Stavanger Oilers — Vålerenga 3-2 (2-0 i kamper)

Stavanger Oilers tok sin andre (tredje) strake seier med 3-2 i NM-semifinalen mot Vålerenga tirsdag kveld, men seieren satt uhyre langt inne, og kostet både blod, svette og tårer for de regjerende norgesmesterne. Oilers leder dermed 2-0 i kamper i best av sju-serien mot VIF, men fikk et alvorlig skudd for baugen da kaptein Dennis Sveum måtte bæres av isen på båre med det som så ut til å være en alvorlig kneskade drøyt midtveis i 2. perioden.

- Det går greit. Jeg får vite først på MR-undersøkelsen onsdag om senen i knehasen ble kuttet eller ikke, men jeg håper på det beste, sier Dennis Sveum til Aftenbladet.

— Sveum hadde store smerter da han ble båret av isen, men kuttskaden i knehasen er overfladisk. Han har sydd seks-syv sting, så skal vi undersøke ham nærmere i morgen. Magefølelsen er god når det gjelder spill på et senere tidspunkt i sluttspillet, men det er for tidlig å si noe sikkert, sier Oilers-lege Morten Munkvik om skaden til Dennis Sveum.

Oilers slapp Vålerenga tilbake i kampen igjen etter en forrykende start.

— Vi startet bra, men så roter vi oss litt bort. Det koster å spille som vi gjorde de første 30 minuttene. Selv om Vålerenga kom tilbake følte jeg hele tiden at vi hadde sånn noenlunde kontroll, sier matchvinner Petter Røste Fossen til Aftenbladet.

- De mistet hodet

— Jeg synes vi matcher Vålerenga bra fysisk. De spiller over grensen og i denne kampen var det de som mistet hodet og tok dumme utvisninger. Utvisningene kommer til å bli deres bane i denne serien, fortsetter Røste Fossen.

DNB Arena var fullpakket, publikum og spillere var heltente og alt lå til rette for en sluttspillkamp av de sjeldne i Stavanger tirsdag.

Opptakten var høydramatisk. Oilers skulle ha spilt sin andre hjemmekamp i semifinalekampen mot VIF, men etter at kamp én ble anullert, ble det i stedet den første. Etter en svært amper oppladning tok Oilers føringen 1-0 i best av sju-serien mot erkerival Vålerenga med 3-0-seieren i Jordal Amfi søndag.

Total Oilers-dominans

Og Petter Thoresens menn fortsatte å kjøre på egen is. Til lyden av en rungende «Oilers ska ta byttå hjem i år» entret hjemmelaget spillere isen med hele byen i ryggen. Pipekonserten mot VIF-spillerne var tilsvarende massiv. Og Oilers skuffet ikke.

Stavanger Oilers fikk en god start på matchen tirsdag. Foto: Marie von Krogh

Allerede fra første bytt tok vertene kommandoen i oppgjøret, og etter 1.39 tok Vålerenga kampens første utvisning. De to minuttene som fulgte var en oppvisning i overtallsspill av Oilers, uten uttelling. Det gikk likevel bare 4.23 før Oilers tok føringen 1-0.Tommy Kristiansen banet seg elegant og resolutt gjennom Vålerengas sone, fløy på mål og forsøkte å finte ut Steffen Søberg i VIF-buret. Gjestenes sisteskanse måtte gi retur, og der dukket Adrian Veideman opp. Backen banket den løse pucken over streken og ga Oilers en drømmestart på kampen.

Soares-scoring i overtall

Oilers fortsatte å male på, og selv ikke da Mathias Trettenes pådro seg oppgjørets første utvisning for hjemmelaget, var Vålerenga i nærheten av scoring. I stedet var Dan Kissel og Josh Soares bare centimetere fra å legge på til 2-0 i undertall etter drøyt sju minutters spill.

Tre minutter før pause pådro VIF seg en to minutters lagstraff for å ha for mange spillere på isen. Feilen kostet dyrt for laget fra Oslo øst, for bare halvannet minutt senere doblet Josh Soares ledelsen for Oilers da han tok med seg pucken inn fra høyre og banket den i mål bak Søberg i overtall assistert av Dan Kissel.

Selv ikke da Stian Høygård pådro seg periodens andre Oilers-utvisning var Espen «Shampo» Knutsens gutter i nærheten av å redusere. Oilers-spillerne tekket skudd med hele kroppen, og gikk til pause med 2-0 etter 12-8 i skudd.

Oilers mistet flyten

Etter en 1. periode der det meste gikk på skinner, møtte Oilers langt mer motgang og større motstand i midtperioden. Vertene startet perioden med et meget solid undertall, og burde utnyttet sjansen til å øke ledelsen da Vålerenga fikk tre utvisninger på rappen. Oilers spilte blant annet med fem mot tre i ett minutt, uten å utnytte muligheten.

