Martin Lundby (28) har blitt utsatt for kraftig kritikk etter den omstridte utvisningen av Christian Gytkjær i torsdagens eliteseriekamp mellom Bodø/Glimt og Haugesund på Aspmyra.

Den danske angriperen fikk sitt andre gule kort da han gikk inn i en takling mot Glimts Vieux Sané. TV-bildene i etterkant har vist at Gytkjær traff ballen klokkerent.

Angriperen slapp karantene etter at utvisningen ble strøket. Søndag spilte og scoret Gytkjær da nyopprykkede Sandefjord måtte se seg slått 2-1 av Haugesund.

Tøff tid

Dommeren innrømmer at det har vært tøft etter den omstridte situasjonen. Den unge dommeren har skjermet seg selv for den verste kritikken.

− Det er sånt som kan skje. Selvfølgelig skulle jeg gjerne unngått det, men jeg skal lære av det og tenke fremover. Jeg har unngått å lese alle detaljene i media, sier dommeren.

Christian Gytkjær ble feilaktig utvist mot Bodø/Glimt, men Haugesund holdt unna og vant. Etterpå slapp spissen karantene. Foto: Digitalsport

Dommersjef Terje Hauge i Norges Fotballforbund (NFF) stiller seg hundre prosent bak den unge dommeren.− All kritikken har gått inn på han. Han har full tillit i NFF, sier Hauge.

Fotballekspert: — Han burde aldri dømme igjen

TV 2s Ivar Hoff var alt annet enn imponert over dommerens prestasjon og tok hardt i direkte på TV.

− Skammelig! Det er dommerinspektør til stede der oppe. Han burde tatt ut dommeren i pausen og satt inn fjerdedommeren eller en linjemann til å ta over andreomgangen. Det går ikke an, og jeg regner med at vi ikke kommer til å se denne dommeren igjen – kanskje ikke i hele sesongen, sa Hoff på TV 2s direktesending.

- Ingen degradering

Til helgen dømmer Lundby Åsanes møte med Sogndal i 1. divisjon. Først skal han dømme 2. runde i cupen på onsdag. Ull/Kisa tar imot Strømmen.

− Er dette en degradering?

− Dette er ingen degradering. En ung dommer varierer i prestasjonene på samme måtte som en ung fotballspiller. Det er 15 dommere i Tippeligaen. Alle dømmer ikke hver runde. De rullerer hele sesongen, forklarer dommersjefen.

Dommeren selv ser heller ikke på neste ukes oppdrag som en degradering.

− Nei, jeg synes det er fornuftig, det har stormet litt. Det er greit å komme fort inn i rytmen igjen, da passer det bra med en kamp i 1. divisjon, utdyper han.

Fikk kritikk for hårreisende offside-avgjørelse

Hauge synes selv Lundby gjorde en god kamp i Bodø torsdag. Én situasjon skal ikke få lov til å definere hele kampen, hevder han. Selv erfarte han mye av det samme da han på kontroversielt vis ga Arsenal-keeper Jens Lehmann det røde kortet i Champions League-finalen i 2006. − På TV-bildene ser man at Gytkjær tar ballen, men det ser annerledes ut fra dommerens vinkel. Lundby gjorde en glimrende kamp i 89 minutter, men situasjonen med det røde kortet kan diskuteres, oppsummerer dommersjefen.

Hovedpersonen selv beskriver situasjonen slik:

− Der og da oppfattet jeg det som en tøff takling med stor fart. Selv om han treffer ballen, er den for tøff. Etter å ha sett TV-bildene ser jeg at han treffer ballen veldig klart, kommenterer Lundby.

Lundby var i begivenhetenes sentrum også 1. divisjons første runde. Branns møte med Fredrikstad endte 1-1, men kampen blir husket for en skandaløs annullering av et Jakob Orlov-mål. Den svenske angriperen var onside da han satte ballen i nettmaskene på Fredrikstad stadion.