VAL DI FIEMME (Aftenposten.no): 82–83 kilo fordelt på 185 centimeter. Sammenlagtleder Petter Northug har gjennom hele Tour de Ski snakket ned egne sjanser i monsterbakken på grunn av vekten. Flere mener han bevisst snakker ned forventningene.

— Jeg veide 75 kilo de tre gangene jeg vant Tour de Ski. Petter er flere kilo enn meg. Men han er også flere centimeter høyere. Det jevner seg ut. Vekten er ikke noe problem for Northug, sier Dario Cologna til Aftenposten.

Han får støtte av fjorårsvinner Martin Johnsrud Sundby.

— Hvis vi regner Body Mass Index er nok jeg tyngre enn Petter Northug. Så enkelt er det.

Martin Johnsrud Sundby. Foto: NTB SCANPIX, Heiko Junge

— Hvor mange kilo veide du da du vant Tour de Ski i fjor?- Du spør meg hva jeg veier? Jeg er et par og 70 kilo og 1,74 høy, så jeg er en tjukkas i BMI-verden.

Aftenposten har samlet inn dataene til alle de foregående Tour-vinnerne (se egen fakta). Northug har flere kilo, han er lengre, og han har høyere Body Mass Index (BMI), enn alle vinnerne. Det siste hårfint høyere enn Johnsrud Sundby.

Begynte som spøk

Northug har tre annenplasser sammenlagt i Tour de Ski. Morten Aa Djupvik var landslagstrener for Northug i 2009, 2010 og 2011. — Jeg synes fokuset på vekten er veldig overdrevet. Selvfølgelig er det fysiske lover, og det er ikke til å komme fra at vekt har en viss betydning når du skal klatre i en motbakke. Men vekt er en av veldig mange faktorer. Vekten er ikke en veldig stor begrensende faktor for ham. I bakken handler det om å være i form, ha en god dag, sier Djupvik.

- Gjør han dette for å dempe forventningene?

— Jeg tror det begynte som en spøk og så har det bare ballet på seg. Petter har snakket seg ned ved flere anledninger i Touren. Men jeg tror han har klare ambisjoner om å vinne Tour de Ski. Hvis Petter er side om side med Martin opp den siste bakken vil han ikke tenke på kiloene. Han vil være villig til å dø for å vinne Tour de Ski.

Morten Aa Djupvik viser til 84 kilo tunge Chris Jespersen, som hadde tredje beste tid på den avsluttende etappen i fjor.

— Det er fullt mulig å gå fort opp der selv om du er litt tung. Man kan ikke skylde på vekta. Alle har forskjellige styrkeforhold. Petter er en veldig rask mann og da er det ganske naturlig at han er bedre i kuperte løyper. Jeg er absolutt ikke rask, men kan gå jevnt oppover hele tiden, sier Jespersen.

Må finne flyten

Niklas Dyrhaug. Foto: Richard Sagen

Romkamerat Niklas Dyrhaug knekte koden rundt monsterbakken da han gikk fjerde raskest opp i fjor. Han har snakket med Northug om bakken. Og er sikker på at Tour-lederen også knekker koden. — Vekt har litt å si. Men jeg tror det har mest med teknikk å gjøre, å finne flyten opp der, det er viktigst. Å klare å gå på skiene selv om det er så bratt, sånn at du ikke blir gående og stampe deg stiv. Det er nøkkelen og det har jeg også sagt til han: Det handler om å få glid på skiene! Det tror jeg han klarer i år.

Northugs trener Stig Rune Kveen mener gode bein og kapasitet er viktigere enn vekt.

— Vi har trent bakkeintervaller gjennom hele sommeren høsten i lange motbakker, blant annet i Stelvio-passet.

- Hvor viktig er vekten?

— God kapasitet og gode bein har like mye å si som vekt. Teknikk også selvfølgelig, vekt har en liten indikasjon.

Løpsopplegg viktigst

Landslagstrener Trond Nystad mener løpsopplegget er det viktigste for å takle den brutale Tour-avslutningen.

— Det handler mest om løpsopplegg. Noen undervurderer bakken og forsøker for tidlig å legge inn et rykk. Det har sjelden lønnet seg. Og noen har vært livredde bakken. Så har de kommet på toppen og hatt altfor mye krefter igjen. Det handler om å treffe med farta inn i bakken, den første kilometeren der er viktig.

Northug ble, igjen, konfrontert med vekta da han møtte mediene etter gårsdagens formiddagsøkt.

— Jeg har sagt at det ikke er optimalt å ha den vekta jeg har opp den bakken, det har jeg åtte år å vise tilbake til.

- Sundby påpeker at dere har samme BMI?

— Ja, det kan stemme det. Men jeg tror fortsatt han er ganske mye råere enn meg opp den siste bakken.

FAKTA/ Tidligere Tour-vinnere

2007: Tobias Angerer, Tyskland: 72 kg, 178 cm. BMI: 22,72

2008: Lukas Bauer, Tsjekkia: 73 kg, 181 cm. BMI: 22,28

2009: Dario Cologna, Sveits: 75 kg, 178 cm. BMI: 23,67

2010: Lukas Bauer, Tsjekkia: 73 kg, 181 cm. BMI: 22,28

2011: Dario Cologna, Sveits: 75 kg, 178 cm. BMI: 23,67

2012: Dario Cologna, Sveits: 75 kg, 178 cm. BMI: 23,67

2013: Aleksander Legkov, Russland: 73 kg, 178 cm. BMI: 23,04. 2014: Martin Johnsrud Sundby, Norge: 72 kg, 174 cm. BMI: 23,78

  • Petter Northug: 82,5 kg, 185 cm. BMI: 24,11. Body Mass Index er formelen som viser balanse mellom høyde og vekt.