— Ti! svarer Christian Randsborg når vi spør hvilken nummer i rekken NM-finalen på Frogner stadion blir for ham. Han er 1985-modell og veteranen i laget.

— Den åttende, svarer brødrene Petter og Jan Olav Løyning, mens lillebror Randsborg, Fredrik, gjør seg klar for sin femte.

I den tredje semifinalen var det ingen tvil på Stabekkbanen onsdag kveld. Etter at Sarpsborg hadde hengt med til 3-5 ved pause, valset Stabæk-lokomotivet over østfoldingene etter pause. Det stoppet på 11-3 – etter fire mål av kveldens toppscorer, Jan Olav Løyning. Etter 11-1 og 5-4 i de to foregående semifinalene, vant altså Stabæk 3-0 i kamper i best av fem-semifinalene.

Kulturen sitter i veggene

Brødrekonstellasjonene har sterke tradisjoner i Stabæk. I gamle dager var det Follvar-brødrene, Frode, Eskil og Lyder og Hauger-gutta, Lars og Børre. Inntil nylig hadde Stabæk fire blad Holmen-Jensen på laget, men nå er bare Simen med. Til gjengjeld holder Løyning-ene og og Randsborg-ene tradisjonen vedlike.

- Hvorfor er Stabæk så ofte i finalen?

— Vi er en gjeng som har holdt lenge sammen. Faktisk har vi spilt sammen helt siden guttedagene. I tillegg til mange med rutine har vi fått påfyll av yngre spillere hvert år. Det er mye bandykultur i Stabæk, og når de eldre legger opp så blir de med og bringer kulturen videre på andre måter, svarer gutta nokså samstemte.

Ny rekord for Stabæk

Selv for Stabæk er det uvanlig å spille ti NM-finaler på rad. Ja, det er faktisk rekord. Finalen på Frogner stadion lørdag 7. mars blir som nevnt klubbens tiende på rad. Av de ni siste har syv gitt seier.

Den forrige rekorden i antall strake NM-finaler var ni på rad fra 1993 til 2001. Hele åtte av dem endte med kongepokal.

- Hvordan skal formen holdes vedlike i halvannen uke?

— Vi skal bare trene og kose oss. Og så skal vi vinne. Vi kommer aldri for å tape, fastslår Petter Løyving.

I den andre semifinalen vant Ready 6-3 over Solberg på Vassenga. Dermed har også Ready vunnet 3-0 i kamper og møter Stabæk i finalen. Det blir en historisk finale for Oslo-klubben. Det er i år 100 år siden den første NM-finalen ble arrangert på Frogner stadion, og Ready slo Trygg 11-3 i syvmannsbandy.

Hva passet vel da bedre enn at Ready kom til finalen i det historiske året?

De ti siste NM-finalene:

2006 Stabæk-Mjøndalen 5-4

2007 Stabæk-Mjøndalen 6-3

2008 Stabæk-Solberg 8-5

2009 Stabæk-Solberg 5-3

2010 Solberg-Stabæk 8-1

2011 Stabæk-Mjøndalen 5-4

2012 Stabæk-Solberg 6-4

2013 Ullevål-Stabæk 3-2 e.o.

2014 Stabæk-Ready 5-2

2015 Stabæk-Ready

Kampfakta:

Stabekkbanen: STABÆK - SARPSBORG 11-3 (5-3)

Målscorere Stabæk: Jan Olav Løyning 4, Andreas Ingemarsson 2, Nikolai Jensen 2, Magnus Høgevold, Björn Buskqvist, Petter Løyning.

Målscorere Sarpsborg: Anton Olsson, Petter Nicolaisen, Max Pherson.

Utvisningsminutter: Stabæk 20, Sarpsborg 40. Tilskuere: 125. ## Vassenga: SOLBERG - READY 3-6 (1-2)

Målscorere Solberg: Kjetil Johansen, Simon Stavis, Marius Austad.

Målscorere Ready: Gustav Andersson 2, Daniel Zeylon 2, Christian Waaler, Petter Haug.

Utvisningsminutter: Ready 20. Tilskuere: 180.