Sverige — Brasil 4-3 eeo.

RIO DE JANEIRO : Sverige er klar for drømmekamp i OL. Finale. Og det etter en thriller av en fotballkamp.

Det måtte både ekstraomganger og straffespark til for å avgjøre semifinalen som endte 0-0 etter ordinær tid. Heller ikke i de neste minuttene ble det mål.Brasilianerne var frustrert.

Gråtende gikk de av banen etter å ha misset da det gjaldt som mest. Svenskene skjønte knapt hva som hadde rammet dem. De tapte jo 1-5 mot det samme laget i innledningen.

Sveriges keeper, Hedvig Lindahl, ble den store helten. Foto: Reuters

I store deler av kampen ble svenskene buet ut.

Sveriges målvakt Hedvig Lindahl ble utsatt for sjikane da hun sparket ut ballen. "Bicha" er ikke et pent ord. Brasiianere pleier å bruke det nedsettende om homoseksuelle.

— Tradisjon i Brasil

— Dette er en tradisjon i Brasil, og ikke direkte rettet mot det svenske landslaget, skriver journalist Linus Sunnervik i den svenske avisen Expressen.

Det kan den brasilianske journalisten Thaise Constancio bekrefte overfor Aftenposten.

— Jeg kan ta med min mor hit og si alle de stygge ordene jeg vet, men ikke i mine foreldres hus, sier hun.

— Her roper publikum Zika, som betyr "håper du ikke lykkes". Det ordet var der før myggen kom, ler hun.

Brasil er ute av OL-sluttspillet. Foto: Reuters

Like etterpå forteller journalisten meg at publikum er ufine mot den kvinnelige dommeren.

— De roper "fuck you". Vi pleier å gjøre det. Det er normalt.

Andre idrettsutøvere reagerer også

Det hjemlige svenske publikum foran TV-skjermene, som fulgte denne drømmematchen, lot sin vrede gå ut i sosiale medier.

Men akkurat hendelsen denne ettermiddagen på Maracane stadion, som tar 75.000 publikummere, og nesten var full, inneholdt utpsyking fra tilskuernes side.

Avisen Expressen har fanget opp andre som har reagert under OL. Flere utenlandske utøvere i friidrett, fotball og sandvolleyball melder om den samme opplevelsen. Som stavhopperen Renaud Lavillenie, da han møtte Thiago Braz da Silva fra Brasil i finalen. Østerrikeren syntes publikum var så ufine at han ga tommelen ned.

I RIO: Mette Bugge

Også i sandvolleyball, der Brasil er en gigant, har spillerne fått merke dette.

— Når vi spiller her er det alltid slik, sier Alex Horst fra Østerrike.

Fant en god strategi

Kanskje ble de svenske spillerne til forbundskaptein Pia Sundhage oppildnet? Etter at Brasil hadde hatt mesterparten av spillet, og stadig var trussel foran Sveriges mål før pause, var det svenskene som kom kraftig tilbake i 2. omgang. Og de gangene Brasil var på offensiven, fremsto Lindahl som en gigant. 33-åringen som ellers spiller i Chelsea LFC, plasserte seg riktig, og utstrålte trygghet.

Ekstraomganger måtte til. Og derette en tøff straffesparkkonkurranse. Marta åpnet for Brasil. Ballen i mål. To lagvenninner var ikke like heldige.

Brasilianerne ble frustrerte

For Brasil betød denne semifinalen alt. Ikke noe vil være større enn å vinne OL-gull på hjemmebane. Og med selveste Marta som kaptein, hun som spiller i FC Rosengård i Sverige, var det spesielt å møte de spillerne hun kjenner så godt. Klubbvenninne Lotta Schelin, også hun kaptein på landslaget, merket at dette var tidenes semifinalekamp, men utfallet ved kampslutt, var det ikke mange bettingselskaper som hadde trodd på.

— Dette var så fortjent, sier den samme journalisten fra Brasil, som vi snakket med tidligere i kampen.

— Sverige var rett og slett best.

Noe å juble for

— Alt er mulig i fotball. Sverige har scoret tre mål i hele turneringen. Det er lite å juble for. Laget viste begrenset kvalitet i kvalifiseringen, der de slo ut bl a Norge, selv om de tok seg videre, sier Monica Knudsen, som trener Lillestrøms damelag..

Hun så kampen på TV og ble imponert av svenskene.

— Forbundskaptein Pia Sundhage har byttet mye på formasjon og tilnærming til kampene, og ender opp med reinspikka drillofotball i de to siste oppgjørene. Det viser bare det er mange veier til Rom, når det gjelder fotball. Sverige fant flyten, Pia er en veldig erfaren trener på dette nivået, hun har vunnet OL to ganger tidligere. Finale for Sverige er bare fantastisk. Gratulerer. Dog så bittert for Brasil på hjemmebane, med 70.000 ville fans på tribunen.

Sverige har skjønt det

— Atter en gang greide Sverige å ta en storskalp. Først USA og nå Brasil. Det er imponerende, det er sterkt og våre naboer har nå fått en velfortjent OL-finale. Sverige har skjønt det, at det kun dreier seg om å vinne, sier Geir Nordby, mangeårig trener for Røas kvinnelag.