I stedet fikk VIF en stor mulighet da Daniel Sørvik snappet en farlig tversoverpasning på vei ut av utvisningsboksen, men Christian Dahl-Andersen ryddet opp i siste liten. Oilers etablerte et massivt press i overtall, og samme CDA fikk sjansen alene med keeper etter 28.56. Og bare et halvt minutt senere, da VIF nettopp var blitt fulltallige, gjorde Martin Blakseth Huse en strålende jobb i rundvantet og sendte pucken til Petter Røste Fossen som banket pucken i mål til 3-0 fra slottet etter 29.32. ## Sveum ut på båre

Vålerenga ga seg imidlertid ikke og like etterpå tok Espen «Shampo» Knutsen timeout. Det ga resultater, og da Niklas Bröms reduserte til 1-3 nærmest ut av intet etter 30.54, mistet Oilers fullstendig flyten.

Det ble ikke bedre da Dennis Sveum gikk ned for telling med det som så ut til å være en alvorlig kneskade etter 32.25. Oilers-kapteinen vred seg i smerte, og måtte til slutt bæres av isen i DNB Arena på båre.

FORDEL OILERS: Stavanger Oilers vant også den andre matchen i semifinalespillet mot Vålerenga. Foto: Marie von Krogh

Drøyt to minutter senere ble vondt verre for hjemmelaget. Mats Larsen Mostue hang ikke med i svingene da Rasmus Juell utfordret, og etter en god redning klarte ikke Ruben Smith å få returen unna. I stedet var Mathias Trygg på hugget og satte inn 2-3.Etter en høydramatisk 2. periode var det dermed helt åpent før de siste 20 minuttene i Stavanger.

Stort VIF-press

Oilers åpnet den siste perioden i overtall, men Vålerenga tok snart over, og hjemmelaget var tidvis på syltynn is. Blant annet måtte Ruben Smith ty til en klasseredning da Gamache fikk en kjempesjanse tre minutter ut i perioden.

De regjerende norgesmesterne kom imidlertid litt til hektene igjen, og utover i perioden fikk begge lag store muligheter. Oilers-trener Petter Thoresen tok time out med ti minutter igjen, og etter det lignet Oilers mer på seg selv. Det ble likevel stadig mer ampert på isen, og etter 50.55 måtte både Mark Matheson og og Vålerengas Andreas Stene ta to minutter i fryseboksen for roughing.

Oilers fikk sjansen fire mot tre da Brian Ichnacak pådro seg en tominutter for hekting snaut åtte minutter før slutt, men overtallsspillet var ikke av samme kaliber som i starten av kampen.

Dramatiske sluttminutter

I stedet var det Vålerenga som kom til en ny, stor mulighet bare 3.35 før slutt. Oilers-keeper Ruben Smith klarte til slutt å blokkere, men VIF fortsatt å presse.

Vålerenga tok ut keeper Søberg og tok samtidig time out med halvannet minutt igjen, og presset på for utligning. Sju sekunder før slutt brøt det også ut et skikkelig basketak foran Oilers-keeper Ruben Smith, som gjorde sitt ytterste for å blokkere pucken. Det lyktes han også med, og dermed vant Oilers 3-2 etter en svært hissig avslutning på kampen.

— Må ikke grave oss ned

— Vi spilte en fryktelig dårlig 1. periode som ødela mye for oss, men fikk et mål halvveis i midtperioden som snudde hele kampen. I siste halvdel av oppgjøret var det vi som skapte de store sjansene, sier Vålerenga-spiller Morten Ask.

Han mener det er viktig at laget ikke graver seg ned etter to (tre) strake tap mot Oilers.

— Vi fikk blod på tann etter den første reduseringen i denne kampen og kom etter hvert opp på nivået som vi trenger. Jeg synes vi har spilt bra i Stavanger i de siste kampene, og selv om vi har tapt er det viktig at vi ikke graver oss ned, sier Ask.

Oilers' Martin Blakseth Huse var tilfreds med kampen.

— Alle fulgte kampplanen fra start. Det var klønete å slippe dem inn i kampen, men det viktigste er uansett å vinne. Selvtilliten i spillergruppen er veldig god. Vi er veldig tøffe å spille mot når alle guttene er på jobb, sier spilleren som sammen med Petter Røste Fossen og Stian Høygård gjorde en heroisk jobb i Oilers sin fjerderekke.

— Vår jobb er egentlig å smelle på og være solide defensivt. At vi klarte å score 3-0-målet er bare en herlig bonus, sier Blakseth Huse.