makedoniastjerne Foto: Robert Veiåker Johansen

I Makedonias tropp finner du en salig blanding av spillere fra relativt ukjente klubber som AE Paphos, FK Renova, Ulsan Hyundai og FK Tom Tomsk.

Én mann skiller seg ut.

Det er han alle mener er farlig.

Lazios Goran Pandev.

25-åringen er «Makedonias John Carew».

– Den beste vi har.

Les også:

Spissen møter Aftenposten med et fast håndtrykk, og bestiller en espresso selv om han varsler «dette intervjuet må bli kort, for jeg skal ha formiddagsluren min».

Det er med andre ord bare å gå rett i angrep.

– Det snakkes og skrives mye om deg i Norge. Den norske landslagssjefen Egil Olsen sier at du er meget god, men at du er en primadonna?

Italia-baserte Pandev snakker ikke engelsk, og venter på oversettelsen. Men p-ordet er internasjonalt. Mannen med tredagersskjegget og Rolex’en på venstrearmen himler med øynene.

– Primadonna?

– «Lett å mislike». «God uten ball når du gidder». «Defensivt gjør du ikke noe».

– Det er helt tydelig at treneren deres ikke kjenner meg. Men han skal få bli kjent med meg lørdag, sier Pandev.

– Forstår du hva han mener?

– Han kjenner meg ikke. Det er klart. No comment.

Den nyansatte Makedonia-treneren Mirsad Jonuz har også trøbbel med å se poenget i Drillos utspill.

– Goran er den beste vi har. Han er en god mann, og meget profesjonell, understreker Jonuz, som har annet å tenke på under lagets treningssamling i feriebyen Ohrid.

Les også:

Barndomskjærester

Goran Pandev vokste opp under trange kår i den lille byen Strumica, sørøst i Makedonia. Oppløsningen av Jugoslavia førte til at mange av byens fabrikker måtte stenge dørene. Pandevs far var en av dem som mistet jobben.

Sønnen utmerket seg tidlig som en god og målfarlig fotballspiller. 16 år gammel reiste han til en juniorturnering i Italia sammen med den lokale klubben sin, Belasica. Inters speidere oppdaget ham, og handlet raskt. Spissen ble leid ut til Spezia, så til Ancona, før han ble god nok for Serie A og Roma-klubben Lazio, som han har spilt for de fem siste sesongene.

– De siste ni årene har jeg utviklet meg veldig som fotballspiller, sier han.

– Det er en lang vei fra Belasica til Lazio - har suksessen gjort noe med deg?

– Nei, nei, nei, ikke i det hele tatt, ler hovedpersonen. Macedonian Sport-journalisten Vladimir Bulatovic forteller at for dem er ikke Pandev noen stjerne, han er den samme som han alltid har vært.

– Han kommer aldri til å forandre seg. For noen måneder siden giftet han seg med den første kjæresten sin fra Strumica, som han har vært sammen med siden han var 14 år, forklarer Bulatovic.

– En farlig spiller

Pandev har ett år igjen av kontrakten sin, men skal være nær en overgang til Juventus. Tottenham og Premier League har også vært nevnt. Temaet er «no-no» midt i oppkjøringen til årets viktigste landskamp. Det er mye lettere å smøre snakketøyet hans ved å nevne John Carews navn.

– Han er en av de aller beste angriperne i Europa. En meget farlig spiller, som jeg kjenner godt fra hans år i Roma. Han er sterk, men det aller mest spesielle ved ham er at han løper så raskt. Han er så høy.

– Hvordan stopper man en mann som ham?

– Forsvarerne våre er sterke. Og forberedte.

– Hvem er best – Pandev eller Carew?

– Det er umulig å sammenligne. Vi er jo helt forskjellige spillertyper, mener 25-åringen.

Pandev er en smart og klok angriper, med en fin evne til å plassere seg riktig. Han har ikke den samme farten og styrken som det norske håpet, men er trolig en mer komplett avslutter.

Dueller og teknikk

Det er ingen tvil om at den makedonske troppen er meget godt forberedt til hjemmemøtet med Norge. Kampen er en siste sjanse for begge til å nå VM. Pandev tror at det blir jevnt og tett, han kaller av en eller annen grunn gjestene favoritter, og tror at en liten feil kommer til å avgjøre alt.

– Vi spiller jo veldig forskjellige. Norge legger vekt på duellspillet og de lange pasningene. Vi prøver på en mer teknisk type fotball, vi er mer glad i å holde på ballen.

Når jeg spør hvilken stil han foretrekker, ser han på meg som om jeg har rømt fra en institusjon, og kikker deretter ned i den tomme kaffekoppen sin.

– Folk her forventer mye av deg?

– Jeg er vant til det. Jeg vet at de alltid tror at jeg skal gi noe mer og annerledes enn andre spillere. Men press? Nei. Alle som driver med dette, vet at én spiller ikke kan gjøre mye dersom resten av laget ikke er meg.

Det er i hvert fall én ting Goran Pandev og Drillo er enige om.

Fakta/Primadonna

Opprinnelig betegnelse på faste teaterensemblers ledende kvinnelige skuespiller; primadonnaen hadde førsterett til alle hovedroller etter et fast rollefordelingssystem i ensemblet. Primadonna brukes også som nedsettende, kjønnsnøytral betegnelse på en selvgod, lunefull person, ofte skuespiller eller artist, med såkalte primadonnanykker.

(Kilde: Store norske leksikon)

Fakta/Goran Pandev

Makedonsk spiss som spiller for Lazio.

Født: 27. juli 1983

Høyde/vekt: 184 cm/75 kg

Klubber: Belasica (Makedonia), Inter (Italia), leid ut til italienske Spezia, deretter Ancona fra samme land. Har spilt for Lazio de fem siste sesongene. 159 kamper/48 mål for klubben.

— 44 landskamper/16 scoringer for Makedonia.

— I mars tildelte president Branko Crvenkovski ham landets fortjenestemedalje for måten han har utviklet fotballsporten på i Makedonia, og fordi han er en god ambassadør i utlandet.