FRANKRIKE-ISLAND 5-2

Island har vært europamesteskapets store kjeledegger. Den statusen ble virkelig bekreftet da de kjempet England i senk på mandag — og vant 2-1. Island fikk naturligvis mye skryt etter kampen, mens det engelske laget ble hudflettet hjemme på balløya.

Roy Hodgson og de engelske stjernene trodde kanskje de hadde kommet seg gjennom den verste hetsen, men kritikken fikk ny giv i det Frankrike begynte å bøtte inn mål mot Island i kvartfinalen søndag kveld.

Flere vil nemlig ha det til at dette setter Englands prestasjon i et enda dårligere lys. I NRKs sending ga trenerprofil og ekspertkommentator Tom Nordlie uttrykk for at seieren tyder på en klar nivåforskjell mellom Frankrike og England.

— Jeg skjønner ikke hvorfor vi var så kritiske til England. Frankrike sliter virkelig med å spille mot Island, skriver Gary Lineker, med en god slant sarkasme, på sin Twitter-konto.

— England, allerede ydmyket av Island, blir nå ydmyket på nytt av Frankrike, skriver AFP-journalist Tom Williams på sin Twitter-konto.

— Englands "innsats" mot Russland, Slovakia og nå Island har blitt satt i brutalt perspektiv her, skrev BBC-journalist Phil McNulty på Twitteretter Frankrikes tredje mål.

Vi besøkte Reykjavik etter Islands bragdseier over England. Her prøver islendingene å sette ord på hva triumfen betyr for landet.

Vil mottas som helter

For mens Island var det beste laget i seieren over England, var det klasseforskjell mellom lagene på Stade de France søndag kveld. Selv om søndagens resultat trolig vil endre enkeltes syn på kvaliteten i det islandske laget, vil nok islendingene uansett bli mottatt som helter hjemme i Reykjavik.

Dette var Islands aller føsrte mesterskap, og få hadde trodd den lille nasjonen ville få oppleve en kvartfinale.

Enkelte tok også til orde for at Island ikke kom til sin rett søndag.

— Mange spør hvordan England kunne tape for Island. Kanskje dette bare var én kamp for mye for et slitent Island-lag, foreslår AP-journalist Rob Harris på sin Twitter-konto.