Moldova — Norge 1-2

Det er først i september alvoret begynner for Norge med den kommende EM-kvalifiseringen, men starten på fotballåret har vært positiv på flere måter. Det å vinne landskamper er i seg selv noe å glede seg over. Vel så viktig er det at norske spillere og trenere har tatt steg ut i klubber som holder et høyere nivå enn de har vært vant til.

Det siste var forutsetningen for den norske suksessen på 90-tallet. Siden er det blitt færre spillere som har markert seg i de bedre, europeiske klubbene, og med det har også Norge vært fraværende når de store sluttspillene har funnet sted.

Paralleller kan trekkes til de norske håndballherrene som også har gjort det bedre de gangene de har spilt turneringer med flere spillere som har en hverdag i de gode klubbene. Derfor er det vel så viktig å glede seg over at Stefan Johansen har signert for Celtic, at Magnus Wolff Eikrem og Mats Møller Dæhli skal måle krefter med de beste i Premier League, og at Rune Jarsteins nye arbeidsgiver heter Hertha Berlin, som at Norge slo et svakt Moldova-lag.

Klubbskifter alene er ikke nok til å heve nivået på landslaget, men klarer de norske spillerne og få den spilletiden som er nødvendig for å heve nivået, så vil det også gagne Norge på sikt. Ta med at Brede Hangeland igjen var tilbake på banen for sin klubb Fulham denne uken, så er det noe å glede seg over etter et traurig 2013 for landslaget.

At norske trenere også er å se i klubber av en viss størrelse, er også gledelig. Det er nå en gang slik at de har god oversikt over det norske markedet, og på den måten kan hente og løfte spillere noen hakk. Ole Gunnar Solskjær i Cardiff er det fremste eksempelet på det, og med Ståle Solbakken i FC København, Åge Hareide i Malmö, og Henning Berg i Legia Warszawa, øker sjansene for at norske spillere kan få muligheten på et bra nivå.

En som har vokst seg til en solid landslagsspiller via spill i utlandet, er Morten Gamst Pedersen. Han har riktignok hatt en dalende kurve de siste sesongene, men viste i glimt i går på at han kanskje kan ha mer å bidra med for Norge. Etter slett norsk forsvarsspill og 0-1, var han sentral da Norge snudde kampen.

Hans involvering midt på banen resulterte i en norsk kontring der han selv serverte en lekker pasning til Ola Kamara som vippet ballen elegant i mål. Enda mer klasse var det over 2–1-scoringen som startet med en utsøkt pasning fra Jo Inge Berget som fant Yann-Erik de Lanlay i bakrommet. Viking-spilleren dempet ballen elegant før han sendte en presis lobb i mål, og dermed kunne Per-Mathias Høgmo notere sin første seier i sitt femte forsøk.

Høgmo fikk også se en Erik Huseklepp som gjorde et friskt innhopp. I sine 28 minutter på banen var Brann-spissen nær scoring ved to anledninger. Moldova – rangert som nr. 96 på FIFA-rankingen – er selvfølgelig et lag Norge bør slå, men etter høstens mange nedturer var det uansett viktig for landslaget å smake på det å vinne fotballkamper.

Bedre motstand ventes mot Polen lørdag, men vel så spennende blir det å følge norske profiler som Jarstein, Eikrem, Johansen og landslagskaptein Hangeland for sine klubblag de neste ukene. Norsk landslagssuksess er avhengig av at flest mulig spiller sentrale roller i klubber utenfor Norge. Først da kan det være realistisk å tro på ny norsk sluttspilldeltakelse i EM- og VM-sammenheng.