Lett inspirert av Øystein Stray Spetalen sa Start-investor Erik Solér denne uken at Rosenborg blir byttet ut med Nybergsund og Trysil hvis Kristiansand-laget skulle rykke ned. Og etter en sørgelig forestilling på Ullevaal er 1.divisjon varen for det hardtsatsende laget fra Sør Arena.

Web-TV:

For Start måtte ha minst ett poeng hvis Odd senket Fredrikstad i Skien – og Lyn hadde andre planer.

For Start var aldri i nærheten av Lyn på et glissent Ullevaal, med bare

5775 tilskuere. Bastionen feiret 15 år, men var knapt flere enn de tilreisende supporterne. De ble til og med overdøvet av gjestene før kampstart, men sørlendingene stilnet fort.

Les også:

Nordlie: - Unødvendig, Start!

Sandstø ny Start-trener

Espen Hoff og Odion Jude Ighalo var alt for gode for Start-forsvaret den første halvtimen, og formelig lekte med bortelaget. Særlig Steinar Pedersen og Kristoffer Paulsen ble brukt som rundingsbøyer av raske Lyn-angripere.

- Vi har nok ikke vært så mye bedre enn motstanderne i åpningen av en kamp i år, sier Lyns Henning Berg til Aftenposten.no.

— Vi henger overhodet ikke sammen i starten, sekunderer Start-trener Benny Lennartson. Han måtte se sine elever bli totalt overkjørt av hjemmelaget i åpningen.

Grusom start

De første tjue minuttene i Oslo og Skien var neppe det Start ønsket seg.

Etter seks minutter var det klart for 1-0. Espen Hoff kombinerer fint med Ighalo, og et uorganisert Start-forsvar lar spissen løpe gjennom. Han treffer ikke helt godt alene med Kenneth Høie, men ballen sniker seg likevel inn ved stolpen.

Web-TV:

Berg: - Lyn som Arsenal

Tessem: - Greit å avslutte med seier

Omtrent samtidig sender Espen Ruud Odd foran i Skien, og dermed ligger Start an til nedrykk.

Og verre skulle det bli. Etter 13 minutter løper Endre Fotland Knudsen gjennom det som er av Start-forsvarere, og plasserer ballen kaldt og rolig til høyre for Høie og i mål. Minst seks spillere kunne avverget lynvingen, som kanskje stod for sesongens mål på Ullevaal.

- Endre har fantastiske ferdigheter på sitt beste, skryter Lyn-trener Henning Berg til Aftenposten.no, som nok en gang sendte utpå et ungt lag.

Like etter heller den tidligere Start-spissen Stefan Bärlin salt i de vidåpne sårene til Start. Svensken ble solgt fra Start i sommer, og øker til 2-0 mot Fredrikstad i Skien. Start-trener Benny Lennartson ville ikke spekulere i om Start kunne berget plassen med svensken i troppen.

— Det er først i det siste han virkelig har slått til, og det var viktig å få litt mer kraft på topp, sier Lennartson, og tenker på innkjøpet av Ole Martin Årst i sommer.

Måltyven Årst

Og kraftspissen tente et lite håp for sørlendingene etter halvtimen. Årst tok et innlegg fra Fredrik Strømstad ned på brystet, og skrur ballen med venstrebeinet via stolpen og i mål. Sterk prestasjon – og et lys i tunnelen for Start.

Men det skulle ikke gå veien. Symptomatisk for Start i den førsteomgangen: På overtid kolliderte Steinar Pedersen og kaptein Atle Roar Håland, og etter lang tids behandling må førstnevnte gå av banen.

Start var likevel bedre med i starten av den andre omgangen, og kunne samtidig juble for at Odds Teemu Könönen fikk sitt andre gule kort – og marsjorde etter 52 minutter. Dermed ble det liv i Menigheden igjen.

Start sover igjen

Og sørlendingene fikk sjanser også. Fredrik Strømstad fikk stå helt alene på 10 meter etter et langt angrep, men skyter langt, langt over. Stor mulighet for bortelaget.

- Vi kom oss inn igjen i kampen, og hadde også noen muligheter – men det ble bare nesten, oppsummerer Lennartson.

Etter 63 minutter var i stedet klart for 3-1. Start var inne i en god periode, og innbytter Ygor spilte ba på midtbanen. Men Start sov i timen i de bakre rekker, og blir straffet av effektive Lyn. Bjarne Ingebretsen slår inn fra høyre, og Start klarerer i første omgang. Men Atle Roar Håland og Kristoffer Paulsen står bare og ser på at Tomasz Sokolowski løper mot den sprettende ballen – og klinker inn 3-1 på direkten bak en sjanseløs Kenneth Høie.

Dermed måtte sørlendingene håpe på hjelp fra Fredrikstad i Skien. Det ble det dårlig med. Og Lyn hadde enda mer på lager: Banens gigant, Tomasz Sokolowski, scorer igjen – denne gangen fra cirka 16 meter.

Midtbanegeneralen klinker til, og ballen går langs gresset og i nettet.

Fin scoring av Sokolowski, men igjen presset Starts forsvarere dårlig.

— Soko har vært god i det siste, og gjør en veldig sterk kamp i dag, sier Berg.

Mens Henning Berg kan glede seg over en strålende avslutning, tar sølvlaget fra 2005 turen ned i 1.divisjon etter tre sesonger i Eliteserien. Start-stopper Inge André Olsen kunne derimot glede seg over sølvmedalje, etter at Stabæk senket Strømsgodset 5-0 i Drammen. Odd spiller kvalifisering mot Bodø/Glimt om retten til å spille i Eliteserien 2008. Den tidligere Odd-spilleren Espen Hoff var god på Ullevaal, og var glad for å hjelpe moderklubben.

- Jeg tenkte ikke så mye på det mens jeg var utpå, men jeg registrerte det etter kampen. Jeg er glad på Odds vegne, sier Hoff til Aftenposten.no.