De Blaa fra Bærum kan allerede i dag ta en avgjørelse som vil få store konsekvenser for klubbens fremtid. Senere i uken dundrer overgangssagaen om Veigar Páll Gunnarsson videre.

Les også:

Stabæk må komme med et raskt svar om klubben skal forsøke å bli på Telenor Arena gjennom en privat stiftelse, eller returnere til Nadderud stadion.

Spesielt haster det med en avgjørelse mot den kommersielle delen av klubben.

Ansatte, også de som er permitterte på grunn av prekær økonomi, sponsorer som sitter på vent, sesongkortinnehavere og spillere, lurer på hvordan Stabæk skal ende opp neste sesong.

Alle må ha et svar - nå.

— Folk må ha noe å forholde seg til i 2012, sier en leder til Aftenposten.

En flytting til Nadderud betyr en halvert klubb - minst - på alle områder.

(Artikkelen fortsetter)

Telenor Arena kan være en saga blott for Stabæk. (Foto: Scanpix)

Totalbudsjettet blir mer enn halvert, spillerlønningene må kuttes — og dermed kan spillere forsvinne. Mindre sponsorinntekter, færre tilskuere og færre losjeplasser for sponsorer.

Det er Bærum kommune som eier Nadderud, og skal det spilles eliteseriefotball der neste sesong, må arenaen oppgraderes med 35 millioner kroner. Disse pengene finnes ikke i det kommunale budsjettet.

I verste fall kan Stabæk bli nedgradert i divisjonssystemet.

For i dag skal Stabæk gi et svar til Norges Fotballforbund (NFF) om hvor de skal spille neste sesong. Årsaken handler blant annet om oppsettet av serien for kommende år. Hvis Stabæk må bort fra Fornebu og flytte tilbake til opprinnelsen, må serieoppsettet ta hensyn til at damelaget til Stabæk fra før av har Nadderud som sin hjemmebane.

I går var det fortsatt uklart om Stabæk vil søke om en utsettelse i NFF.

— Vi tar den avgjørelsen i morgen (mandag), sier Lars Holter-Sørensen, styreleder i Stabæk fotball AS.

Klubbledelsen øyner et håp på Fornebu etter Kjell Inge Røkkes oppkjøp av tomter rundt Telenor Arena. Vil Aker ASA også ha kontroll over Telenor Arena som resten av området, kan Røkke danne en privat stiftelse og inkludere fotballklubben i Telenor Arena.

Hvis Stabæk trenger noen dager ekstra på å gi et endelig svar til NFF, kan de trolig få ønsket oppfylt.

— Ja, innenfor rimelighetens grenser, sier Rune Nordhaug, lisensansvarlig i Norges Fotballforbund.

— I utgangspunktet har vi satt 14. november (i dag) som en frist overfor Stabæk, men hvis de trenger en dag ekstra eller noe slikt, så vil ikke vi slå handa av klubben av den grunn. Det ville være dårlig håndtering av en slik sak, sier Nordhaug.

Gunnarsson-saken

Eliteserieklubben må kjøre flere parallelle løp med alvorlige saker. I løpet av uka må også klubben sammen med Vålerenga gi et helt avgjørende tilsvar til påtalenemnda i Gunnarsson-saken.

Nemnda har innstilt på bøter til klubbene og suspensjoner fra NFF-verv for tre klubbledere. I verste fall kan det ende med fengselsstraffer.

Da må bæringene bevise at de ikke forsøkte å lure den franske klubben Nancy for penger ved å selge Veigar Páll Gunnarsson billig til VIF, og ta dyrt betalt for en opsjon på den da 15 år gamle Herman Stengel.

— Vi avventer klubbenes tilsvar før vi kommenterer saken nærmere, sier nemndleder Erik André Berglund til Aftenposten.

Forrige uke ble også Rosenborg trukket sterkere inn i saken, da det ble kjent at de vurderte en lignende pakkeløsning.

Bakgrunn

Kampen om arenaen

  • 2009: 7. mars åpnet arenaen med investor Kjell Chr. Ulrichsen som hovedaksjonær i selskapet Euforum Holding AS, som på dette tidspunkt også eide 100 prosent av Stabæk Fotball. Tre måneder senere ble selskapet reddet fra konkurs, og fotballen ble skilt ut. Nye Stabæk Fotball AS ble etablert av ni Stabæk-patrioter som inngikk en 40 år lang leieavtale med Euforum.

  • 2010: Både Stabæk Fotball AS og Stabæk Holding AS trues av konkurs.

  • 2011: Stabæk Fotball ga Stabæk beskjed om at de ikke ville klare å betale leie på 35 mill. i året.