Kjetil Rekdal tok kommandoen fra første minutt da han i går tiltrådte som trener i nedrykningstruede Lierse. Kun en gang flakket han med blikket. Det var da han mellom to intervjuer ikke fant et sted å kaste snusklysa han sto med i hånden.

I Lierse husker de ennå hans innsats på banen. Han var i finalen for å bli kåret som den beste spilleren i klubbens 100-årige historie.

Klarer de plassen i serien, skal det være et comeback på Lasarus-nivå. Det er det nesten umulige ved oppgaven, og ikke bonusen på vel 2 millioner kroner, som trigget Rekdal, sier han i alle fall selv.

— Alle fotballkamper starter med 0-0, sa Rekdal til belgiske medier. Han som brukte Norges statistikk mot Brasil som eksempel på at i fotball er alt mulig.

Orden og oppførsel

— Denne klubben passer Rekdal. Det han har å gi oss er å lære folk disiplin, respekt og at de skal gjøre jobben sin. Nordmenn har mer respekt for andre enn oss belgiere. I Norge reiser jo folk seg på trikken for eldre, slikt gjør de ikke her. Det er slikt vi vil ha mer av, sier David Brocken, eks-Vålerenga-spilleren som har vært sentral i å hente Rekdal til klubben. Han skal nå jobbe sammen med sin trener fra VIF.

— Det høres ut som om jeg er rett mann, sier Rekdal smilende mellom intervjuer på norsk eller flytende flamsk.

Brocken er ikke i tvil: Lykkes Rekdal med å berge Lierse, vil han kunne plukke trenerjobber på øverste hylle.

Usikker på nivået

Rekdal har i år sett to kamper i belgisk eliteserie. Det imponerte ham ikke.

— Men jeg vet jo heller ingenting ennå om det nivået Lierse er på, sier han.

I går avlyste han spillernes fridag med ordene: - Fri skal dere få når treneren er fornøyd.

— Når blir det?

— Det kan bli en stund til.

Brasil-matchvinneren hadde seks år i Lier. Sønnen hans er født her, men Rekdal forlot klubben etter en krangel. Ingen av dem som styrte Lierse den gang er i ledelsen nå.

— Da hadde jeg ikke kommet tilbake, sier han.

- Har ryddet opp

I fjor var Lierse som flere andre belgiske klubber innblandet i omfattende fiksing av kamper. Det het at da fikk spillerne betalt for å tape, mens i år har de gjort det gratis.

— Lierse er en av de klubbene som har ryddet opp. Det er også en av grunnene til de problemene vi har nå og den plasseringen vi har på tabellen, sier han.

Rekdal skal nå ut og hente to- tre spillere. Brocken forteller at de ser nøyere på markedet i Norge, men vil ikke ut med navn.

— Noen fra Vålerenga?

Han trekker pusten og sier: - Det er flere der som ville passe oss bra.

Lørdag klokken 20.00 leder Kjetil Rekdal sitt lag i den første seriekampen mot Westerlo som er et lokalderby.

— Men mye mindre intenst enn mellom Vålerenga og Lillestrøm, sier Brocken.

KJETIL REKDAL

38 år. Tidligere trener for Vålerenga, 83 kamper og 17 mål for Norge. Spilte seks sesonger (1990-96) i Lierse, i tillegg til to i Borussia Mönchengladbach (1988-90), tre i Hertha Berlin (1997-2000) og en i franske Rennes (1996/97).

Ny jobb. Ansatt for seks måneder i Lierse hvor han i de seks sesongene scoret 71 seriemål på 181 kamper.

Godtgjørelse. Lønn for trenerjobben er 850 000 kroner og en bonus på 2,1 millioner dersom Lierse ikke rykker ned.

Ambisjoner. En trenerkarrière utenfor Norge.