LILLEHAMMER: Mens de andre på landslaget drar fra landet mandag, med tanke på helgens løp i Davos, velger Johnsrud Sundby sin egen vri.

— Jeg drar til Davos fredag, sier 30-åringen. Da får jeg litt mer ro etter en hektisk helg.

- Blir familien med deg her?

— Nei, de må nok hjem, svarer løperen som så suverent har dominert langrennsporten på herresiden i sesongstarten. Først med to seire i hjemlige renn på Beitostølen, deretter 2. plass på 15 km i Kuusamo, før to etappeseire på Lillehammer. Og selvsagt totaltriumfen i denne minitouren, den som ga en verdenscupseier.

Blir bakkeekspert

På jaktstarten søndag, 15 km med et kobbel av nordmenn bak seg, holdt han unna i klassisk stil. Og ha viste en ny side, ikke minst som bakkeklatrer.

— Martin er blitt unik i bakkene. Han har tatt nye steg der, mener sportssjef Vidar Løfshus, som lot seg imponere.

-Jeg har aldri vært så sterk som nå, sier veteranen fra Røa. Han legger til:

  • Jeg har trent på å øke farten i de lange motbakkene, med VM i Falun som mål. Bakken på Lillehammer ligner mye på Mördarbacken.

Nordmenn

Han rykket fra lagkompis Finn Hågen Krogh, endte opp med 235.000 kroner for innsatsen gjennom hele helgen, og så at det per nå først og fremst er nordmenn som utfordrer ham.

I Falun skal han være enda bedre, når det er VM. Tour de ski, der han vant sammenlagt siste sesong, betyr også mye, men som han sier:

— Jeg lader ikke noe spesielt mot det. Jeg skal kjøre hardt med trening i romjulen.

For Johnsrud Sundby er det stas at så mange nordmenn jager ham. Bedre det enn utlendinger. Etter ham og Krogh, sto nordmenn i kø: Sjur Røthe, Pål Golberg og Didrik Tønseth. Fem inne blant de fem beste.

Petter Northug endte på 15.plass, men landslagsledelsen er overbevist om at han kommer kraftig tilbake.