Med totalt tre bom endte han på niendeplass i de vanskelige vindforholdene. Med det ble han tredje beste nordmann i det sterke internasjonale feltet, 34 sekunder bak vinneren.

Rennet ble vunnet av Simon Schempp, som også vant lørdagens sprint. Alexander Os var den store norske overraskelsen med andreplass mens Tarjei Bø ble nummer tre.

— Skytingen var mye bedre i dag. Det er jeg veldig fornøyd med. I sporet gikk det litt trått både oppover og nedover, sier Birkeland.

Fra 16. til andreplass i fjor

Etter lørdagens 21. plass uttalte han følgende:

— Jeg regner med at formen er en annen i morgen, og tradisjonelt passer fellesstart meg bedre. Jeg satser på en tilsvarende revansje som i fjor, sa landslagsløperen – og siktet til fjoråret da han etter 16. plassen lørdag endte på 2. plass dagen etter.

Revansjen ble ikke like stor, men ettersom han er landslagsløper trengte han ikke overbevise for å kvalifisere seg for verdenscupåpningen til Østersund, slik han måtte i fjor. Likevel var sørlendingen med i kampen om pallen helt til siste skyting, hvor han pådrog seg en bom. Til slutt var han 17 sekunder bak pallen. Farten i sporet på sisterunden avslørte imidlertid at Birkeland ennå er et stykke unna toppformen. Og godt er det ettersom dette var åpningshelgen for skiskytterne.

Landslagstreneren greit fornøyd

— Jeg er ikke bekymret for formen. Jeg tror at jeg har kontroll, og at det skal løsne om ti dager, sier Birkeland og sikter til verdenscupåpningen.

Landslagstrener Egil Gjelland var greit fornøyd med Birkeland.

— Lars Helge har ikke måttet prestere her i det hele tatt. Han har brukt rennene som trening. Jeg synes han har hatt en grei start, sier Gjelland.