TV-sjef mener hverdagskampene gir millioninntekter norsk fotball ikke kan leve uten.

Statistikksenter Eliteserien:

— Mitt poeng er - hvis supporterne skal fjerne hverdagskampene på TV må de samtidig akseptere at verdien på fotballproduktet blir mindre. Da blir det færre til å betale for hele kaka. Gjennom medieavtalen tilfører vi flere hundre millioner kroner. Hvor skal de ta disse pengene fra , spør Bjørn Taalesen, sportsredaktør i TV 2. Klubbpatriotene reagerer mot at stadig flere eliteseriekamper blir spredt utover i ukedagene - og ikke i helgene. Tilhengerne mener det blir umulig å følge laget sitt - spesielt på bortebane - på mandager.

Aksjonsgruppen «Fotball skal spilles i helgen» , som støttes av samtlige supporterklubber til eliteserielagene, har som formål å forandre den neste medieavtalen.

Men der får de selvsagt ikke med seg TV 2s sportsredaktør på.

(Artikkelen fortsetter)

Aksjonsgruppen bak «Fotball skal spilles i helgene» ønsker at alle kampene i norsk eliteserie skal spilles enten fredag eller lørdag/søndag. (Foto: TOMMY ELLINGSEN)

Styrt av egeninteresser

Fotball Media AS, som Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund eier, forvalter medieavtalen med TV 2 og Lyse-gruppen. Medieavtalen går ut neste sesong. Taalesen mener debatten i beste fall er «særnorsk».

— I Danmark spilles ikke to kamper samtidig. I England er temaet forlengst dødt. Der er produktet og TV så bra at ingen snakker om kampene skal spilles på søndag eller mandag, sier Taalesen.

Han mener fotballsupportere har store problemer med å se utover egne klubbgrenser.

- Norsk fotball kan ikke basere inntektene på salg av supportskjerf. Det blir ikke spesielt TV-vennlig , sier han.

Lillestrøm er den klubben som har fått flest mandagskamper de to siste fotballsesongene. Da laget fikk en omberammet kamp borte mot Haugesund i fjor, valgte supporterne å boikotte kampen. Og hva skjer hvis flere supportere velger å gjøre det samme?

— Nå er det ikke vi som setter opp terminlisten, det er noe Norges Fotballforbund gjør. Sånt sett er det underlig at nesten all skytset blir rettet mot oss i TV 2, sier Taalesen. TV-kanalen kommer imidlertid med ønsker overfor NFF om kamptidspunkter i jevnlige møter.

— Vi vil ha folk og supportere på kampene, selvsagt, slikt blir det god TV av. Vi forsøker å beskytte de store lokaloppgjørene som for eksempel Molde og Aalesund, Brann og Viking, Vålerenga og Lillestrøm mot andre dager enn lørdag eller søndag. Det begrunner vi med alle bortelagets supportere som skal reise til kampen. Aller best med slike kamper er å ha en fridag etter, sier Taalesen.

Kanalen satser i motsetning til supporterne på mandager.

— Ja, vi betaler ut av «hvitøyet» mye, men sendingene på mandager gjør en god jobb for kanalen Zebra. Dette er også bra for fotballen, sier Taalesen.

Supporterkrav

  • Aksjonsgruppen bak «Fotball skal spilles i helgene» ønsker at alle kampene i norsk eliteserie skal spilles over to dager knyttet til helgen, enten fredag eller lørdag/søndag.

  • De vil at færre av kampene skal vises på TV.

  • De mener at fristen for å flytte en kamp skal være på minst åtte uker. Dermed kan supporterne lettere planlegge bortekampene.

Antall søndags- kamper på hjemmebane etter 11 serierunder:

Strømsgodset 5

Tromsø 3

Odd 3

Sogndal 3

Haugesund 3

Start 3

Molde 3

Rosenborg 2

Aalesund 2

Stabæk 1

Brann 1

Sarpsborg 1

Vålerenga 1

Viking 0

Fredrikstad 0

Lillestrøm 0

Antall mandags- kamper etter 11 serierunder:

Lillestrøm 4

Viking 3

Fredrikstad 3

Aalesund 3

Stabæk 3

Rosenborg 2

Brann 2

Tromsø 2

Odd 1

Sogndal 1

Haugesund 1

Molde 1

Sarpsborg 1

Strømsgodset 0

Start 0

Vålerenga 0