Lørdag markerte Yeimer Lopez seg igjen, da han løp 800 meter på 1.43,98 under Folksam Grand Prix i Göteborg. Det er den tredje beste tiden i verden i år, og med tanke på at løpet skjedde i sterk vind, er tiden ekstra imponerende.

Man skulle tro at arrangørene av store internasjonale stevner var interesserte i å sikre seg Lopez' navn på startlisten, men slik er det ikke. Trener Paul Bruvik vil veldig gjerne ta med seg Lopez til Diamond League-stevnet i Paris 5. juli, men har foreløpig fått nei fra arrangøren. Akkurat slik de fikk før stevnet i Roma i starten av denne måneden.

— Heatet fullt- De sier at heatet er fullt. Derfor ser det ut til at Yeimers neste løp blir på et stevne i Strandebarm 5. juli. Det er tragisk at en løper i verdensklasse skal reise rundt på lokale stevner på Vestlandet. En skandale, sukker Bruvik.

Kun i det aller siste Diamond League-stevnet, i Brussel i starten av september, har Bønes-bosatte Lopez fått beskjed om at han får delta. 31-åringen hoppet av fra Cuba i 2010. Han har Schengen-visum etter å ha bodd tre år i Spania, men har verken spansk eller norsk pass. Derfor kan han ikke delta i mesterskap. At han heller ikke får konkurrere mot toppløpere i andre stevner, går ut over Norna-Salhus-løperens humør.

— Han synes det er deprimerende. Nå vil han sette av 14 dager til kun å trene, i stedet for å reise rundt på konkurranser han ikke har noe igjen for. Det er ikke noen vits å løpe rundt i tet, han trenger trening på å løpe i felt, sier Bruvik.

- Må prestere rett sted

Steinar Hoen, stevnesjef i Bislett Games, ber Lopez være tålmodig.

— Jeg har selv opplevd hvordan dette er. Tidlig i 1993 hoppet jeg på 2,32 på Fana stadion. Det var fjerde best i verden, men jeg fikk ikke delta i noen store stevner. Rett og slett fordi Fana stadion var feil sted å hoppe høyt. Du må lykkes der det er folk som ser på,. Jeg dro rundt på mange småstevner og konkurrerte, tok buss og båt, og faren min betalte. Så vant jeg EM, og alt endret seg, sier Hoen.

— Hvordan bestemmes det hvem som får delta på Diamond League-stevnene? - Det er opp til hver enkelt arrangør hvem man vil invitere. Men stevnene konkurrerer mot hverandre, der man får poeng for å få inn tidligere olympiske mestere, verdensmestere og topp rankede utøvere fra fjoråret. I et EM-år kan det være viktig å få inn europeere. En annen ting er at landene som sender stevnene på TV, har lettere for å få utøvere med. Da er det ingen fordel å komme fra Cuba.

- Alle dørene kan åpne seg

— Når det er sagt, er det åpenbart at Yeimer Lopez snart vil få sjansen i et stort stevne. Da må han ta vare på den. Gjør han det, åpner alle dørene seg, sier Hoen.

I stevnet i Göteborg var det meningen at en hare skulle dra de første 600 meterne. Etter 500 meter fant Lopez ut at det gikk for sakte, og passerte haren.

— Yeimer var veldig godt fornøyd da han kom i mål. Han visste at han hadde gjort en veldig god prestasjon i den vinden, sier Bruvik.