Det føyer seg inn i et mønster:

I nesten alle sine største kamper har Norges toppdommere kommet i fokus for kontroversielle avgjørelser.

Mister de oversikten fordi det går for fort?

Aftenposten-spaltist og Canal+-ekspert Lars Tjærnås mener det er nærliggende å sammenligne med spillere som drar fra norsk eliteserie til større ligaer.

–Det er en enorm forskjell i tempo. Det som slo meg i går (onsdag) var hvor stor avstand det er fra Tom Henning til samtlige avgjørende situasjoner, bortsett fra handsen på overtid.

–Spranget fra Tippeligaen til avgjørende toppkamper blir for stort. Onsdag mener jeg også at han må dele litt ansvar med assistentene sine, som har langt bedre vinkel til flere avgjørende situasjoner. Det var dessverre litt norsk huskatt som danset med rasekatter og geparder, syns Tjærnås.

LES OGSÅ: Patruljerte ved Øvrebøs hus | Drogba unnskylder seg | Smuglet ut bakveien | Øvrebø får munnkurv | — Drogba angrep Øvrebø | - En fordømt skam | Bildeserie: Øvrebø i fokus

ALLE MÅL I ALLE LIGAER: Prøv Norges råeste livescore til mobilen!

«Ekstremt vanskelig kamp»

Ingebrigt Steen Jensen har mye av den samme forklaringen på de norske dommernes problemer:

–De dømmer i en liga hvor alt går saktere – tempo, nærkamper og til og med tjuvtriksene. Akkurat som de beste Tippeliga-spillerne ville fått problemer med å tilpasse seg tempoet i en Champions League-semifinale, får de beste norske dommerne det, sier Stabæk-lederen.

Men han tror også Øvrebø var uheldig på Stamford Bridge onsdag.

– Han fikk en ekstremt vanskelig kamp. De fire taklingssituasjonene kan alle være straffe, men samtidig går det an å mene at det er greit at han ikke blåser. Og de to handlene er en evig debatt i Tippeligaen. Hva er regelen, hva er «unaturlig posisjon», er det unaturlig å løfte armen?

– I den første semifinalen mellom Arsenal og Man U. så du nesten ikke den italienske dommeren, han hadde stålkontroll. Øvrebø kommer ut å kjøre ganske tidlig. Men samtidig skal det et stort mot til å vinke seks «hylete» straffesituasjoner videre. Og flere av dem klarte ikke Solér og Bratseth å bli enige om selv etter ti repriser, minner Steen Jensen om.

Viasat-ekspert Erik Solér satt i studio, både da Hauge dømte mesterligafinale i 2006 og da Øvrebø unnlot å blåse straffe onsdag. Solér understreker at han har sett veldig gode norske dommere i internasjonale kamper.

– Men jeg deler Guus Hiddinks (Chelsea-manager) refleksjon. At store kamper kanskje bør dømmes av dem som er vant til 60, 70, 80000 på tribunen – de som er vant til harde kamper med et høyt tempo. Det er mer risiko med dommere fra nasjoner som ikke har den type kamper. Overgangen fra for eksempel Rosenborg-Lyn til Nou Camp kan bli veldig stor. Da tenker jeg ikke på kvaliteten til dommerne, men at rammen og settingen er annerledes. Det er et fornuftig spørsmål å stille, og gjelder ikke bare dommere – men også lag.

17. MAI 2006: Rødt kort! Terje Hauge kom i fokus etter 17 minutter av mesterligafinalen mellom Barcelona og Arsenal i Paris da han annullerte et Barcelona-mål og i stedet viste ut Arsenal-keeper Jens Lehmann. (Foto: Philippe Wojazer/Reuters)

Fleksnes og Teigen

For tre år siden var det Terje Hauge som ble sterkt kritisert etter mesterligafinalen, da han etter 17 minutters spill bommet stygt på fordelsparagrafen, fratok Barcelona ledermålet og i stedet ga Arsenal-keeper Jens Lehmann rødt kort.

Det var bare den første av flere feil i finalen, og Aftonbladets kommentator Simon Bank var krass:

«Jeg hadde trodd at ingen kunne ødelegge denne finalen mellom Europas to flotteste fotballag. Det klarte ingen, selv om noen prøvde. Norge, for eksempel. De sendte Fleksnes, Jahn Teigen og Runar (Sørgård) for å dømme», skrev han.

Og FIFA-president Sepp Blatter fulgte opp:

– I FIFA eller på VM-nivå venter vi oss ikke slike feil. Og for å gjøre det klart: Denne dommeren er ikke uttatt til VM, sa Blatter.

Rune Pedersen var ikke like ofte i vinden, men fikk hele Tysklands lag mot seg da han ga Wörns et strengt rødt kort før pause i VM-kvartfinalen i 1998. Øvrebø måtte også tidlig hjem fra fjorårets EM, etter den feilaktige offside-annulleringen av Luca Tonis mål i kampen Italia-Romania.

Full tiltro

København-trener Ståle Solbakken mener det blir «feil utgangspunkt» å hevde at norske dommere ikke er gode nok i Europa.

– At de blir satt opp til å dømme store kamper er et bevis på at de klarer seg bra. Kanskje det også er slik at norske dommere dømmer på det de ser og ikke lar seg affisere? Jeg har full tiltro.

Solbakken mener både Rune Pedersen og Terje Hauge har klart seg bra, mens Tom Henning Øvrebø var mer uheldig.

– Pedersen oppfattet en «mørkegul» situasjon som rød og var ellers prikkfri i kvartfinalen mellom Tyskland og Kroatia. Hauge blåste kanskje to sekunder for tidlig i sin mesterligafinale, uten at det fikk altfor store konsekvenser. Ut fra min oppfatning dømte Øvrebø helt riktig onsdag, helt til de to handlene mot slutten og det røde kortet, sier Solbakken til Aftenposten.

– Er Øvrebøs sjanse for å dømme VM neste år svekket?

– Ja, jeg tror kampen onsdag kan ha litt å si. Det er stor konkurranse blant dommerne og å overse to straffespark i en sånn kamp kan få konsekvenser. Øvrebø dømmer neppe en semifinale i Champions League neste år, spår Ståle Solbakken.