Onsdag er det 100 dager igjen til OL i Rio de Janeiro. De norske gullhåpene er ikke mange. Bare to, mener Johan Kaggestad.

— Målprosessen startet for sent etter London-OL i 2012. Det ble etter min mening tatt få grep. Hvis målene er uklare, får an også uklar aktivitet, sier Johan Kaggestad. Den tidligere treneren og nåværende ekspertkommentatoren tror ikke Norge får så mye å glede seg over i Rio heller.

– Etter min mening har vi bare to gullkandidater, håndballjentene og lettvektssculleren i roing med Kristoffer Brun og Are Strandli. Så har vi fire-fem som er medaljekandidater: Gunn-Rita Dahle i terrengsykling, Olaf Tufte/Kjetil Borch hvis de kvalifiserer seg i dobbeltsculler, Henrik Christiansen i svømming, Stig André Berge i bryting og skytterne på sitt beste.

— Skal du ta medalje i OL, bør du ha vært på pallen i VM eller verdenscup. Der er det ikke så mange av våre som har vært.

Er norske ulver sultne?

Om Olympiatoppen er mer opptatt av å lykkes i vinter-OL fremfor sommer-OL, overlater Kaggestad til Olympiatoppen å svare på. Men han er klar på hva som gir suksess.

— Da jeg begynte som trener, gikk jeg først til roerne. Med unntak av London har de tatt medalje i alle OL siden 1972. Håndballen er også blitt en kulturbærer etter hvert. De viderefører det som skal til. Ellers har vi selvfølgelig utfordring i en del idretter fordi rekrutteringen er tynn. Det kunne være lurt å gjenoppta Bjørge Stensbøls gamle idé, kvinneprosjektet. Det gikk over seks år: Jentene møttes i nettverksgrupper og hentet inspirasjon hos hverandre. Det endte med at jentene tok fem medaljer i Sydney – like mange som vi hadde tatt tilsammen fra 1896. — Norge har bare fem millioner innbyggere. Kunne vi ha forventet at vi er bedre enn det vi er?

— Ja, absolutt. Vi har god økonomi og gode rammebetingelser. Spørsmålet er om vi har ungdom som er sultne nok. Herb Elliot (australsk 1500-vinner i OL 1960) sa en gang: Sultne ulver jager best. Har vi nok sultne ulver å plukke fra? spør Kaggestad.

«Alt» er stort i friidrett

Kaggestad er ikke i tvil om at det er langt lettere å hevde seg i vinter-OL enn i sommer-OL. I Sotsji deltok 88 nasjoner – i Rio blir det 206. — Jeg får høre at spyd for damer ikke er så fryktelig stort det heller. Ikke det? De 16 første på verdensstatistikken i 2015 kom fra 13 forskjellige nasjoner, sier Modum-mannen, som har dette gode rådet til foreldre, trenere og utøvere som drømmer om en OL-medalje.

— Driv med lek og allsidig idrett 20–25 timer i uken fra tiårsalderen! Og du kan ikke trene dårligere enn dem som er bedre enn deg.

Da kan vi se frem til OL 2028 og utover.

PS: Toppidrettssjef Tore Øvrebø har avslått å kommentere tilstanden. Det gjør han i stedet på sitt eget OL-møte onsdag kl. 9.00. ## Status

100 dager før OL har 40 norske utøvere greid kravet. For mange utløper kvalifiseringsperioden ut i mai, mens andre – for eksempel friidrettsutøverne – kan prøve seg helt frem til 10. juli. Slik ser statusen ut:

Badminton

Marius Myhre Fartum er eneste aktuelle. Har siste sjanse i EM, som begynner i dag. 6. mai kommer verdensrankingen. Fartum er pr. i dag nummer 98. Boksing

Ingen norske kvalifiserte seg i OL-uttagningen i Tyrkia 7.–18. april. Én mulighet gjenstår. For damer: Marielle Hansen (51 kg) i VM i Kasakhstan 19.–27. mai. For herrer: OL-kval i Aserbajdsjan 14.–26. juni.

Bryting

Etter å ha misset i Zrenjanin i Serbia forrige helg, kvalifiserte Stig Andé Berge (59 kg) seg til OL ved å gå til finalen i Ulan Bator sist helg. Grace Bullen (58 kg), Pål Eirik Gundersen (66 kg), Martin Hamlet Nielsen (98 kg) og Felix Baldauf (98 kg) får siste sjanse i Istanbul 6.–8. mai.

Bueskyting

Individuelle plasser deles ut i EM i Nottingham 23.–29. mai. Lag og siste individuelle plasser avgjøres i World Cup i Antalya 12.–19. juni. Bård Nesteng, Paul André Hagen og Jon I. Nesset er norske håp. Til World Cup kommer også Simen Burholt med.

Fekting

Sølvvinneren i London-OL, Bartosz Piasecki, misset OL-kravet under EM forrige måned og valgte å legge opp.

Fotball

Norges jenter spilte i mars OL-kval i Sveits mot Nederland og Sverige. OL-plassen gikk til Sverige.

Friidrett

Håvard Hauknes har greid kravet på 50 km kappgang. Sondre Nordstad Moen er under det internasjonale kravet på maraton. Ca. ti utøvere andre ligger an til å greie OL-kravet, men de har god tid på seg. EM i Amsterdam i tiden 6.–10. juli blir siste sjanse. Medaljemulighetene er få. Det knytter seg stor spenning til hva den dobbelte OL-vinner Andreas Thorkildsen kan få til i sitt comeback etter hofteoperasjon i fjor.

