– Det var fryktelig, vi var helt knuste, sier Jesper Björkman til Helsingborgs Dagblad.

Han har hatt en karriere for Helsingborg og fem andre svenske klubber. Sist Ängelholm. 15. desember i fjor fikk han den tøffe beskjeden sammen med samboeren på sykehuset i Helsingborg.

Han forteller at de strigråt.

– Det var vanskelig å forstå at jeg er dødssyk, sier han til avisen.

ALS er en nervesykdom som i økende omfang ødelegger nerver i ryggmarg og hjerne. Ifølge ALS Norge lever 300–400 nordmenn med sykdommen som det ikke finnes noen kur mot.

Den svenske ishockeylegenden Börje Salming døde i desember etter ALS-sykdom.

Gjennomsnittsalderen for sykdomsstart er 55 år, men unge mennesker kan også rammes.

Som fotballspiller var Jesper Björkman plaget av en skade i kragebenet. Han trodde den spilte inn da han kjente seg svak i venstrearmen for ett år siden.

– I april satt jeg hjemme hos mine foreldre og kjente «Gud hvor svak jeg er i fingrene». Jeg trodde jeg var sterkere enn mamma og sammenlignet med henne. Men hun var mye sterke. Da søkte jeg hjelp. Men jeg var hundre prosent sikker på at det hadde å gjøre med skaden, sier han.

Etter først å ha fått diagnosen MNM (Multifokal motor nevropati), viste det seg at nedbrytingen av celler i ryggmargen var ti ganger større enn normalt.

Da fikk Björkman diagnosen ALS.

– Du hører det kanskje når jeg snakker. Du ser det hvis jeg løfter kappekoppen. Men ellers merker du det ikke. Jeg kan gå, jeg kan løpe, jeg kan gjøre alt. Men jeg det jeg gjør nå er å bearbeide sorgen. Egentlig skulle jeg ha levd livet. Det paradokset er svært tøft og noe jeg virkelig strever med, sier han til Helsingborgs Dagblad gjengitt av Aftonbladet.