OSLO 19990908: Fotball, landskamp / EM- kvalifisering Norge / Slovenia på Ullevaal stadion. Jubel etter kampen, som Norge vant 4-0. Landslagssjef Nils Johan Semb tvinges til nærkontakt med marsipankaka, av Henning Berg (t.v.) og Vidar Riseth. Foto: Morten Holm, SCANPIX Foto: Morten Holm
OSLO 19990908: Fotball, landskamp / EM- kvalifisering Norge / Slovenia på Ullevål stadion. Jubel etter kampen, som Norge vant 4-0. Landslagssjef Nils Johan Semb blir dynket godt ned i marsipankaka av spillerne, Henning Berg og resten av gutta dyttet ansiktet til trener Nils Johan Semb ned i seierskaka.Foto: Tor Richardsen, SCANPIX Foto: Tor Richardsen
OSLO 19990908: Fotball, landskamp / EM- kvalifisering Norge / Slovenia på Ullevål stadion. Jubel etter kampen, som Norge vant 4-0. Landslagssjef Nils Johan Semb blir dynket godt ned i marsipankaka av spillerne.Foto: Morten Holm, SCANPIX Foto: Morten Holm
OSLO 19990908: Fotball, landskamp / EM- kvalifisering Norge / Slovenia på Ullevaal stadion. Norge vant 4-0. Steffen Iversen (6) i aksjon, idet han scorer Norges andre mål . F.v. Slovenias målmann Marko Simeunovic, Tore Andre Flo og Slovenias Doni Novak. Foto: Tor Richardsen, SCANPIX Foto: Tor Richardsen
OSLO 19990908: Fotball, landskamp / EM- kvalifisering Norge / Slovenia på Ullevaal stadion. Norge vant 4-0. Ole Gunnar Solskjær scorer Norges tredje mål. Aksjon. Foto: Tor Richardsen, SCANPIX Foto: Tor Richardsen
OSLO 19990908: Fotball, landskamp / EM- kvalifisering Norge / Slovenia på Ullevaal stadion. Øyvind Leonhardsen scorer Norges fjerde mål . Aksjon med keeper. Foto: Morten Holm, SCANPIX Foto: Morten Holm

Tidligere landslagssjef Nils Johan Semb mener morgendagens møte med Tyrkia er skremmende lik Slovenia-kampen som sendte Norge til fotball-EM sist gang.

Aftenposten har rekonstruert festkvelden for åtte år siden.

— Vi hadde de samme ingrediensene som nå: Det var en avgjørende kamp hvor vi kunne bli klar før siste kamp. Vi møtte et lag uten resultater på en stund. Og vi kunne avgjøre alt på Ullevaal. Jeg opplevde den optimale matchen mot Slovenia i 1999 og ser ikke bort fra at det kan bli like festlig lørdag, sier Semb til Aftenposten, drøye åtte år etter sin største kveld som fotballtrener.

Startet med selvmål

1 minutt: Sisteskanse Frode Olsen suger inn flomlysatmosfæren, hører stemningen på et fullsatt Ullevaal og tenker at "dette kan umulig ryke".

— Fra første spark på ballen var jeg sikker på at vi skulle klare det. Vi hadde enorm selvtillit og gode komplementære ferdigheter i laget. Vi var kompakte og solide defensivt, hadde to vidt forskjellige og gode typer på midtbanen i "Leo" og "Myggen" - og på topp hadde vi en Solskjær i god form. Dessuten hadde vi prestert godt over lang tid, minnes Olsen.

16 minutter: Midtstopper Erik Hoftun blir tett overvåket av Rudi Istenic. Sloveneren er så opptatt av Hoftun at han ser ut til å glemme ballen idet Bent Skammelsrud tar hjørnesparket. Ballen treffer Istenic i låret før den går over målstreken. 1-0, festen har startet og den første bølgen går over Ullevaal. Hoftun jubler som gal sammen med Steffen Iversen og "Myggen".

— Det kunne kanskje se ut som jeg "tok en (Roger) Albertsen", men det var nok selvmål. Jeg står fortsatt oppført med 0 landslagsmål - nestenmål samler jeg ikke på, innrømmer Hoftun.

18 minutter: Ny norsk corner etter at Iversen har sendt Slovenias keeper Marko Simeunovic ut i full strekk med en suser av et skudd. André Bergdølmo slår inn fra venstre, Henning Berg stiger til værs fra bakre stolpe og nikker ballen tilbake i feltet, der Iversen ruver høyest og på elegant vis stanger inn sitt fjerde landslagsmål på 10 kamper.2-0!

— Jeg husker det var en høy lompe og at jeg sto på bakerste stolpe. Det var mye klabb og babb, men jeg fikk headet ballen i mål, sier Iversen, den eneste som er igjen fra startoppstillingen fra 1999. ## Solskjær misset

Norge angriper med trøkk, glød, en usannsynlig god og finurlig mygg, en "Leo" som løper mer enn noensinne og Iversen tar alt i lufta. I midtforsvaret er Hoftun bunnsolid.

