— Jeg kjører ikke bil og kommer meg dermed ikke så lett ut til bydelsbassengene. Hvor skal vi bade nå, spør alenemor Annika McKibbin.

I Sentralbadet har barn under fire år badet gratis, i ADO Arena må de betales for. I tillegg blir det dobbelt så dyrt for barn.

McKibbin bor i sentrum og har sammen med døtrene vært fast bruker av Sentralbadet etter at hun flyttet tilbake til Bergen. Hun er en av dem som ikke jubler over det nye svømmeanlegget.

— Vi har ikke råd til å bade der. Prisene ekskluderer folk, og det synes jeg er forferdelig. Det følger trenden som er ellers i samfunnet. Det å trene og å ta vare på seg selv er en luksusting for de velstående, sier hun.

Flere tusen kroner dyrere

Eldstedatteren har ikke vært med på så mange fysiske aktiviteter, og McKibbin har sett at svømmingen har vært veldig viktig. De har derfor badet i alle fall en gang i uken.

— Dette er bare veldig trist. Det blir for dyrt, og vi er veldig fortvilet. Svømming vil nå være noe vi unner oss en sjelden gang, sier hun.

Det vil koste dem 100 kroner mer hver gang de skal å bade. Mer i helgene. For årskort må den lille familien på tre ut med 3500 kroner mer i året. Dette er penger alenemoren ikke har.

— Det blir jo ganske mye på et år. Det er helt sykt, sier McKibbin.

Anita Hopland har med seg datteren og en venninne i Sentralbadet denne ettermiddagen. Også hun reagerer.

— Vi kommer ikke til å benytte oss av det tilbudet. Det er for dyrt. Det er fint og flott, men vi har ikke behov for alt det når vi skal svømme med de minste. Dette er mer enn godt nok. Her er det mer lavterskeltilbud, sier hun.

— Jeg vil at det skal være åpent her for alltid. Det er så fint her, sier datteren Nora Hopland (7).

- Viser hvem som ikke er velkommen

— Det er veldig trist at noen ikke har muligheten økonomisk til å kunne bruke det nye badet, sier idrettsbyråd Helge Stormoen når BT forteller ham om familien McKibbin.

Han sier at prisene i ADO Arena er sammenlignbar med lignende anlegg i andre byer, og at de også har lagt seg litt lavere. Familiene vi har pratet med savner da et alternativ. Det er ikke alle som har mulighet til å dra ut av sentrum ofte.

— For denne familien ser jeg jo at det slår veldig uheldig ut, erkjenner byråden.

MENER DEN NYE ARENAEN HAR FOR HØYE PRISER: Paul Holm (fra v.), Ståle Olsen, Nils V. Gjerstad, Annika Mckiwin med døtrene Hulda og Heidi, Gro Nilsen og Alfred Kristiansen ønsker alle å bevare Sentralbadet. De tror ikke de vil svømme like ofte når det stenger, blant annet fordi prisene i det nye anlegget er mye høyere. Enkelte vurderer å boikottet det som en protest mot det de ser på som et veldig høyt prisnivå. De reagerer på at det ikke tilbys honnør-rabatt. Foto: Elisabeth de Lange Gjesdal

Flere av dem BT treffer vurderer å boikotte det nye anlegget. De stiller spørsmål ved hvem dette anlegget egentlig er for. De driver fortsatt underskriftskampanjer i håp om å beholde Sentralbadet, men innser at det kanskje er en tapt sak. Da håper de at kostnadene i ADO Arena vil vurderes.— Dette er hensynsløst mot samfunnets svake, og en ekstremt grisk tankegang. Det er smålig at minstepensjonister, uføretrygdede og andre med dårlig råd blir flådd i døren. Bare for å holde seg i form. Det bør også få varsellampene til å blinke hos bergenserne at ADO tar betalt for babyer. Ikke engang superkommersielle flyselskap tar betalt for babyer, sier Nils Vermund Gjerstad.

At barn under tre år skal betale 40 kroner er ifølge byråden for betaling av badebleie. En rask tur på butikken viser at prisen på badebleier er rundt 50 kroner for en pakke på tolv. Det blir altså under fem kroner per bleie.

Bør vurdere å senke prisene

— De bør helt seriøst vurdere å senke prisene. Folkehelse er viktig, samfunnet vil tape på sikt dersom vi ikke tar det alvorlig, poengterer Gjerstad.

41-åringen har brukt Sentralbadet jevnlig siden han flyttet til Bergen i 2001.

FOR DYRT: Flere svømmeglade bergensere synes det blir for dyrt å svømme i ADO Arena. Foto: Arkivfoto, Bergens Tidende

— Samfunnet og oss skattebetalere har betalt så mye for dette anlegget at det burde være billigere. I stedet blir vi straffet med høye priser, mener han.Alfred Kristiansen var med på åpningen av Sentralbadet i 1960. Denne uken skal han være med på avslutningen. Han forstår alenemor McKibbin, og tror ikke det blir noe særlig svømming i det nye anlegget på ham heller.

— Prisene viser at de som trenger det mest ikke er velkommen. Vi er flere som vurderer å boikotte det helt. Som en protest mot prisnivået, sier pensjonisten.