk en ny president. Jeg tror det sitter mange gode kandidater der ute, og Bjarne Berntsen er en av flere som kunne gjort en veldig god jobb. Jeg tror én av årsakene til at ingen stiller er at de ikke ønsker å ta den skittentøyvasken som det blant annet blir i media. Man så den maktkampen som oppstod mellom Hallén og Kåfjord for fire år siden, og det er egentlig ingen som kommer ut som vinnere av en sånn kamp, det blir bare tapere, sier Leirfall.

Ledelse og innvolvering

Leirfall presiserer at hun ikke har noe personlig imot Yngve Hallén. Hun anser han som er veldig dyktig politiker og en hyggelig person, men ikke som en god fotballeder. Uenighetene ble for sterke til at hun kunne sitte videre i NFF-styret. Før tinget i 2012 bestemte også styremedlemmene Hege Jørgensen og Anders Eggen å trekke seg.

— Jeg ble valgt inn i styret fordi jeg hadde et ønske og en intensjon om å være med å utvikle norsk fotball. Det følte jeg ikke at jeg fikk muligheten til etter at Yngve Hallén tok over. Det var altfor mange prosesser som ble besluttet over hodet på styret, og så gikk det mye på Halléns lederstil og måten han behandlet oss andre i styret på. Jeg brukte veldig mye av min fritid på dette vervet, og når ting var som de var, fant jeg ut at nok var nok for min del i styret, sier Leirfall.

I de fire årene hun satt som styremedlem i Sondre Kåfjords styre mener Leirfall hun hadde større påvirkningskraft enn i de to årene som visepresident under Hallén.

— Jeg satt som nestleder, men hadde ingen reell påvirkning på flere store, strategiske saker. Det er vanskelig å si hvorfor det var sånn. Jeg tok det opp med Hallén mange ganger, og vi diskuterte dette med involvering ofte. Det var ikke bare meg det gjaldt, men hele styret. Han brukte ikke styret sitt på en måte som en leder bør gjøre.

- I hvilke saker mener du styret ble forbigått?

— Det var flere store, strategiske saker der vi følte vi rett og slett ikke hadde reell påvirkning. For eksempel granskningssaken da det ble besluttet at alle eliteserieklubbenes overgangssaker skulle granskes helt tilbake til 2006. Det er et veldig godt eksempel. Da ble jeg kun varslet på sms. Når du sitter som visepresident i styret, og får en slik beskjed på tekstmelding, føler du ikke du har så mye du skal ha sagt.

- Jeg er ikke bitter

Hun har gått gradene via NFFs ungdomsutvalg, til breddekomiteen, sittet i kretsstyret i Nordland og til slutt i forbundsstyret. Hun hadde lyst til å jobbe videre med norsk fotballs framtidige strategier, men hun hadde ikke lyst på mer maktkamp og uenighet.

— Jeg orket ikke mer krangling, styr og maktkamp. Det som skuffet meg mest var den stadige maktkampen. Når du sitter i styret i NFF har du mye makt, og når folk da er mer opptatt av å ha mest mulig makt framfor å utvikle norsk fotball blir det helt feil. Det blir en stor ulempe når man er mer opptatt av å utøve makt enn å skape gode prosesser, sier hun.

35-åringen synes det er beklagelig at NFF nå ser ut til å fortsette til 2016 med Hallén i spissen.

— Nå kjenner ikke jeg så godt til alt som har skjedd de siste to årene, så for alt jeg vet kan jo Hallén ha tatt til seg mye av de tilbakemeldingene han har fått og lært av det. Men jeg er usikker på det når jeg ser hvordan Drillo-saken ble håndtert. Med en gang en så stor og tung sak dukket opp skinte det gjennom at prosessen i NFF-styret hadde vært for dårlig. NFF er heldigvis en demokratisk organisasjon og det er fotballtinget som bestemmer hvem som egner seg best som president, og det får vi forholde oss til.

For Leirfall er det viktig å presisere at dette ikke er noe personlig oppgjør med Yngve Hallén.

— Jeg anser meg ikke som bitter i det hele tatt. Jeg valgte å trekke meg selv, og jeg har aldri ønsket å fronte noen ting i media. Da jeg høsten 2012 ga beskjed om at jeg ikke ønsket gjenvalg sa jeg utad at det var fordi jeg ønsket å bruke tiden min på noe annet, og årsaken til det var at jeg aldri har hatt noe behov for å ta noen skittentøyvask. Det er ingenting personlig mellom meg og Yngve. Jeg anser meg som ferdig med fotballen på det nivået og håper heller å kunne bruke min erfaring og kompetanse på lignende verv i næringslivet i Stavanger, sier Leirfall.

- Forbundsstyret fungerer godt

Yngve Hallén mener problemene i NFF-styret tilhører forrige periode.

Det er to år siden Hege Leirfall trådte ut av NFF-styret. Fotballpresidenten mener mye har endret seg siden den gang.

— Jeg har ikke noe personlig i mot Hege Leirfall jeg heller, og at politikere er uenige i sak er helt greit. Hun har stått frem med denne kritikken en del ganger siden hun trakk seg. Jeg er overbevist om at ting er både bedre og enklere nå enn i hennes periode, noe jeg tror vi må dele ansvaret for. Det sittende forbundsstyret leverer sammen med resten av organisasjonen godt på handlingsplanen, som blant annet Leirfall var med og tok et stort ansvar for å utarbeide.