SLÅTTHAUG: Bergens eneste skøytebane er omfavnet av plussgrader og duskregn. Lite innbyr til å spenne skøytene på seg og gå ut på den våte ovalen. Men det plager ikke Sverre Lunde Pedersen. Han er bare hjemom på besøk. For å møte familien, vaske klær og snakke litt med pressen.

For to-tre dager siden var han i sitt ess under verdenscuphelgen i tyske Erfurt, generalprøven før OL neste måned. Etter 5000-meteren sto osingen øverst på pallen. Da resultatene etter 1500-meteren ble talt opp, var han nest best. Men den distansen har han vunnet tidligere i sesongen.

I tillegg til dette er han kaptein på Norges råsterke lagtempolag som blir sett på som ett av få mannskap som kan utfordre Nederland i OL.

– Jeg føler at jeg har et helt annet gir nå enn i fjor. Spesielt på de lange distansene. Forrige sesong stivnet jeg mer enn jeg noensinne har gjort, men nå har jeg overskudd i kroppen. Mer energi, sier Pedersen.

Første år med motgang

25-åringen sitter i en slitt og velbrukt garderobe. Det er her på Slåtthaug Pedersen har vokst opp. Det er med utgangspunkt i dette skøyteanlegget han opplevde fremgang hvert eneste år og ble sett på som et supertalent.

Som ungdom presterte han til og med bedre enn Sven Kramer gjorde da han var like gammel.Men forrige sesong kom motgangen. For første gang i Pedersens karriere. Før jul gikk det under forventning i verdenscupen. 2017 startet med fiasko i EM allround i Heerenveen. Da kollapset han på 10.000-meteren og måtte skyve lårene frem med hendene på slutten.

Bronsen han egentlig hadde i lommen røk og nevnte Kramer uttalte til BT at han trodde det ville ta lang tid for kollegaen Sverre å komme seg igjen.

Allround-VM i Vikingskipet gikk ikke mye bedre. En svak 5000-meter ødela medaljesjansen på mesterskapets første dag.

Etter sesongen ble det testing, evaluering og diskusjoner.

– I fjor knakk jeg litt sammen ved inngangen til sesongen spesielt. Da var jeg tøff i treningen. Det ble mye muskulær belastning på beina, og på sikt brøt jeg meg ned.

STERKT LAG: Sverre Lunde Pedersen (til h.) sier lagkameratene har hjulpet ham til å bli bedre. Her er han sammen med Fana-kompisene og Sindre Henriksen og Håvard Lorentzen (til v.). Foto: Rune Sævig

– Var det et forsøk på å ta igjen de foran deg?

– Vi hadde ikke nådd noen grense ennå i og med at jeg bare hadde sesonger der jeg gikk bedre og bedre. Men så nådde jeg et punkt. Det var kjipt, men lærerikt både for Sondre (Skarli, landslagstrener), meg og resten av trenerteamet.

– OL er viktigst

Nå er treningen justert. Overskuddet er tilbake. Teknikken sitter. Treningen går lettere og konkurranseformen er der, selv om Pedersen har trent hardt i forkant. Selvtilliten er også en helt annen.

– Hadde jeg gått til OL i slik form som jeg var i fjor hadde jeg ikke vært sikker på å gjøre det bra i det hele tatt. Det betyr mye å ha en tryggheten jeg har nå, sier Pedersen.

Han peker også på et sterkere lag, både bedre nordmenn og utenlandsk påfyll på trening fra blant andre Bart Swings og Haralds Silovs, som en grunn til at han er bedre.

Pedersen ser nå på seg selv som medaljekandidat på alle de tre øvelsene han skal delta på i OL i Pyeongchang neste måned, 1500-meter, 5000-meter og lagtempo.

– Jeg har vist gjennom sesongen at jeg har medaljemuligheter på alle tre.

Pedersen sier det vil være deilig for ham om han skulle lykkes med å ta medalje i OL, etter åtte år på landslaget.

– Det var kjipt å ikke få det til under VM på hjemmebane i fjor, men OL er det viktigste. Det er det jeg har fokus på nå. Jeg har glemt det andre.