Vi møter i dag det som har vært erkerivalen vår de siste årene, nemlig Vålerenga. Samtidig går vi mot en del tøffe kamper på rad nå med Lørenskog og Frisk borte før vi har Sparta hjemme.

Kampen er utsolgt og jeg vil tro at stemningen i DNB-arena kommer til å være på topp i dag. Kampene mot Vålerenga har utviklet seg til å bli noe spesielt, noe som ikke bare gjelder for oss spillere men også for folk flest i Stavanger.

  • Følg Oilers-Vålerenga direkte her fra klokken 18 og chat med Aftenbladets reporter underveis

Ruben Smith bloigger om Oilers. Foto: Jan Inge Haga

Det virker som Stavanger-folk er blitt glad i å mislike Vålerenga (kan ikke skrive hate fordi da kan det bli bråk, sånn som med Rosenborg etter at de hadde vunnet seriegull i fotball).Vi går inn mot kampen med en 8-1 seier mot Kongsvinger i bagasjen.

Ikke vår beste kamp, men tre poeng tok vi i det minste med oss. Vi så litt tunge og uinspirerte ut etter pausen, men etter 40 minutter under par så våknet vi opp i den tredje.

Samtidig som at Kongsvinger gikk litt tom for bensin virket som om at maskineriet hos oss begynte å komme i gang. Kongsvinger er et lag vi skal slå hver eneste gang, borte og hjemme.

Her synes jeg at vi har vært flinke de siste årene. Vi har gått på jobb mot de dårligste lagene i Get-ligaen og hentet hjem de tre poengene vi spiller om.

Det har ikke alltid sett praktfullt ut og vi har kanskje ikke levert vår beste hockey, men poengene har blitt med oss hjem igjen.

De siste årene har vinnerlaget i serien behøvd ca 100 poeng for å bli seriemester. Det betyr at du behøver 34 seiere på fulltid, av 45 kamper.

Man har da ikke mange kampene å kaste bort eller slurve bort poeng mot de dårligere lagene som man bør slå hver eneste gang. Slår man det dårligste laget i ligaen alle fem gangene gir det 15 poeng. Slår man de to nederste alle kampene så får man 30 poeng og slår du de tre nederste lagene alle fem gangene så har du 45 poeng.

Det er nesten halvparten av det som skal til for å vinne serien. Mot de tre nederste lagene altså. Nå er det jo blitt sånn de seneste årene, noe som også er bra for norsk hockey, men det er ikke sånn at vi bare drar og henter poengene mot bunnlagene.

Jeg tror Lillehammer og MS kommer til å bli nr 8 og 9, selv om vi er et bedre lag så er det tøffe kamper.

Stjernen som jeg tror kommer til å bli nr 7 har vi allerede rotet bort 4 poeng mot. Det er jo ikke lett å gjennomføre i praksis, men som sagt så har vi tatt med oss poengene mot bunnlagene de siste årene og ikke tabbet oss ut og gitt bort poeng.

Dette med at du er halvveis til seriegull hvis du ikke driter deg ut mot bunnlagene ble poengtert for meg og jeg syns det var et godt poeng.

Jeg hadde aldri tenkt på det før, men jeg har sett filmen Moneyball med Brad Pitt hvor det gjøres et stort nummer ut av hvordan du statistisk kan skaffe deg flere seiere i baseball.

I NHL opererer de nå med et system som heter Corsi, som er for avansert til å forklare på en enkel måte, men som er mer avansert enn enkel statistikk, som at du hadde x antall minutter på isen og x antall skudd på mål.

En spiller med høy Corsi stats har f.eks. brukt mye mer tid i offensiv sone enn i defensiv og vil derfor spare målvakten for krefter samtidig som at han vil ha skapt en del sjanser mot motstanderens målvakt.

Følg Oilers-Vålerenga direkte her fra klokken 18