"Liverpool er i ferd med å bli en klubb toppklubbene ikke tar helt på alvor". Klubbens legendariske stopper Jamie Carragher sa det mange tenker, men få har våget å si, i et tv-studio sist helg.

Den ærerike klubben har akkurat nå et enorm behov for noe, eller snarere noen, å tro på. Derfor er ansettelsen av Jurgen Klopp trolig perfekt.

48-åringen gjorde med Dortmund nøyaktig det Liverpool trenger nå. Han løftet et lag og en klubb til å bli bedre enn de virkelig er. Ja, Dortmund har ressurser og tradisjoner, men å vinne Bundesliga to ganger i kamp med overlegne Bayern, eller nesten vinne CL etter et litt ufortjent finaletap mot samme lag vitner om en leder som er en mester i å foredle råmateriale.

Det store spørsmålet er om han får tiden han trenger til å lykkes. Han trenger det — av flere grunner.

Fargeklatten Jürgen Klopp vender snuten mot Premier League. Foto: AP

Klopp er ingen manager som henter "ferdige spillere". Han er en manager som utvikler "ferdige spillere." Listen over unge spillere som fikk muligheter, grep dem, og ble til verdensstjerner i Dortmund er lang. Det er få grunner til at han ikke kan gjøre det samme i Liverpool, bortsett fra den viktigste: Det krever tid og tålmodighet, fra eiere og supportere. Han kommer nemlig ikke til dekket bord. En ting er en spillerstall som må "pusses opp". En annen ting er at han overtar for en manager med en totalt annerledes fotballfilosofi.

Der Brendan Rogers ville spille som Barcelona har Klopp uttalt at hvis Barcelona var det første laget han hadde sett som fireåring, ville han heller ha startet med tennis.

Rogers dyrket pasningene og ville beholde ball så lenge som mulig. Klopp vil spille "bulldozer-fotball", høyt turtall , mengder av energi med ballen spilt raskt framover .

Hans lag er bikkja som biter seg fast i buksepressen og nekter å slippe taket uansett hvor mye du spreller. Han vil presse høyt, helst der hvor ballen er til en hver tid. Han vil omringe ballen med ikke bare en, men helst mange spillere. Han vil ha et lag som skal omstille seg fra angrep til forsvar raskest mulig, og enda raskere motsatt vei.

Det er urealistisk å tro at Liverpool vil spille hans form for fotball godt nok før han har fått lov å hente de riktige spillertypene. I mellomtiden må han stole på sin personlighet og sine lederegenskaper. Det trenger neppe å være det dummeste han kan gjøre skal vi tro de som kjenner han.

Han beskrives som en mann med enorm energi, ditto karisma og mengder av lidenskap for spillet og sine spillere. Det er lett å observere noe av det på avstand. Der Brendan Rogers under kamp hadde to ulike ansiktsuttrykk har Klopp 200. Han er aldri i ro, konstant engasjert, nesten alltid på grensen av hva som er tillatt på sidelinjen, enkelte ganger over den.

Han vil bli møtt som en frelser av de aller fleste supportere. Enda viktigere: Han vil bli møtt med respekt og forventning i garderoben på grunn av sine resultater i Dortmund. Utgangspunktet er godt, men det er et par feller.

Den viktigste handler om språk. Selv om han snakker ganske godt engelsk er det en mengde nyanser som avgjør om han kan selge sitt budskap og ideer raskt— og godt nok.

Dessuten må han avgjøre hvor fort han skal gå fram for å sette sitt eget stempel på laget. Han får kort tid før han må levere, og blir møtt med høye, trolig også urealistiske, forventninger. Da må han velge bort mye av det som er fristende å ta tak i for å konsentrere seg om noen få ting som kan virke raskt.

At han har jobbet med en annen klubbmodell enn den som møter han nå trenger ikke bety noe. I Tyskland er treneren mer lik den norske treneren, gjerne med en sportsdirektør over seg som ivaretar klubbinteressene og det langsiktige. I England er manageren nummer en, resultatansvarlig for både klubb og lag.

Klopp har forlangt å få all sportslig makt. Akkurat det hadde klubben neppe noe valg om å akseptere. Til det var behovet for en tysk karismatisk frelser for påtrengende akkurat nå.

Hekta på Premier League? Da anbefaler vi disse sakene: