Vitensporten er et samarbeid mellom Institutt for idrettsvitenskap og kroppsøving ved Universitetet i Agder (UiA) og Fædrelandsvennen.

VITENSPORTEN: Selv om telting vinterstid kan høres kaldt ut, kan man med litt øvelse gjøre teltlivet svært komfortabelt også i denne årstiden. Min favoritt-tid på året er overgangen senvinter/vår i fjellet. Da varmer sola godt på teltduken, og dagene er blitt litt lengre. I Norge kan vi telte stort sett over alt i det vi kaller utmark. Allemannsretten sier at i utmark kan vi sette opp telt året rundt. Her er det to begrensninger: Vi har lov til å sette opp telt 150 meter fra bebodd hus eller hytte og teltet kan stå i inntil to døgn før det må flyttes.

1. Sett opp teltet hjemme før turen. Har du ikke mye erfaring, er det lurt å øve litt. Pakk teltet slik at innerteltet er montert i teltet på forhånd.

2. Pakk utstyr vanntett, gjerne i en søppelsekk eller i vanntette poser. Har man mulighet for å låne en pulk, kan det være en fordel. Da kan man være litt mer romslig med vekta og hva man tar med seg på tur.

3. Sovepose og godt liggeunderlag er viktig. Temperaturen nattetid i teltet er ikke så mye varmere enn utetemperaturen. I tillegg er det viktig å ha god isolasjon mot den kalde snøen man ligger på. Her kan det ofte være lurt å ha med to liggeunderlag for å forhindre gjennomslag av kulde. Det å ha med ei god dunjakke som kan legges i posen kan være et godt tips, i tillegg til lakenpose.

4. Finn en egnet teltplass. Min beste teltplass er en plass som er litt i ly for vind. Sikkerheten må være ivaretatt slik at teltet ikke ligger i utløpssonen for skred. Teltet må ikke ligge nede i en dump i terrenget hvor kulda samler seg på stille, klare kvelder. I tillegg ønsker jeg både kveldssol og morgensol på teltet. Må jeg velge, hadde jeg helt klart valgt morgensol. Da kan man fort få 20 grader i teltet på morgenen.

5. Tråkking av teltplass. Før man setter opp teltet er det viktig å tråkke plassen med ski. I stille vær byr det sjelden på de store utfordringene å sette opp telt, men i sterk vind kan det være krevende. Teltet pakker jeg alltid i teltposen på samme vis hver gang. Når jeg åpner teltposen, er det første jeg ser hempa som fester teltet til bakken, på bakre enden av teltet. Det vil si den enden av teltet som skal være mot vinden. Er det kraftig vind, kan jeg forankre teltet med en ski dypt i snøen gjennom denne hempa, før jeg tar hele teltet ut av posen. Da har jeg iallfall sikret at vinden ikke blåser av gårde med teltet mitt.

Når teltet er god forankret, kan jeg sette opp resten av teltet, som festes med snøplugger. Snøplugger er plugger som er lengre og bredere enn vanlig plugger. Bjørkeris eller ski og staver egner seg også godt til å feste teltet med. Bruker man skiene som plugger, er det viktig at de settes opp med skisålen mot teltet. På den måten unngår man at eventuelle stålkanter sliter og kutter bardunene. Teltet skal festes i alle barduner. Været kan snu fort og vi setter opp teltet for at det skal tåle uvær.

6. Levegg. Å bygge en levegg i forkant av teltet kan være hensiktsmessig av to grunner. En levegg vil skape mindre vind rundt teltet og dermed beskytte det mot slitasje og ødeleggelser i sterk vind. Det vil også bli mindre blafring og støy fra teltduken, og dermed sover man bedre i teltet gjennom natten. Tommelfingerregel for oppsett av levegg, er at muren bør være like høy som teltet, og avstanden fra teltduken til muren tilsvarer høyden på teltet. Da vil ikke muren treffe teltduken hvis den raser i løpet av natten, og forhåpentligvis legger det seg heller ikke for mye snø på teltduken.

7. Kuldegrop. De fleste telt har et fortelt av ulik størrelse. Her er det vanlig å lage ei kuldegrop. Effekten av ei kuldegrop er ivrig diskutert, men i telt utgjør den nok en minimal forskjell på innetemperaturen. Det er denne gropa som gjør telting vinterstid til en komfortabel opplevelse. Gropa bør og må være så dyp at du har god ståhøyde inne i ytterteltet, det er kanskje det viktigste. Da har man en god plass å kle seg, samt lage mat. Snøen er lett å forme, og her er det bare å konkurrere med naboteltet om hvem som har den beste innredningen. Stedet du innreder til kjøkken kan med fordel senkes litt ned, slik at det er god avstand til teltduken fra brenneren. Her kan man også lage hyller i snøen til mat og utstyr.

8. Bruk av brenner i telt. Fordelene med å kunne bruke brenner i teltet er at komforten øker. Det er hyggelig å kunne lage og spise maten inne i teltet. Brenneren gir varme og en behagelig temperatur, selv når det er kaldt ute. I tillegg hjelper den til å tørke tøy, samt fjerne kondens i teltet. Ulempene er blant annet knyttet til sikkerhet. Det å bruke åpen ild i et telt krever kunnskap og erfaring for å unngå uhell. Bli kjent med brenneren din før du drar på tur.

All forbrenning krever oksygen. Får ikke brenneren din nok oksygen under forbrenning, vil det oppstå en ufullstendig forbrenning, og karbonmonoksid dannes i rommet. Dette er en farlig og luktfri gass som fører til kvelning. Det er spesielt når man koker og bruker kjele at den ufullstendige forbrenningen øker. På vinteren pakker snøen seg rundt teltduken, og teltet kan bli forholdsvis tett. Derfor er det viktig å ha alle ventiler i teltet åpne når brenneren er i gang. Stikkordet her er god lufting. Lufting er også viktig for å unngå at det dannes kondens i teltet. Matlaging og bruk av brenner foregår alltid i ytterteltet.

9. Sov godt. Rull ut liggeunderlag og sovepose i god tid før du skal legge deg. Før man kryper i posen, er det viktig å ha et godt måltid i magen. Nedbryting av maten du har spist, fører til varmeproduksjon og gir deg en bedre natt i posen. Når man legger seg, skifter man til rent ullundertøy. Ikke kle på deg for mye, heller ha litt tøy lett tilgjengelig i løpet av natta. Skal man ha en riktig god natt, fyller man ei drikkeflaske med varmt vann, putter den i en sokk eller vott, da har man en god varmekilde til langt ut på morgenen. Etter ei natt er det viktig å lufte posen godt. Dette er viktig for å unngå at posens isolasjonsevne ikke taper seg over flere døgn.

10. Gjør oppholdet hyggelig. På vinterstid går man ofte tidlig i teltet og man tilbringer flere timer inne. Ta med spill, kortstokk, ei god bok, musikk eller last ned en stemningsfull film for anledningen.

God tur!

Geir Øvrevik ved Institutt for idrettsvitenskap og kroppsøving v/UiA har skrevet denne artikkelen. E-post: geir.ovrevik@uia.no Foto: UiA