— Jeg var helt rolig på benken, det var bare å sette seg tilbake og nyte kampen. Jeg visste vi var klare for EM, husker Semb.

30 minutter: Ny dødball, et langt innkast, Iversen stusser, Øyvind Leonhardsen header hardt i tverrliggeren. På returen er Ole Gunnar Solskjær der han skal være. 3-0!

36 minutter: Steffen Iversen legges i bakken, dommer Gilles Veissiere peker på straffemerket. Bent Skammelsrud tror det er hans oppgave å sette inn 4-0. I stedet henter Solskjær ballen, tar straffen - og bommer!

— Han rappet ballen og brant straffen, men det ble ingen kontrovers ut av det. Vi ledet jo 3-0. Både Bent og Ole pleide å ta straffer og så vel sitt snitt til å score, sier Semb som i morgen kommenterer kampen for TV2. 45 minutter: Pause. 3-0 til Norge! 24 288 tilskuere på Ullevaal trampeklapper Norge i garderoben. I pausen er "Leo" så sliten at han må kaste opp.

— Det var ikke så mye for meg å si i pausen. Spillerne ville ut på banen igjen, slippe seg helt løs og gi noe tilbake til publikum. Det slovenske laget var jo helt sluttkjørte, forteller Semb.

Strålende mygg

68 minutter: Erik "Myggen" Mykland er i det lekne hjørnet og tar seg tid til å showe. I løpet av et tidel har han fintet bort tre slovenere. Samtidig ser han "Leo" på løp.

— Jeg var alltid flink til å være i forkant, men trodde ikke Myggen så meg, erindrer Leonhardsen.

Men til Leonhardsens store overraskelse ligger ballen på sølvfat noen tideler senere.

— Jeg husker at jeg ble så imponert over pasningen fra Myggen, kanskje er det den beste pasningen jeg har fått. Jeg var plutselig helt gjennom og skjøt til høyre for keeper. Og så snublet jeg etterpå. Det er sjelden jeg husker fotballkamper - men denne var umulig å glemme, ler 37-åringen.

— Myggen var god i hver eneste kamp, også denne kvelden. Men det var ikke bare han, vi hadde et godt lag på den tiden og mye gikk av seg selv og 1999 ble en festsesong for oss. Vi hadde en bra keeper, en god firer bak med Heggem/Bergdølmo på backene og Berg/Hoftun i midten. På midtbanen hadde vi Myggen Leo, Bent (Skammelsrud) og Ståle (Solbakken), og på topp brukte vi Iversen, Solskjær og Flo. Et kanonlag! Dessverre fikk vi en del skader i oppkjøringen til selve EM-sluttspillet, sier Semb.

Folkefest

78 minutter: Vidar Riseth får sluttminuttene for Solskjær. Trønderen får til et par gode innlegg. Men Norge og publikum er fornøyde.

— Det Myggen gjorde i den kampen er det beste jeg har sett av en norsk landslagsspiller. Han var et helt lag for seg selv, skryter Riseth av kompisen han fortsatt har kontakt med.

90 minutter: Kampen er over, Norge vinner 4-0 og Semb strekker hendene i været. Publikum roper på Semb, de roper på Myggen, de roper på "Leo". På indre bane dynkes landslagssjefen i bløtkake. 13 måneder etter at han tok over har folket glemt forgjengeren Drillo.

— Jeg har sett bilder og klipp av det etterpå, men hva jeg tenkte der og da husker jeg lite av. Det var en flott kveld som jeg ble fort ferdig med. Jeg har jo heller ikke sett noen av mine 70 landskamper i ettertid. Men det var nok en stor lettelse, for det var et jævlig trøkk i starten av kvalifiseringen. Vi tapte den første kampen og slet. Men midtveis i kvaliken følte jeg meg trygg på at vi skulle kvalifisere oss.

Midnatt: Folket har stimlet til SAS-hotellet. En spiller tar seg tid til å hylle de norske supporterne: Myggen.

— Det var helt kaos og området måtte sperres av. Vi gikk i stedet på terrassen og hilste på folket derfra, forteller Olsen.

— Senere dro vi på byen der folk klappet til oss over alt. Det virket som hele nasjonen var i festhumør, sier Riseth.

På banketten drar Olsen og "Myggen" i gang en kjærlighetssang til ære for Karen Espelund i Fotballforbundet.

— Generalsekretæren sliter med hukommelsen fra hendelsen, så det kunne ikke ha gjort så stort inntrykk. Men jeg husker vagt stemmen til Olsen, humrer Espelund, som ble ansatt som generalsekretær samme året.

Kanskje det vanker en ny kjærlighetssang i morgen kveld?