Trodde du Vox var noe du puttet i håret for å få draget på festen? Nå kan du også se håndball der.

— Det er en utfordring å venne folk til den nye mediehverdagen, men det vil stabilisere seg etter hvert. Og håndballen kommer på kanaler som er tilgjengelig for alle, sier håndballpresident Kåre Geir Lio. Han er ikke bekymret for virvaret av kanaler som er kommet på banen denne sesongen.

- Det er en øvelse akkurat nå å finne ut hvem som sender hva, men vi har også fått en ny generasjon, som finner det de har lyst på - og det trenger ikke nødvendigvis være på de tradisjonelle fjernsynskanalene. Tiden da vi skrudde på enten NRK eller TV 2, er forbi, sier Lio, som selv bidrar til floraen.

I kanalmylderet har også Norsk Topphåndball og Norges Håndballforbund fått sin egen kanal. Alle klubbkamper streames på handballtv.com.

LES OGSÅ: Da prosjektet skulle presenteres, startet TV-sjefen med å be håndball-Norge om unnskyldning.

Discovery ny aktør

Jan-Erik Aalbu er den nye gutten med gullbuksene i norsk TV-sport. (Les mer om Aalbus planer for Eurosport her).

Da Discovery Communications i 2013 kjøpte SBS Nordic, fikk den amerikanske giganten styringen med TVNorge, herunder nisjekanalene Max og Vox. Og i år er også Eurosport Norge blitt inkludert. Med paller fulle av dollar er SBS Discovery blitt en maktfaktor i norsk TV-sport - også håndball.

Bjarte Myrhol og håndballherrene spiller EM i Polen i januar. De kampene sendes på TV3.

- Vi skal sende over 50 kamper i året, landskamper og klubbkamper. Seertallene virker lovende. På vår første landskamp hadde vi 170.000. Klubbkampene har samlet 10-15.000. Det er OK sammenlignet med det Sportskanalen har hatt. Men vi forventer en økning, for nå er også Get blitt distributør, sier sportssjef Aalbu i Discovery. - Skal Discovery også kaste seg inn i kampen om mesterskapsrettighetene?

- Rettigheter prater vi aldri om, men vi følger med på hva som kommer opp av muligheter og ser om det er noe for oss. Vi har tatt en posisjon allerede, og den ønsker vi å utvikle. Håndball er attraktive rettigheter, og det er lettere for oss å være med på en budrunde med Discovery i ryggen, sier Aalbu. Han innrømmer at kanalen har hatt flaks med fotballrettighetene. Molde har hatt suksess i Europaligaen, og fotballandslaget står på terskelen til EM-deltagelse. Seertallene har vært deretter.

TV 2 droppet klubbhåndball

TV 2 var håndballkanalen i mange år og er fortsatt en håndballkanal. Men når jentene spiller EM neste år, er det på Viasat. Også klubbhåndballen er TV 2 ute av, men det tar ikke rettighetssjef Bjørn Taalesen så tungt.

- Discovery har sagt at de ønsker å etablere seg i det norske markedet, og klubbhåndballen lå langs veien, klar til å bli plukket opp. Vi har lagt inn mye penger der, men det har vært tungt å dra opp seertallene. Derfor sa vi nei og valgte heller hockey.

- Hva gjør Discovery med fremtidens rettighetskamper?

- Kamp har vi hatt hele tiden, og nå blir den enda mer intens, sier Taalesen.

Håndball-EM frem til og med 2018 tilhører Viasat, mens TV 2 har VM til og med 2017. Etter det kommer også Discovery på banen.

- Blir budkampen så intens at TV 2 må satse på bare én hest, for eksempel Premier League i fotball, Taalesen?

- Vi snakker om forskjellige betalingsformer, og det er ikke et enten eller. Premier League er butikk i butikken og noe av det sterkeste du kan ha. Vi kjøpte Premier League i den konkurransen, og vi må konkurrere om de neste håndballmesterskapene i den konkurransen som er.

- Men Discovery er sterkest?

- Legger vi alle selskapene til grunn, er de det. Ingen i Europa kunne konkurrere da Discovery sikret seg OL-rettighetene fra 2018 til 2024, sier Bjørn Taalesen.

Dosent ved Markedshøyskolen og omdømmeekspert Trond Blindheim mener håndballen taper på situasjonen.

—  Det er ikke gunstig for noen idrett at det blir spredning over så mange kanaler. Men pengene kommer jo først, sier Blindheim

- Folk er kanallojale og programlojale, og det blir vanskelig å fange interessen i nye grupper når tilbudet er så spredt.

- Så NHF bør trykke opp en infobrosjyre og sende ut til folk?

- Ja, kanskje det. Blodfansen vil alltid finne frem, men for mange andre er det ofte tilfeldig hva de ser på TV. De dumper slitne ned i stolen og begynner å zappe litt, sier Blindheim, som ser det som positivt at alle kanalene er gratis.

- Jeg ville aldri betalt fem øre for å se hverken fotball eller håndball, og det er mange som er sånn.

Rettighetssjef Bjørn Taalesen peker på et annet problem de nasjonale håndballforbundene snart bør ta opp.

- Rettighetene blir dyrere og dyrere, men alt forsvinner til IHF og EHF. I fotball pløyes hundrevis av millioner tilbake til forbundene og ut igjen til klubbene. Hva får Norges Håndballforbund igjen for at jentene er populære i desember hvert år, spør Taalesen.