Sammen med 12 gutter fra TILs utvklingsavdeling, er Hjaltested (fra islandske Vikingur), Marcus Pedersen (Hammerfest) og Mohammed «Moa» Mohammedi (Leknes) klar for det nye NTG-kullet i Tromsø.

Det betyr at de samtidig går inn i TILs utviklingsavdeling.

— Jeg forventer at de blir et bra opphold og at jeg kommer til å trives. Utvikle meg og bli en bedre fotballspiller, sier Marcus Pedersen.

— Jeg vil ta et steg videre i fotballkarrieren. Målet er å spille i Premier League, sier Sverrir Pàll Hjaltested.

Men TILs nyeste islending må vente på spilletillatelsen. FIFA praktiserer nemlig strenge krav for overganger for spillere under 18 år uten at foreldrene flytter.

— Det er tre måter man kan få tillatelse. Den éne er hvis foreldrene flytter, den andre er hvis man bor like ved landegrensen og i dette tilfellet blir det den tredje måten man må oppfylle krav på, forteller Kristian Skjennum, fagansvarlig i Norges Fotballforbund for overganger.

Ved sistnevnte tilfelle, er klubben nødt til å bevise at man tilbyr spilleren skolegang, en trygg plass å bo, fotballtilbud, samt at man har foreldrenes samtykke.

— Det kan ta opptil seks uker å få i orden papirarbeidet. Denne reglene er innført først og fremst fordi man europeiske klubber henter unge spillere fra Sør-Amerika og Afrika, hvor kanskje én av 500 når opp og blir proffspiller, og beskytte spilleren i disse tilfellene, sier Skjennum.

For Sverrir Pàll Hjaltested, som har en onkel som bor i Tromsø og en pappa som jobber i Bergen, og som selv søkte seg til Tromsø, er prosessen å regne som en formalitet.

— Vi er trygg på at det går i orden, og jobber nå for å få oversendt all nødvendig dokumentasjon. At FIFA har strenge regler er vel fordi de har sett tilfeller hvor dette har båret galt av sted, sier toppspillerutvikler i TIL, Truls Jenssen.

Zlatan er idolet

Hjaltestad spiller offensiv midtbanespiller, og fikk gleden av å være tilstede i Frankrike med familien under Islands utrolige EM-sluttspill. Men hans største forbilde er ikke islandsk.

— Det er Zlatan, smiler 16-åringen og bekrefter at han er Manchester United-supporter.

Mens han må vente på debuten, håper både Marcus Pedersen og «Moa» å spille for TIL 3 i 3.-divisjon allerede førstkommende fredag.

— Det er artig å komme hit. Jeg har merket et godt nivå her allerede, og jeg liker treningshverdagen her allerede, sier «Moa», som allerede har spilt to år i 4.-divisjon for Leknes på midtstopperplass.

Hybelliv

Nå venter et hybelliv på guttene.

— Jeg har onkel og tante i byen, det gjør det litt enklere, sier Pedersen.

«Moa», som flyttet fra Afghanistan med familien som 7-åring, har derimot ikke noe slekt i Tromsø.

— Men jeg har blitt godt kjent med guttene allerede. Det skal gå greit å bo for seg selv, mener unggutten.

Samtlige spillere i årskullet i TILs egen utviklingsavdeling har kommet inn på NTG. TIL C og NTG-trener Kim Leth Andersen gleder seg samtidig over de nye guttene.

— Det er flott for oss å få inn litt nye impulser i form av gutter utenfra, sier den danske treneren.