Sepp Blatter er i hardt vær for tiden. Sepp Blatter er i hardt vær for tiden. Foto: Reuters

FA-sjef: - Hvis de som betaler FIFA vil ha endring, får de endring

FIFA-president Sepp Blatter er ferdig. Spørsmålet er bare hvor raskt han er borte, og ikke minst hvem som tar over.

FIFA og president Sepp Blatter ser ikke ut til å få fred med det første. Etter et år med med mye bråk om korrupsjon, kom nyheten sent fredag kveld om at organisasjonens største sponsorer krever at FIFA-presidenten trekker seg med umiddelbar virkning.

Blatter har trukket seg som FIFA-president, men blir i utgangspunktet sittende fram til en ny president skal velges i februar. Sent fredag kveld uttalte han via sin advokat at han ikke kommer til å trekke seg nå.

BAKGRUNN:

Styreformann i det engelske fotballforbundet, Greg Dyke, sier ifølge Daily Mail at han tror gårsdagens beskjed fra sponsorene gjør at Blatter må trekke seg.

Adidas krever ikke Blatters avgang

— Det betyr ingenting hva Blatter sier nå. Hvis de som betaler FIFA vil ha endring, så får de endring. Det som er viktig nå er ikke at dette bare dreier seg om at Blatter trekker seg. Det er å sørge for at det blir gjennomført en effektiv reform av FIFA, sier Dyke.

Lørdag har FIFA-sponsorene Adidas og Kia Motors gått ut og sagt at de ikke vil støtte McDonalds, Cola, Visa og Budweisers krav om at Blatter går av med umiddelbar virkning.

Jon Døviken jobbet på starten av 2000-tallet i FIFA, blant annet som assistent for daværende generalsekretær Michel Zen-Ruffinen. Han tror Blatter nå blir nødt til å trekke seg innen kort tid.

Tror Blatter trekker seg snart

— Det betyr veldig mye at sponsorene går ut så hardt som de gjør. Det er store deler av inntektsgrunnlaget. Sponsorene står for 30 prosent av inntektene, og tv-rettighetene 70 prosent. Så økonomisk er det ille, men ikke minst er det et betydelig signal, sier Døviken.

Jon Døviken fotografert i Kristiansand. Han tror Sepp Blatter nå ikke har noe annet valg enn å trekke seg. Foto: Kjartan Bjelland, Fædrelandsvennen

— Jeg tror det er sannsynlig at han trekker seg nå. Det er vanvittig press på ham, og det er jo et paradoks at han, all den tid han har sagt han skal trekke seg i februar, sier til verden at han er i ferd med å rydde opp i FIFA, sier kristiansanderen.Generalsekretær Jerome Valcke i FIFA er permittert fra sine plikter i organisasjonen, og Jon Døviken mener også han bør gå.

— En fornuftig løsning vil være å ha en stedfortredende president fram til valget i februar, sier han.

Fotballskribent Lars Sivertsen har skrevet flere artikler om FIFA-bråket. Han skriver på sin Twitter-profil at han har vanskelig for å se hva FIFA tjener på at Blatter trekker seg nå.

At Blatter er ferdig som president er klart. Dermed går spørsmålet på hvor veien går videre, og hvem som blir president.

Michel Platini var lenge den store favoritten til å ta over, men har den siste uken blitt trukket inn i etterforskningen av omfattende korrupsjon i fotballen.

Sveitsisk politi etterforsker en utbetaling på 17,5 millioner kroner Platini fikk fra FIFA i 2011, godkjent av Blatter.

FIFA-sponsor Adidas har gått ut og sagt at de støtter Platini som Blatters arvtager, ifølge AP.

Disse kan være aktuelle arvtagere

Rob Harris jobber i nyhetsbyrået AP, og følger FIFA og saken rundt Sepp Blatter tett. I en artikkel skriver han at med anklagene som raser mot Platini, blir president-valget i FIFA mye vanskeligere å spå.

Dermed tror Harris i AP at dette vil være en utløsende faktor for flere kandidater til å melde seg på presidentvalget som skal avholdes i februar.

ta7cedff.jpg Foto: REUTERS/Ruben Sprich/Files

Aftenposten har tidligere skrevet om de aktuelle kandidatene til å ta over for Blatter. Det var før Blatter offentliggjorde at han trekker seg, og listen er nå ifølge Harris ganske så lang.Han trekker fram navn som den brasilianske fotballegenden Zico og tidligere Trinidad og Tobago-kaptein David Nakhid.

En annen som nå vil være interessert i jobben, er tidligere FIFA-visepresident, og Blatters eneste motkandidat til valget som ble holdt i sommer, Prins Ali bin al-Hussein av Jordan. Han har uttalt at han ønsker å stille til valg igjen. Det samme har tidligere FIFA-visepresident Chung Mong-joon fra Sør-Korea.

Sykdom kan sette stopper for visepresidenten

Jerome Champagne er en annen som kan være interessert i jobben. I februar i år valgte franskmannen å trekke sitt kandidatur som FIFA-president, men vil vurdere å stille på nytt, ifølge Harris.

Skulle Sepp Blatter trekke seg nå, må det komme inn en midlertidig president fram til valget i februar. Visepresident Issa Hayatou, en mann som er blitt anklaget for korrupsjon to ganger og som ble støttet av Norge under presidentvalget i 2002, vil være den mest aktuelle kandidaten som en midlertidig løsning.

Men sykdom kan sette en stopper for akkurat det. Ifølge Martyn Ziegler i Press Association, gjennomgår visepresidenten for tiden dialysebehandling, og Ziegler lanserer dermed en løsning med å ansette en midlertidig administrativ sjef, mens Hayatou vil fungere som en ikke utøvende president. Det er også en løsning Jon Døviken kan se for seg vil fungere.

Ziegler trekker fram Domenico Scala, som i dag jobber som sjef for kommisjonen for revisjon og overholdelse av FIFAs regler.

Det er mye som skal på plass i FIFA, og vi har nok ikke hørt det siste i sagaen om Sepp Blatter og Det Internasjonale Fotballforbundet.

— Det er blitt veldig vanskelig å si hva som skjer i FIFA. Det dukker opp ting hele tiden som ikke er bra. Så du må nesten vite ting som ingen andre vet om du skal forutse noe, sier Jon Døviken.