Etter å ha spilt seks bortekamper så langt denne sesongen, står Tromsø igjen med tre fattige poeng. Sammen med Brann, Aalesund og Stabæk — som alle er plassert på nederste halvdel av tabellen - har de tatt færrest poeng på bortebane i årets sesong.

Til tross for det har trener Per-Mathias Høgmo et meget avslappet forhold til det. For motstanderne på fremmed gress har så langt vært blant annet Molde, Strømsgodset, Rosenborg og Haugesund. Fellesnevneren er at alle disse lagene er med å kjempe på toppen av tabellen og de eneste som ligger over TIL på årets eliteserietabell.

- I tillegg har vi spilt mot Aalesund og Odd, som også er sterke hjemme. Det vil si at vi har gjort unna kanskje de tøffeste bortekampene, og det gjør det kanskje litt lettere å takle bortestatistikken , sier Høgmo.

- Må vinne borte

Ser man på utfallet i bortekampene mot samme motstandere i fjorårets sølvsesong, har TIL tatt akkurat like mange poeng og med nærmest samme målforskjell i år. I tillegg har de vært enda mer solid på hjemmebane og ligger i så fall à jour om man snakker om noe medaljeskjema i år.

— Man må helt klart også se på hvilken motstand vi har møtt fram til nå. De lagene er kjent for å være sterke hjemme og at de gir fra seg få poeng der. Det er kanskje bare mot Odd i år at vi virkelig følte oss snytt for alle tre poengene. Det viktigste mot Haugesund var at vi dro herfra med ett poeng. Det viser styrke at vi kommer oss tilbake i kampen, og vi stiller likt med tanke på fjoråret, sier Høgmo.

Likevel er han enig i at det er på tide å begynne å vinne kamper utenfor Alfheim stadion snart om det skal være snakk om ny medalje denne sesongen.

— Det er litt avhengige av hva vi gjør på hjemmebane, hvor det så langt har vært veldig bra. Men vi må vinne borte også, og i hvert fall en tre-fire kamper, sier Høgmo, som dermed ikke tar for hardt i.

Statistikken viser at etter man la om til 16 lag i eliteserien så har lag som har tatt medalje minimum sørget for 17 poeng på bortebane.

- Styrer banespillet

Kaptein i Miika Koppinens skadefravær, Ruben Yttergård Jenssen, er enige om at TIL har fått gjort unna mange av de tøffeste bortekampene i eliteserien.

- Men så er alle bortekampene tøffe og vi er avhengige av å vinne der snart , sier Jenssen, som mener det var skuffende over at det ikke ble skapt mer fremover på banen lørdag.

— Men så møter vi et av eliteseriens aller beste lag. De har to gode spisser som de slår langt opp på og som gjør jobben for dem, så da får det så være at vi ikke får flere sjanser. Men vi styrer mye av banespillet og det er positivt, sier 24-åringen.