Jetfly i lav høyde over Johannesburg og byens fotballstadion overdøvet den jevne lyden fra titusener av de spesielle afrikanske plasttrompeter, og de 70.000 tilskuerne brølte ut i begeistring da flere av VM-spillerne entret banen.

Fotballfesten, som skal vare en hel måned til ende, fikk en flying start i den sørafrikanske hovedstaden.

Det var ingen tvil om at afrikanerne var synlig stolte over at dette gigantarrangementet er kommet til det afrikanske kontinentet for aller første gang.

Store trafikkproblemer la en liten demper på de første minuttene av åpningsseremonien, for mange rakk ikke fram til arenaen i tide, men de kom inn etter hvert, og da kunne festen ta av for alvor.

(saken fortsetter)

DANS: Underholdning under dagens åpningsseremoni. (Foto: Digitalsport)

Bille og nobelprisvinner

En stor bille trillet en ball over banen, samtidig som Desmund Tutu danset på tribunen. 1500 dansere ute på banen svingte seg til afrikanske rytmer. Slik ble åpningsseremonien innledet – til stor begeistring fra dem som var på plass i tide.

Det tok virkelig av da Nelson Mandela ble vist på en storskjerm på stadion. Den tidligere presidenten var ikke selv til stede på grunn av at oldebarnet hans omkom i en bilulykke, men han uttrykte ønske om håp via storskjermen, og da var det virkelig lys i tilskuerne.

Nelson Mandela fikk avskaffet apartheidstyret i 1994, og han var også en svært viktig brikke i spillet som første til at Sør-Afrika fikk VM-arrangementet.

– Sjenerøsiteten i den menneskelige ånden kan overvinne alt. Gjennom medlidenhet og omsorg kan vi skape....håp, sa Mandela i sin hilsen.

(saken fortsetter)

KULTURELT: Trommer, farger og rytmer preget åpningsseremonien i Johannesburg. (Foto: Digitalsport)

Grønn og gull

De aller fleste tilskuerne som var til stede på åpningsseremonien var kledd i grønt og gull, nasjonalfargene til det sørafrikanske laget.

Det ble spilt sanger fra alle de seks afrikanske landene som er med i dette VM-sluttspillet, og publikum sang med så godt de kunne.

Ved siden av Sør-Afrika er Nigeria, Elfenbenskysten, Ghana, Kamerun og Algerie deltakende lag fra det afrikanske kontinentet.

Åpningsseremonien var en flott innledning til den første kampen mellom arrangørlandet og Mexico, men de mexicanske tilhengerne på tribunen ble fullstendig overdøvet av de spesielle plasttrompetene som blir kalt vuvuzela, som er blitt et varemerke for årets VM.

Sørafrikanerne viser ekte nasjonal stolthet over å ha fått VM-sluttspillet, en stolthet nasjonen ikke har vist siden Nelson Mandela ble løslatt fra fengselet på Robbin Island i 1990 og det første frie valget fire år senere.

VM-festen i gang. Den varer helt til finalen er spilt 11. juli. (©NTB)