– Jeg blir litt skjelven av å snakke om det. Det er ikke gitt at man klarer å forbedre seg. Det er stort. Det er kult å klare å levere tidenes løp. Det er en drøm. Det er noe jeg kommer til å huske for alltid, sier Ingebrigtsen til NRK.

Foran 15.400 elleville tilskuere i Bislett-solnedgangen løp han tidenes raskeste 1500 meter på norsk jord. Han senket egen europarekord fra 3:28,32 til 3.27,95.

Det skjedde seks dager etter at han forbauset med ny verdensrekord på den uvanlige øvelsen to engelske mil (3218 meter) på 7.54,10 i Paris. Ingebrigtsen er ikke i tvil om at 3.27,95 på Bislett er en bedre prestasjon og kalte det sitt livs løp.

– Å bryte 3.28 er en drøm. Jeg var ikke klar over at det gikk så fort, men det er litt rart å si det hver gang. Jeg kan ikke si det hver gang. Men det er bare gøy, sier Ingebrigtsen til VG.

Sist helg innrømmet 22-åringen at han ble satt ut av egen tid i Paris.

– Man får betalt for alt man legger ned og hadde det ikke vært for de rundt seg om er med å å optimalisere. Det tyder på at man gjør det rette.

Feltet var i Oslo råsterkt med åtte løpere under 3.30. Før start ble det snakket om at Cheruiyot hadde den beste personlige noteringen av de to med 3.28,28 mot Ingebrigtsens 3.28,32. Etter løpet ble han omtalt som verdens beste.

– Det er greit å få det bekreftet igjen. Det er utrolig gøy å springe løp og foran det norske folk i hovedstaden. Det er det kjekkeste jeg gjør, sier 22-åringen og gliser, før han får ros av statsminister Jonas Gahr Støre (62).

Selv uttalte Ingebrigtsen at det var «dødt løp» mellom dem hvis kenyanske Cheruiyot er på sitt beste. Torsdag kveld skilte det flere meter mellom de to rivalene. Storebror Filip måtte selv bryte løpet. Etterpå var 30-åringen full av beundring for det lillebroren presterte.

– Det var overraskende. Jeg hadde trodd at han var litt sliten etter verdensrekordforsøket for seks dager siden. Det tror han var også. Hvis dette var en tung dag for han, gleder jeg meg til å se han på den lette dagen hans. Planen er å være i toppform i slutten av juli og august, sier storebror Filip Ingebrigtsen til VG.

Samtidig satte også jærbuen Narve Gilje Nordås (24), som er trent av Gjert Ingebrigtsen, personlig rekord med tiden 3.29,47. Hans personlige rekord for 3,5 uker siden var 3.36.

– Jeg leverte over evne. Jeg så ikke dette komme. Når man får en slik sjanse, må man gripe den. Man blir dratt med inn. Jeg måtte bare følge. Den siste runden måtte jeg bare løpe forbi folk, sier Gilje Nordås til VG.

– Du gråt etter målgang. Hva betyr tiden for deg?

– 3.29 er så latterlig fort. Det er en tid som er forbeholdt folk med et unikt talent, ikke talentløse mosjonister. Du er som nummer 30 i verden gjennom alle tider. 20 av disse tidene ble satt på 1990-tallet da det ikke var et antidopingsystem oppe og gikk. Det er historie. Det er en magisk grense.

Rogalendingen ble nummer åtte.

– Det er nok det beste feltet på lang tid. Åtte mann under 3.30. Det er ganske sykt. Jakob gjorde det for hjemmepublikumet. Det er en utrolig prestasjon, sier Oliver Hoare til VG.

Australieren ble nummer syv med tiden 3.29,41.

Storebror Filip var samtidig skuffet på egne vegne.

– Det var dessverre en dårlig opplevelse. Jeg hadde håpet å levere bra på Bislett og kjenne på hvordan jeg lå formmessig, men jeg var ikke i slag. Jeg håper det bare er en dårlig dag og ikke representativt for formen, sier 30-åringen.