Fotball , 14. mars 2010 , Tippeligaen , Eliteserien , Odd - Stabæk 2-3Veigar Pall Gunnarsson , Stabæk
Rodolph Austin soner sin tredje kamp, og er dermed ute mot Start.

Her er det meste du (strengt tatt ikke) trenger å vite før helgens kamper i eliteseriens femte runde (tabellplassering i parentes):

Lørdag (17.00):

Lillestrøm – Stabæk

Lillestrøm (5): Stiller et helt skadefritt mannskap.

Stabæk (9): Veigar Pall Gunnarsson er fortsatt uaktuell, og det samme er Torstein Andersen Aase. Sistnevnte er ennå ikke klar etter hodeskaden.

Tilsvarende kamp i fjor: 1-2. Dommer: Svein Oddvar Moen, Haugar.

Generelt

Lagene har møttes 28 ganger i eliteserien og det pleier å bli jevnt. Stabæk har vunnet 11 ganger, LSK 7 og 10 ganger har endt uavgjort. Målscore 43-43. Stabæk har et godt tak på Lillestrøm på Åråsen, 6 av 14 kamper har endt med borteseier og Lillestrøm har bare vunnet 3 av 14 hjemme mot Stabæk. Siste seier for Lillestrøm kom 7. juni 2004 (3-0), etter det har LSK spilt 9 TL-kamper uten seier mot Stabæk.

I tilsvarende oppgjør i fjor vant Stabæk 2-1. Jon Inge Høiland scoret begge målene for gjestene (31’ og 90’), mens Marius Johnsen gjorde målet for Lillestrøm (86’)

De 9 siste oppgjørene har gitt scoring for begge lag. Sist ett av lagene gikk av banen uten nettkjenning var 7. juni 2004 (LSK vant 3-0)

Lillestrøm

Lillestrøm har vunnet begge sine to hjemmekamper denne sesongen med målforskjell 8-0. LSK vant også de to siste i 2009 og står dermed med 4 strake hjemmeseirer i TL. Det er Lillestrøms beste hjemmeperiode siden 2005, da man vant 6 kamper på rad mellom 8. mai og 3. august. Klubbrekorden er 10 strake hjemmeseirer fra 8. mai til 12. oktober 1986. Lillestrøm har scoret i sine 10 siste hjemmekamper. Sist man ble uten mål på Åråsen var 25. juni 2009 mot Molde (0-1).

Etter 0-3 mot Aalesund i første kamp har LSK nå holdt nullen i tre hele kamper (270 min).

Stabæk

Keeper Jon Knudsen startet karrieren i Lillestrøm og spilte 6 kamper der i TL 1993-1995. Stabæk har sluppet inn 299 mål på bortebane i eliteserien.

Stabæk er det eneste laget med poeng som har måttet se motstanderen score det første målet i alle fire kamper så langt. I tillegg til Stabæk har heller ikke Kongsvinger eller Hønefoss klart å score først.

Stabæk er laget med færrest kort denne sesongen, kun to gule er tildelt Stabæk-spillere så langt. Nest snillest er RBK og Tromsø med tre gule.

Søndag (18.00):

Brann – Start

Brann (14): Eirik Bakke måtte ut med lyskeproblemer mot Molde. Trolig klar igjen til helgen. Rodolph Austin er ute med karantene i sin tredje og siste kamp, mens Jan Gunnar Solli fortsatt er skadet. Gylfi Einarsson er tvilsom.

Start (3): Langtidsskadde Petter Bruer Hanssen tilbake i trening, men er ikke aktuell til helgens kamp. Espen Børufsen har vært syk, men trente fredag og er aktuell til en plass i troppen.

Tilsvarende kamp i fjor: 1-1. Dommer: Ken Henry Johnsen, Flint.

Generelt

Lagene har møttes 52 ganger i øverste liga i Norge. Statistikken er jevn, 19 seirer til Brann, 13 uavgjort og 20 seirer til Start. Målscore 70-67 i Start-favør.

I Bergen har Brann vunnet halvparten av kampene, 13 av 26 spilte. Start har vunnet 7 og 6 har endt med poengdeling.

I fjor endte tilsvarende oppgjør 1-1 på 16. mai. Petter Vaagan Moen (76’) og Mads Stokkelien (87’) scoret målene. Stokkelien utlignet bare fem minutter etter at han kom innpå med sitt første mål i eliteserien.

Brann

Gylfi Einarsson står med to gule kort og må stå over neste kamp ved ny advarsel.

Petter Vaagan Moen kan spille sin kamp nummer 100 i eliteserien for Brann. Vaagan Moen har også spilt 48 elitekamper for Ham-Kam.

