Den svenske avisen Expressen reiste til Östersund for å snakke med de svenske skijentenes trener, Ole Morten Iversen. Iversen har tidligere vært trener for Team Trøndelag, og hari nesten 30 år vært viktig for skiskolen i Meråker. Han er også far til forrige sesongs komet, Emil Iversen.

Selv om han nå har ansvaret for svenskene, følger han med på det Expressen kaller «astma-gate» i hjemlandet.

— Det er utrolig trist sak for hele skisporten. Og spesielt for langrennssporten i Norge, sier Iversen til Expressen.

Ole Morten Iversen har vært trener på landslags- og klubbnivå i Norge i nesten 30 år. Nå er han trener for de svenske skijentene. Foto: NTB SCANPIX

LES OGSÅ:

— Burde vært mer ydmyke

Han sier han ikke har hørt at friske utøvere har fått astmamedisin før saken eksploderte i sommer. Han er kritisk til hvordan Skiforbundet taklet situasjonen.

— De burde vært mer ydmyke. De burde lagt seg flat allerede etter dag én, erkjent at de har gjort feil, og sagt at de ikke skal gjøre det mer i framtiden, sier Iversen til Expressen.

LES OGSÅ:

Han tror at saken har skadet Norges rykte i langrennsverden «ganske mye» og tror at mange har blitt skeptiske og kjenner seg usikre på om alt har blitt gjort etter regelboken.

Saken har ført til at den svenske landslagslegen i Sverige har informert både herre— og kvinnelaget om reglene rundt bruk av astmamedisin.

— Det var nesten som en forelesning, hvor han gikk gjennom alt med astma. Han fortalte hvordan legemidlene fungerer, og var veldig tydelig på hvor de etiske grenselinjene gikk. Han sa at dosene svenske langrennsløpere får ikke er i nærheten av de dosene Johnsrud Sundby fikk. De er mye lavere, sier Iversen til Expressen.

LES OGSÅ:

Skiforbundet har fått kritikk fra flere hold de siste dagene. Først gikk Wadas Thorhild Widvey ut og sa at Skiforbundet manglet respekt for internasjonale dopingregler.

Friidrettsforbundet og Sykkelforbundet har også sagt til TV 2 at de aldri kunne betalt kompensasjon til en dopingtatt utøver.

Utestengt i to måneder

Martin Johnsrud Sundby ble utestengt for å ha brutt Wada-reglementet i sommer. Det dreier seg om feil bruk av astmamedisinen ventoline. Han mistet sammenlagtseierene i Tour de Ski, og verdenscupserien i 2014/2015-sesongen. Han ble utestengt i to måneder.

Skiforbundet tok på seg skylden for feilen og har forklart at landslagslegen har misforstått reglementet. Sundby selv mente at dommen var «totalt urimelig».