OSLO 20090226President i Norges Fotballforbund Sondre Kåfjord under pressekonferansen hvor de svenske og norske fotballforbundene lanserte sitt kandidatur til å arrangere Fotball EM i 2016Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Foto: Poppe, Cornelius
OSLO 20090226President i Norges Fotballforbund Sondre Kåfjord under pressekonferansen hvor de svenske og norske fotballforbundene lanserte sitt kandidatur til å arrangere Fotball EM i 2016Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Foto: Poppe, Cornelius

Styret i Norges Fotballforbund har torsdag besluttet at Stavanger, Lillestrøm, Trondheim og Oslo skal være norske vertsbyer i den norsk-svenske søknaden om å arrangere fotball-EM 2016. — Alt i alt står vi igjen med fire byer som vi mener er de fire beste. Vi har gjort en grundig vurdering , sier fotballpresident Sondre Kåfjord til Aftenposten.no.

Seks norske byer ønsket å være vertskap i den endelige søknaden til UEFA. Valget av de fire byene innebærer at Bergen og Bodø ikke blir med i søknaden.

- Alle de seks byene har gjort en kjempejobb, og de har vist et fantastisk engasjement. Vi har gjennomført en meget grundig prosess, og har tatt vårt valg på bakgrunn av faglige vurderinger av UEFAs krav og hva som må til for å skape en vinnende søknad , sier fotballpresident Sondre Kåfjord.

Norge-Sverige konkurrerer med Frankrike, Italia og Tyrkia om EM-sluttspillet.

(Artikkelen fortsetter)

Illustrasjonen er av "Nye Ullevaal" i Groruddalen slik NFF ser det for seg. ( Foto: Don Lawrence & Nicole Martin/ NFF )

Byene er blitt vurdert ut fra samme kriterier for arena, overnatting, transport og lokale arrangementskonsept. En prosjektgruppe i NFF har sammen med eksterne bidragsytere vurdert alle kandidatene, som forbundsstyret har brukt som bakgrunn for sin beslutning.

— Vårt fokus har vært å velge de fire byene som gir oss størst sjanse til sammen å vinne frem i UEFAs vurdering av hvem som skal få EM i 2016, sier Kåfjord.

— Nå har vi passert en milepæl, men det er på mange måter nå jobben starter rundt om i disse byene. Det er krav som må oppfylles.

(Artikkelen fortsetter)

Et eventuelt EM-stadion i Bergen skulle bygges i Jekteviken/Dokken, som i dag benyttes som havneområde.

27. mai 2010 bestemmer UEFA hvem som skal arrangere EM i 2016.

Norge må stille med fire stadioner med kapasitet på henholdsvis 50.000, 40.000 og to som tar 30.000 tilskuere til EM 2016. Oslo velges fordi det skal bygges nytt nasjonalanlegg med plass til 50.000. Byen har det beste overnattingstilbudet på Østlandet, og har meget god infrastruktur innen transport.

(Artikkelen fortsetter)

NYE ÅRÅSEN? Slik kan det nye stadionet i Lillestrøm se ut. ( Foto: LSK.NO )

Lillestrøm er den eneste byen med konkrete planer om stadion til 40.000 tilskuere, og byen scorer høyt på alle kriterier.

Stavanger oppnår høyest totalscore av byene, og skårer også best innefor områdene arena og lokalt arrangementskonsept. Stadionplanene sikrer byggeklar tomt i god tid .

Trondheim velges fordi Lerkendal er klar til utbygging, og det er realistiske planer med liten risiko. Gjennom Rosenborg har Lerkendal en posisjon i europeisk fotball.

(Artikkelen fortsetter)

Slik blir nye Lerkendal Stadion i Trondheim.

Om taperbyene kan NFF melde at Bergen har for stor usikkerhet i forbindelse med arenaløsning og framdrift. Bodø tilfredsstiller ikke kravene til overnatting.

– Jeg er imponert over den jobben som er gjort i alle de seks byene, og vi takker alle som har deltatt. Byene som er valgt må gjerne se på dette som en seier, men det er først og fremst en invitasjon til hard jobbing, sier Kåfjord.

(Artikkelen fortsetter)

Stavanger åpner for at Viking Stadion kan få en kapasitet på 40.000 tilskuere til EM i 2016 (Tegning: Link Signatur)

Fotball-EM er verdens tredje største idrettsarrangement. 24 nasjoner skal delta i fotball-EM 2016. Fire av totalt ni arenaer skal ligge i Norge ved et eventuelt EM i Norge og Sverige. Vårt naboland skal altså ha fem arenaer.

Det var allerede klart at Oslo var med som vertsby. Spørsmålet var hvilke tre andre byer som fikk følge hovedstaten videre.

Les mer om EM-søknadene her:

STAVANGER:

Stavangers EM-komité reiste hjem med en god følelse etter presentasjonen i Oslo forrige uke. Etter dette møtet har Norges Fotballforbund (NFF) bedt om skriftlig dokumentasjon på at kapasiteten på Viking Stadion kan økes fra 30.000 til 40.000 tilskuere.

Den har de fått – og optimismen er ikke blitt mindre av den grunn. Viking Stadion skal bygges ut med moduler som sikrer etterbruk, i og med at disse kan benyttes på andre arenaer etter mesterskapet.

BERGEN:

Bergen har planer om en ny arena i havneområdet Jekteviken/Dokken ved Nøstet. Byrådsleder Monica Mæland presenterte disse planene under en pressekonferanse for noen uker siden.

Uklarheter i forhold til arenautbygging kan bli et problem for Bergen. UEFA har satt strenge krav på dette området, fordi mange av arrangørbyene til det neste EM i Polen/Ukraina (2012) har lovet mer enn de kan holde.

TRONDHEIM:

I Trondheims EM-søknad er et utvidet Lerkendal (35.000 plasser) tenkt som EM-arena.

– Dette var en presentasjon rettet inn mot fotballforbundet, og vi har ikke sett noen grunn til å legge den på nett. Dessuten besto den for det meste av bilder, sier Trondheims prosjektleder, Jorid Ferner til Aftenbladet.

Hun syntes presentasjonen i Oslo gikk bra og har en god følelse før avgjørelsen torsdag.

BODØ:

Bodø har fremhevet det eksotiske ved nordnorske landsdelen og de små avstandene – alt innen en radius på tre kilometer – som sin store styrke i EM-søknaden.

– Vi legger ikke skjul på at vi sliter med hotellkapasiteten. Vi har ikke nok fire— og femstjerners hoteller til å tilfredsstille Uefas krav. Her er vi avhengige av hotellskip. Men vi har stor kapasitet på flyplassen, bare Oslo (Gardermoen) og Trondheim er større enn oss her. Derfor lever vi i håpet om at NFF ser verdien i et EM for hele Norge, sier Bodøs prosjektleder Anne Britt Norø til Aftenbladet.

LILLESTRØM:

På Skedsmo er det fortsatt stor optimisme, med nærheten til Norges hovedflyplass, infrastrukturen rundt Oslo og et stadion til 40.000 som sine største fortrinn.

– Lillestrøm by er den byen som er nærmest Europa. Vi har gode kommunikasjonslinjer ut til Europa, og det er lett å komme hit. Et EM i Lillestrøm er absolutt styrkende for Norge og Sveriges EM-søknad, sier Per Mathisen i Lillestrøm Sportsklubb.