Rodolph Austin soner sin tredje og siste kamp for det røde kortet i 2. serierunde mot Viking (0-4).

David Nielsen spilte 21 kamper og scoret 7 mål for Start i sesongene 2006-2007. Brann er Nielsens 12. klubb (Odense, Lyngby, Fortuna Düsseldorf, FC København, Grimsby, Wimbledon, Norwich, Aalborg, Midtjylland, Start, Strømsgodset, Brann)

Start

Ole Martin Årst har scoret 73 mål i eliteserien.

Christer Kleiven er årets toppscorer i eliteserien med 4 mål på like mange kamper (sammen med Aalesunds Tor Hogne Aarøy). Før årets sesong hadde Kleiven ikke scoret på sine første 30 kamper i TL.

Start har sluppet inn mål i sine siste 14 bortekamper i eliteserien. Sist lagene holdt nullen borte var mot Viking 4. april 2009. (1-0)

Start har nå fem TL-kamper på rad uten tap. Forrige tap var borte mot Tromsø 25. oktober 2009 (1-3)

Rolf Daniel Vikstøl står med to gule kort og må stå over neste kamp ved ny advarsel.

Hønefoss – Kongsvinger

Hønefoss (16): Erik Hagen og Lars Lafton er fremdeles skadet. Resten er friskmeldte.

Kongsvinger (15): Kai Olav Ryen ute for resten av sesong med et avrevet korsbånd. Magne Sturød ute med brudd i leggbeinet i seks uker. Carl-Erik Torp er syk og sengeliggende, men kan bli klar. Yngvar Håkonson har vært ute i 10 uker, men kan være en aktuell mann for benken. Et lyspunkt at Edier Frejd var tilbake i trening fredag.

Tilsvarende kamp i fjor: 3-1. Dommer: Terje Hauge, Lyngbø.

Generelt

Lagene har aldri møttes på øverste nivå, men har 14 kamper innbyrdes i 1. divisjon siden 1999. Det er seier som gjelder for begge lag i denne kampen og oppgjørene mellom HBK og KIL ender sjelden uavgjort. Hønefoss har vunnet 7, KIL 6 og bare ett oppgjør har endt uavgjort. Målscore 23-22 i favør KIL.

På Hønefoss har det aldri endt uavgjort, hjemmelaget har fire seirer og gjestene fra Kongsvinger tre. Målscore 16-16. Ingen lag som har tapt de fem første kampene har tidligere klart å redde plassen på øverste nivå.

Det er lagene med færrest scoringer i eliteserien 2010 som møtes. KIL har nettet to ganger, mens Hønefoss har un scoret ett mål. Tredje færrest har Tromsø med fire mål på de fire første kampene.

Hønefoss

Aleksandr Dimitrijev står med to gule kort og må stå over neste kamp ved ny advarsel.

Hønefoss har spilt tre av sine første fire kamper i Tippeligaen på bortebane. Eneste hjemmekamp endte med 0-2 tap for Aalesund.

Hønefoss har brukt flest spillere i årets Tippeliga så langt. Totalt har 20 mann vært på banen på de fire første kampene. Deretter følger Viking og Brann med 19. Kongsvinger

Dette blir Kongsvingers bortekamp nummer 200 på øverste nivå i Norge. Klubben har vunnet 48, spilt 46 uavgjort og tapt 105 av disse.

Mame Niang står med to gule kort og må stå over neste kamp ved ny advarsel.

Kongsvinger har ikke vunnet på bortebane i eliteserien på 10 kamper. Siste seier var mot Skeid 16. juni 1999 (1-0)

KIL har også sluppet inn mål i sine 10 siste bortekamper i TL.

Strømsgodset – Sandefjord

Strømsgodset (7): Krister Aunan skadet seg på fredagens trening og er ikke med i troppen.

Sandefjord (12): Det trøyer trolig enda et par-tre uker før Alexander Gabrielsen (virus) og Martin Jensen (leddbåndsskade) er tilgjengelige. Samir Saric er uaktuell, mens Ørjan Røyrane og Panqajotis Dimirtiadis er usikre.

Tilsvarende kamp i fjor: 1-1. Dommer: Dag Vidar Hafsås, Kolstad.

Generelt

Lagene har kun møttes fire ganger i eliteserien. Med to seirer til Godset, én til Sandefjord og én uavgjort.

Tar vi med kamper i 1. divisjon tilbake til 2002 så har Sandefjord kun vunnet én av seks kamper i Drammen. To har endt uavgjort og Godset har vunnet tre. Målscore 12-7 i Godset-favør.