Golf

Suzann Pettersen blir tatt ut og er medaljekandidat. Norge har én plass til på kvinnesiden. Marianne Skarpnord (kvalifisert) ligger i øyeblikket best an. Tonje Daffinrud og Caroline Martens er utfordrere. Verdensrankingen 11. juli avgjør. På herresiden er ingen gode nok. Det er 60 deltagere i hver klasse i OL. Maks fire deltagere pr. nasjon. Golf er på programmet for første gang siden 1904. Håndball

Damelandslaget kvalifiserte seg allerede i desember 2014 da de vant EM. Vant også VM i desember i fjor og er Norges største gullhåp. Håndballgutta fikk OL-kvalifisering da de ble nummer fire i EM i januar, men greide ikke å kvalifisere seg i Herning tidligere i april. Det ble seier over Bahrain, uavgjort mot Danmark og tapt mot Kroatia. Danmark og Kroatia tok OL-plassene.

Kajakk

Tidligere norsk paradegren med "Gullfirer'n", Knut Holmann og Eirik Verås Larsen som har gitt seks OL-gull. Men Norge fikk ikke engang med deltagere da VM i fjor gjaldt som OL-uttak. Får nye sjanser i europeisk OL-kvalifisering i Duisburg 18. og 19. mai. Meget tøff uttagning der bare første- eller annenplass gir OL-tur – litt avhengig av øvelsen.

Roing

Lettvektssculleren med Are Strandli og Kristoffer Brun er klar. Norge har også én plass i single, men den har Olaf Tufte takket nei til. Han vil heller ro dobbeltsculler med Kjetil Borch. Men duoen har ennå ikke kvalifisert seg. Siste sjanse for dem og fireren er i Luzern fra 22. mai.

Sandvolleyball

Norge har hjemmebane i den siste OL-kvalifiseringen, i Stavanger 23.–26. juni. To herrelag er garantert deltagelse i kvalifiseringen. Morten Kvamsdal/Christian Sandlie Sørum, Øivind Hordvik/Bjarte Usken (høyest ranket) og Iver Horrem/Geir Eithun kjemper om de to plassene. På damesiden er ett norsk lag kvalifisert, men vertsnasjonen kan få et lag ekstra. På damesiden kjemper Anne Guro Tveit Hjortland/Victoria Faye Kjølberg, Janne Kongshavn/Vilde Solvoll og Oda Ulveseth/Ingrid Lunde om å få delta.

Seiling

Norge har greid nasjonskravet i følgende klasser: RSX (brett), damer og herrer, Laser damer og herrer, Finnjolle og 49er FX. Ingen blir tatt ut før 30. mai, men følgende ligger best an. Brett: Maria Mollestad og Sebastian Wang Hansen.

Laser: Mathias Mollatt, Kristian Ruth og Hermann Tommasgaard. Laser: Marthe Enger Eide, Tiril Bue, Celine Herud, Line Flem Høst.

49er FX: Ragna/Maia Agerup og Helene Næss/Marie Rønningen.

Finnjolle: Anders Pedersen.

Skyting

Skytterne har sikret seg fire kvoteplasser på rifle, tre for menn og én for damer. De som sikret kvoteplassene er ikke nødvendigvis de som får delta. Kvotejobben ble gjort av Are Hansen, Ole-Kristian Bryhn, Ole Magnus Bakken og Malin Westerheim. Sistnevnte tok EM-sølv i vinter og ligger godt an. Andre som kjemper om OL-tur: Stian Bogar, Odd Arne Brekne, Simon Kolstad Claussen, Øyvind Solbrekken Flatla, Sina Busk og May Elisabeth Nordahl.

Stup

Espen Valheim fra Bergen Stupeklubb deltok i OL-kvalifiseringen i Rio, men det ble med den ene Brasil-turen.

Sykkel

Bronsevinneren fra London, Alexander Kristoff, har takket nei. Lars Petter Nordhaug, Edvald Boasson Hagen, Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen ligger best an til uttak. På damesiden er Emilie Moberg, Miriam Bjørnsrud og Cecilie Gotaas Johnsen kandidater.

Svømming

Henrik Christiansen er kvalifisert, på 400 meter og 1500 meter fri. Ytterligere to-tre utøvere kan greie A-kravet. Første sjanse: EM i langbane i London 16.–22. mai. Siste sjansen: innen 3. juli.

Terrengsykling

Gunn-Rita Dahle Flesjå (43), OL-vinner fra 2004, er igjen kvalifisert.

Taekwondo

Tina Røe Skaar fra Oslo er kvalifisert i klassen +67 kilo.

Triatlon

Kristian Blummefelt er trolig klar. Kvalifiseringsperioden utløper 15. mai.

Turn

Stian Skjerahaug fra Stavanger er klar. Første norske deltager siden 2000. Vektløfting

Ruth Kasirye var eneste aktuelle før hun ble tatt i dopingkontrollen for bruk av meldonium.

Uten Norge:

Følgende idretter er også på OL-programmet, men går uten norske deltagere: Banesykling, basket, bordtennis, bmx, dressurridning, elvepadling, feltritt, judo, landhockey, moderne femkamp, rytmisk sportsgymnastikk, synkronsvømming, tennis, trampoline og vannpolo.

Selv om norske utøvere har greid kravet, er de ikke garantert OL-deltagelse før Olympiatoppen har tatt dem ut.