RØROS (Adresseavisen): Langrennsstjernene møtte i ettermiddag pressen i forkant av ski-NM. Marit Bjørgen og Therese Johaug går kun en distanse, torsdagens 10-kilometer, før de drar til Italia på høydeopphold i Seiser Alm.

Nettopp Seiser Alm er stedet Petter Northug må reise hjem fra, tidligere enn planlagt, for å rekke fredagens NM-sprint. Et krav fra landslagsledelsen har ført til at 29-åringen er nødt til å delta i NM-sprinten for å være aktuell for samme øvelse i Falun.

— Ingen selvfølge

På adressa.nos spørsmål om hun mener dette er en riktig avgjørelse av landslagsledelsen, svarer Marit Bjørgen slik:

— Ja, andre gutter har også gått fort på ski. Det er ingen selvfølge at Petter får gå sprinten.

Bjørgen tror ikke tidligere hjemreise fra høyden enn planlagt vil påvirke Northugs VM-form.

— Jeg tror ikke det vil gi noen utslag. Om han kommer hjem en dag tidligere har ingen betydning. Jeg tror han kommer i like bra form uansett, sier hun til adressa.no.

Psykologisk effekt

Selv gir Bjørgen denne begrunnelsen for at hun allerede til helga reiser til Italia på et nytt høydeopphold:

— For meg har Seiser Alm fungert kjempegodt før mesterskap. Der får jeg ligge i ro og kose meg på ski og gå til dekket bord. Jeg får samlet overskudd. Det er en psykogisk effekt i og med at jeg vet at det har fungert veldig bra tidligere, sier hun.

Etter Tour de Ski-seieren i starten av januar har hun ikke konkurrert i det hele tatt.

Marit Bjørgen under onsdagens trening i konkurranseløypene til NM på ski 2015 på Røros. Foto: NTB scanpix

Har lettet trykket — Det er klart at det er annerledes å komme hjem fra Tour de Ski nå enn å komme hjem med sykdom og andreplasser. Det har vært en god følelse. Det lettet trykket på skuldrene endelig å ha klart det.

Bjørgen har oppholdt seg både i Trøndelag og i Oslo i tiden etter tour-triumfen.

— Jeg har vært hjemme og fått slappet av. Den siste uken har jeg trent bra, sier Marit Bjørgen, som er favoritt på alle distanser hun stiller til start på i Falun-VM.