— Det blir et spørsmål om hvor stort forsprang Gular klarer å opparbeide seg før sjette og siste etappe. Jeg tror de behøver minst åtte sekunder om de skal klare å holde vår mann bak seg på de siste 650 meterne, sier Norna-Salhus-general Kjell Magne Ebbesvik.

– Her blir det kamp til døren, og vi bør nok ha en solid ledelse, ja. Det er ikke lett å matche en verdenstopp på siste etappe, erkjenner Gular-leder Asgeir Thomassen.

Dominansen brutt

Gular har vært nærmest enerådende og har dominert de lokale stafettene i en årrekke. Slik er det ikke lenger. I Fri-stafetten for drøyt to uker siden gikk de på en smell mot Norna-Salhus.

— Gular har jo vært nummer en i Bergen i en mannsalder. Stafettene har på mange måter tilhørt Gular. Det er kjekt at vi nå kan by dem kamp igjen, sier Ebbesvik.

I Arna ble stafetten avgjort til åsaneklubbens fordel alt på 3. etappe, der Yeimer Lopez tok fullstendig innersvingen på resten av feltet.

Nå er han satt opp som ankermann.

— Medaljehåp i OL

— Han kommer til å springe forrykende. Vi snakker tross alt om en mann som i fjor løp 800-meteren på 1.43,71 og som var nummer tre i Diamond League i Paris, sier Ebbesvik.

— Han er jo en attraksjon i seg selv og et mulig medaljehåp i OL i Rio, legger han til.

Ebbesvik har sett nærmere på de to lagenes stafettoppstillinger, og har analysert seg frem til følgende scenario:

— Min spådom er at Gular leder etter første etappe, og så vil vi overta på de to neste etappene og veksle først halvveis. Så vil Gulars Bjørnar Lillefosse ta over ledelsen på den 1700 meter lange fjerdeetappen. Så spørs det bare hvor stor luke han vil få og om Gulars mann på 5. etappe vil klare å øke ytterligere. Spenningen er rett og slett hvor stort forsprang Gular klarer å opparbeide seg før Lopez setter i gang maskineriet, mener Ebbesvik.

Sliter med skader

Gular-leder Asgeir Thomassen ser det slik:

— Vi sliter med en del skader, og spesielt hersker det usikkerhet om Bjørnar Lillefosse blir klar. Mister vi ham på langetappen, da skal vi slite med å slå Norna-Salhus. Det blir tøft, erkjenner Thomassen.

Thomas Solberg Eide er akillesoperert og ute av drift. Det samme gjelder junior-VM-løperen Sondre Dingsør Skogen og Vidar Dahle, som var tiltenkt nest siste etappe på Ask.

— Skader er en del av gamet, og vi skal ikke skylde på det om vi taper. Vi har etterlyst mer konkurranse i stafettene her vest, og nå har vi fått det. Det er jo skikkelig gøy når det blir litt spenning, sier han.

Lang seiersrekke

Det har det vært lite av før. Gular har vunnet herreklassen i Ask-stafetten 10 år på rad, fra 2004 til 2013. I fjor ble de slått av Tjalve, som også vant Holmenkollstafetten foran erkerivalen fra Bergen. Sist en lokal klubb klarte å ta Gular i Ask-stafetten var helt tilbake i 2003, da Norna-Salhus vant.

— Det hadde jo vært stas om vi kunne klart det igjen. Jeg holder likevel Gular som favoritt. Ask-stafetten passer nok dem bedre enn Fri-stafetten, siden de har så mange gode mellomdistanseløpere, sier Ebbesvik.

44 lag påmeldt

Også i dameklassen måtte Gular se seg slått i Fri-stafetten. Gneist vant, etter at spesielt Martine Eikemo Borge leverte en glimrende oppvisning på første etappe.

I Ask-stafetten løpes det i to klasser for damer. Den ene stafetten har seks etapper, den andre har fire.

Til sammen 44 lag er påmeldt til det som er det sikreste vårtegnet på Askøy. Tradisjonen tro har arrangørene i Ask IL hentet inn gjestelag utenbys fra, i det Haugesund stiller lag både i dame- og i herreklassen.

Fakta

Ask-stafetten

Her er Gular og Norna-Salhus sine lagoppstillinger i herrenes eliteklasse i Ask-stafetten, løypelengde i parentes:

Gular: 1. Ivar Stephanson (750 m), 2. Per Svela (1100 m), 3. Leonard Nesheim (350 m), 4. Bjørnar Lillefosse (1700 m), 5. Magnus Sirnes Hjellum (1100 m), 6. Torbjørn Lysne (650 m)

Norna-Salhus: 1. Sebastian Perez (750 m), 2. Erik Hovlandsdal (1100 m), 3. Per Magnus Solli (350 m), 4. Svein Roar Kvamme (1700 m), 5. Negussu Solomon Bedelu (1100 m), 6. Yeimer Lopez (650 m).