OSLO TINGRETT: Alle syv står tiltalt for grov korrupsjon og bedrageri for å hatjent penger på å tape to fotballkamper i 2012. De fem tiltalte spillerne er: Drin Shala (Follo), Saif Haydar (Follo), Formose Pape Mendy (Follo) , Alban Shipshani (Asker) og Fredrik Alexander Notice (Asker).

Følg direktefeed fra tingretten nederst i saken!

De skal forsvare seg mot anklager om å ha mottatt til sammen 200000 kroner for å ha fikset resultatet i kampene Østsiden-Follo og Frigg-Asker i juni 2012. I tillegg er to bakmenn tiltalt. En nordmann i 30-årene og en svenske i 40-årene.

Keeperen mottok 15 000

Onsdag er det Drin Shala som forklarer seg i retten. Han sto i mål for Follo da de tapte 4-3 mot Østsiden.

Drin Shala forklarer seg i retten onsdag. Her som tilskuer på en Follo-kamp i kjølvannet av skandalen i 2012. Foto: NTB Scanpix/Audun Braastad

− Jeg mottok 15000 kroner kontant av Alban (Shipshani) for tipsene jeg ga til den ene bakmannen, sier Drin Shala når han blir spurt ut av aktor Asbjørg Lykkjen under dag to av rettssaken i Oslo tingrett.

Tipsene gjelder de to kampene som blir omtalt som fikset. De ble gitt da Shala, Shipshani, Haydar og Mendy var på en restaurant i Uddevalla, Sverige fem dager før de nevnte kampene i 2012. Der møtte de den ene av bakmennene som er tiltalt.

Shala forklarer at både Shipshani og han mottok det samme beløpet som «takk for gode tips».

Aktor: — Det styrker saken vår

Statsadvokat og aktor Asbjørg Lykkjen er klar på at dette styrker påtalemyndighetens sak.

Aktor Asbjørg Lykkjen og medaktor Christian Stenberg representerer påtalemyndigheten i rettssaken i Oslo tingrett. Foto: NTB Scanpix/Lise Åserud

− Selv om tiltalte har en annen forklaring på hvilken informasjon han har gitt, så styrker dette vår vurdering av saken, sier hun.

Hun hevder at den nye informasjonen bekrefter det de hele tiden har ment: Her har det vært pengeuttak og pengene går tilbake til spillerne.

Manglet sentrale spillere

I Frigg-Asker manglet Asker sentrale spillere etter å ha spilt en tøff cupkamp mot Stabæk like før, opplyser Shala.

− Det var kun snakk om informasjon, ikke om lagene kom til å vinne eller tape.

I Follos kamp mot Østsiden stilte førstnevnte uten den viktige midtbanespilleren Patrik Karoliussen.

− Han var et stort tap. Kanskje vår beste spiller, sier keeperen.

I tillegg var to midtstoppere, kaptein Anders Lübeck og Halvor Raddum, ute med skader. Det førte til at tiltalte Saif Haydar måtte flyttes ned på midtstopperplass, en uvant posisjon.

Shala fastholder i sin forklaring at han ikke kom med tips om at Follo kunne tape kampen. Kun at laget var svekket.

− Jeg visste ikke at kampene ble spilt på før i ettertid, forklarer han.

Møttes på svensk restaurant

Under hans frie forklaring innrømmer han å ha møtt den ene bakmannen, en svenske i 40-årene, på en restaurant i Uddevalla få dager før Østsiden-kampen.

Shala var dersammen med tre av de andre tiltalte spillerne. Keeperen og bakmannen diskuterte norsk fotball, noe som gjorde at bakmannen ga Shala følgenede formaning: la meg vite det hvis du har god informasjon om norsk fotball.

− Jeg fikk fort et inntrykk av at han er gambler. Hvis vi hadde god info om kamper med tips, var han villig til å høre om det og spille på de kampene, sier Shala stående i vitneboksen.

Mendy førstemann ut

Formose Pape Mendy forklarte seg under den første dagen av kampfiksingssaken i Oslo tingrett. Den tidligere Follo-spilleren var først ut av syv personer som er tiltalt i den nesten fire uker lange straffesaken.

Midtbanespilleren bekreftet i går at han var til stede på Uddevalla-restauranten. Han husket ikke å ha truffet den tiltalte bakmannen, men innrømmer at han var mer opptatt av å spise pizza og følge med på en EM-kamp.

Mendy forklarer at han flere ganger i løpet av etterforskningen har løyet for å bli ferdig med saken. Hans resonnement går på at jo fortere saken ble behandlet hos politiet, jo fortere kunne han spille fotball igjen.

Følg dag to av rettssaken i vinduet nedenfor