Michal Kwiatkowski (25) gikk til topps i brosteinsrittet E3 Harelbeke i Belgia fredag. En syk Alexander Kristoff fikk det tungt.

Polakken spurtslo Peter Sagan i spurten i det 206 kilometer lange endagsrittet. Ian Stannard ble treer. De norske rytterne nådde ikke opp.

Sykdom ødela for Alexander Kristoff.

– Jeg følte meg bare ikke sterk. Jeg pleier å føle meg sterk i brosteinsbakkene, men der gikk det ikke så bra i dag. Jeg håper bare formen ikke er borte, sier Kristoff til NRK etter fredagens 53.-plass.

Kristoff var nesten sju minutter bak Kwiatkowski i mål.

– Han følte seg ikke bra i dag. Han har tatt en forkjølelse i kroppen, men vi trodde vi hadde kontroll på den. Den har åpenbart blusset opp igjen, sier lege og trener Stein Ørn til TV 2. Edvald Boasson Hagen ble syk etter Milano – Sanremo og stilte ikke til start langfredag. Vegard Breen ble beste nordmann fredag med 46.-plass, slått med 6.54 min.

Vegard Stake Laengen og Sven Erik Bystrøm endte på henholdsvis 91.— og 92.-plass. Kristoffer Skjerping og Sondre Holst Enger brøt.

Evig toer

Kwiatowski åpnet spurten med drøyt 300 meter igjen. Det var trolig polakkens eneste sjanse. Sagan reagerte altfor sent, og luken mellom de to vokste slik at slovaken ga opp spurtduellen.

– Etter å ha syklet sammen i 30-40 kilometer, viste jeg at min sjanse lå i en lang sprint. Jeg prøvde å stikke med litt over 300 meter igjen, og det fungerte, jublet Sky-rytter Kwiatowski.

– Vi jobbet sammen lenge, men da vi kom til spurten var jeg tom for energi. Han var rett og slett bedre, slik er sykkelsporten ganske enkel, sa Sagan.

Han måtte nærmest som vanlig ta til takke med annenplass.

– Det er min skjebne. Hvem har flere annenplasser enn meg? Det er på tide å vinne, sa spurtslåtte Sagan.

Æret terrorofre

Rittet ble startet med ett minutts stillhet for å hedre ofrene etter terrorangrepene i Brussel.

Alexander Kristoff fikk spørsmål om terroren av belgiske Sporza før start. Intervjuet er lagt ut på Katjusjas egen Facebook-side.

– Det var virkelig tragisk. Sjokkerende nyheter. Det kjennes veldig nært. Man leser om slike hendelser i Midtøsten, men nå har det kommet til Europa. Jeg og mange andre av rytterne har ofte vært innom Zaventem lufthavn, så det kunne ha vært oss, sa Kristoff.

Kurt Asle Arvesen er eneste norske vinner i rittet. Han vant i 2008. (©NTB)