OSLO 20120227.Stig Inge Bjørnebye under premierefesten til 71 grader nord, Norges tøffeste kjendis på Bar i Oslo mandag kveld.Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Foto: Solum, Stian Lysberg

For tiden jobber Norges fotballforbund med å endre reglene i barne— og ungdomsfotball. I løpet av noen uker skal forslaget ut på høring til kretsene, men allerede er noen av endringene gjort kjent. Det gjelder blant annet forslaget om å innføre syverfotball for 13-åringer og firemålsregelen (at et lag som havner under med fire mål, får lov til å sette inn på en ekstra spiller, gjelder opp til 12 år).

Spesielt firemålsregelen har møtt kritikk.

Uavgjort

— Jeg tror i utgangspunktet dette er vel ment fra Norges fotballforbund, som ønsker å stimulere til mestring og glede og at barn skal spille fotball lenge. Men jeg tror samtidig at det er misforstått. De har feilkalkulert grovt på to viktige områder, sa den tidligere Stabæk-lederen Ingebrigt Steen Jensen om saken på Dagsrevyen.

- Å fjerne nederlag for barn, og tro at livet skal ende uavgjort, det er en gedigen misforståelse. Og det er en undervurdering av barn. Men det er sikkert vel ment, sier han.

Utviklingssjef for barne- og ungdomsfotballen i Fotballforbundet, Stig Inge Bjørnebye, har fulgt debatten.

— Det er bare fragmenter av en stor helhet som har kommet ut. Jeg har fulgt diskusjonen med et skråblikk, sier Bjørnebye, som mener at deler av inntrykkene som har kommet fram er basert på misforståelser.

— Disse forslagene skal føre til økt utvikling og større jevnbyrdighet, det handler ikke om å fjerne seier og tap, vi vil ha slutt på 12-0-kamper. Det er ikke utviklende for noen at det kun er ett lag på banen, slår den tidligere toppspilleren og treneren fast overfor Aftenbladet.

Ikke opp-ned

Også reglene for serie- og cupoppsett kan bli endret, for eksempel ved at vinner møter vinner og taper møter taper.

Og både 3-, 5-, 7- og 9-erfotball vurderes for det yngste spillerne.

— Vi skal ikke snu opp-ned på noe, men vil ta grep. Jeg tror dette vil gå seg til når forslaget kommer, men akkurat nå er det for tidlig å gå i detaljer før forlsaget har havnet hos kretsene, sier Bjørnebye.

Ifølge han har reaksjonene vært delte:

- I de kretsene hvor endringene har vært testet, har tilbakemeldingene vært positive. Det er viktig at vi samler oss om en modell, med lokale tilpasninger, slik at vi kan utvikle fotballen videre.

Få siste sportsnytt rett på din Twitter-konto. Følg 100% Sport!