KRISTIANSAND: — Dette er et utrolig spennende tiltak i tilknytning til 100-årsjubileet vårt, og det er meget spesielt at vi har fått med så mange store artister, sier daglig leder i Start Toppfotball AS, Harald Andersen.

Publikum skal bestemme teksten til den nye sangen. Gjennom en storstilt konkurranse vil alle på Sørlandet få sjansen til å levere sitt tekstforslag, og vinneren vil bli presentert om én måned. Vedkommende premieres med 10.000 kroner og årskort på Stadion.

Med på laget blir også et solid knippe av Sørlandets mest kjente artister.

Det er nemlig ikke smågutter som har sagt ja til å bidra for å gjøre jubileumssangen best mulig.

I tekstjuryen sitter Knut Nærum, Rune Andersen og Asbjørn Arntsen. De skal, sammen med leder i supporterklubben Menigheden, Børre Fredriksen, plukke ut de fem beste tekstforslagene.

Rolf Løvland skal lage melodi og arrangement til vinnerteksten, mens Erik Faber og Rune Andersen har sagt ja til å synge på sangen.

Lanseres på serieåpningen

10. april, når Start serieåpner mot Lillestrøm, skal den nye sangen være ferdig innspilt på singel, og klar til lansering på Kristiansand stadion.

— Jeg spilte for Start som liten og brenner fortsatt for klubben. Egentlig passer dette dårlig inn i timeplanen min, men jeg kunne jeg ikke si nei til å bidra, sier Rolf Løvland.

8. mars lanseres det nye Secret Garden-albumet internasjonalt, hvilket betyr en hektisk vår for Løvland. Likevel vil den meritterte musikeren gjøre det han kan for at Start skal få en ny, fengende sang.

— Dette blir en utfordring. Vanligvis skriver jeg først melodi, så tekst. Jeg har heller ikke mye tid på meg, ettersom sangen skal være ferdig til seriestart. Men når jeg sier ja til dette, så er det fordi jeg tror 100 prosent på det, sier han.

Rolf Løvland håper folk på Sørlandet vil bidra med mange tekstforslag.

— Målet er en brukervennlig sang, som engasjerer på tribunen, men som samtidig er medievennlig og tåler å bli spilt på plate. Jeg har en viss idé om hva vi leter etter, sier Løvland, som for tre år siden anmeldte klubbsangene til alle eliteserielagene, på oppdrag fra VG.

Komiker Rune Andersen spilte på Start i hele barndommen, før det til slutt gikk opp for ham at han «hadde hatt litt for stor tro på eget talent».

— Selv om også min tid er begrenset, var det lett å si ja. Vi må ha en skikkelig Start-sang nå. Det har vært litt flaut når Vålerenga har kommet på besøk, også har vi stått og sunget på gammelmodige «Heia Start». Nå må vi få til en tøff, litt rocka sang, en som gjaller litt når supporterne begynner å synge, sier Andersen.

Vil ha «urimelig patriotisme»

Hans kompis, Nytt på nytt-humoristen Knut Nærum, er leder av tekstjuryen.

— Jeg er lettlurt og sier som regel alltid ja når noen er interessert, sier Nærum og ler.

Etter å ha vært nabo til Kristiansand Stadion fra 1980 til 1992, mener han å vite hva som vil fungere på tribunen.

— Målet er en sang som kan bidra til at Start ikke bare overlever i eliten, men kommer blant de fem øverste. For å klare det må vi få fram en patriotisme i teksten som går utover det rimelige. I gode fotballsanger kommer man gjerne med påstander som virker urimelige sett fra alle andre steder i Norge, sier Nærum.

Komikeren forventer stor respons på tekstkonkurransen:

— Alt annet enn at Internett bryter sammen må jo betegnes som en skandale, spøker han.

Ringreven i stjernelaget er Asbjørn Arntsen, mannen bak gullkassetten fra 1980. — Den gang klaffet alt og vi snekret sammen kassetten på én uke. Nå har vi litt bedre tid og jeg håper vi kan skape en sang med identitet og god melodi, sier Arntsen, som håper singelen bare er første steg på veien mot en jubileums-cd.

Slik går du fram:

Alle, bortsett fra medlemmene i juryen, kan være med i konkurransen om å lage tekst til den nye Start-sangen.

Forslagene skal sendes på én av følgende to måter:

E-post: startsangen@fedrelandsvennen.no

Brev: «Start-sangen, Fædrelandsvennen, Boks 369, 4664 Kristiansand»

Underveis vil samtlige tekstforslag bli publisert i Fædrelandsvennens nettavis, og så mange som mulig på sportssidene i papiravisen.

Konkurransen har frist mandag morgen 21. februar.