Tilsvarende oppgjør i fjor endte 1-1 den 28. juni. Admir Rascic (5’) og Ola Kamara (72’) scoret målene.

Strømsgodset

Strømsgodset har vunnet sine to første hjemmekamper i TL 2010 og har nå vunnet sine 7 siste kamper hjemme på Marienlyst siden 0-1 mot RBK 12. juli 2009. Godset har scoret to eller flere mål i sine 7 siste hjemmekamper siden 0-1 tapet for RBK 12. juli 2009. SIF har stilt med det yngste laget fra start i alle fire runder så langt. Yngst var laget mot Viking 28. mars (2-1) med 24 år og 30 dager i snitt. Bak Godsets fire lag kommer Viking, som stilte med 25 år 24 dager i snitt mot Brann 21. mars (4-0)

Sandefjord

Sandefjord har tapt sine to første bortekamper i TL 2010. Marciano må stå over kampen med tre gule kort.

Eirik Lamøy og Olav Zanetti står med to gule kort og må stå over ved ny advarsel.

Sandefjord er laget med flest gule kort i 2010 med 10 stykker så langt.

Tromsø – Haugesund

Tromsø (2): Har alle mann disponible bortsett fra langtidsskadde Kevin Larsen.

Haugesund (8): Tre usikkerhetsmomenter: Thomas Sørum har et muskulært problem, Tor Arne Andreassen har en trøblete skulder og John Pelu sliter med en hamstring.

Tilsvarende kamp i fjor: Ikke i samme divisjon.

Dommer: Per Ivar Staberg, Harstad.

Generelt

Haugesund har aldri vunnet mot Tromsø i seriesammenheng. På totalt 8 møter har TIL vunnet 6 og to har endt uavgjort. Målscore er suverene 20-8. På hjemmebane er Tromsø enda mer suverene i statistikken med fire seirer på fire kamper og 13-4 i målforskjell.

Siste møte de to lagene i mellom på Alfheim var 30. juni 2002 i 1. divisjon. Da vant Tromsø hele 5-1. Tromsø

TIL har vunnet sine to første hjemmekamper denne sesongen og ikke sluppet inn mål på eget gress så langt i år.

Tromsø har bare tapt én av sine 13 siste kamper i eliteserien på hjemmebane, mot Brann 4. oktober 2009 (0-2).

Tromsø har holdt nullen i tre av fire kamper så langt og har sluppet inn færrest mål av alle lagene i TL med sine to baklengs. Også Lillestrøm har holdt nullen tre kamper i år.

Haugesund

Chris Pozniak står med to gule kort og må stå over ved ny advarsel.

Haugesund har startet med de samme 11 i alle de fire første kampene så langt. Det samme har Vålerenga gjort. I fjorårssesongen skjedde det kun én gang at ett lag startet med de samme 11 i fire på rad (Odd Grenland 11. april – 9. mai) Rekorden for antall kamper på rad ett lag har stilt med samme 11 fra start (siden 1999) er 6 kamper, oppnådd tre ganger av Viking (2000, 2001 og 2003), én gang av Start (2005) og én gang av Stabæk (2007).

Haugesund har 6 forskjellige spillere på scoringslista så langt denne sesongen. Det er flest, sammen med Odd Grenland. FKH er også den eneste klubben der to ulike innbyttere har scoret (Nikola Djurdjic og Jarle Steinsland, begge i 5-1 seier mot Hønefoss 5. april).

Aalesund – Viking

Aalesund (1): Khari Stephensson uaktuell. Demar Phillips ute med karantene.

Viking (11): Børre Steenslid og Indridi Sigurdsson ute med karantene, mens Gojko Ivkovic, Jørgen Horn, Martin Fillo, Birkir Bjarnason og Tomasz Sokolowski er ute med skader.

Tilsvarende kamp i fjor: 0-1. Dommer: Brage Sandmoen, Kjelsås.

Generelt

Aalesund har aldri slått Viking i eliteserien. På 10 møter har Viking vunnet 8, mens to har endt uavgjort. Målscore er svimlende 21-5 i Vikings favør. Hjemme i Aalesund har Aafk kun klart én uavgjort på fem møter, målscore 3-8. Tilsvarende oppgjør i fjor endte 0-1, med Martin Fillo som matchvinner i det 17. minutt.

Aafk har aldri holdt nullen mot Viking.

Aalesund er den eneste klubben i årets eliteserie som har scoret det første målet i alle sine fire kamper så langt.

Aalesund

Tor Hogne Aarøy er seriens toppscorer så langt med fire mål, sammen med Starts Christer Kleiven.

Demar Phillips må stå over denne kampen på grunn av tre gule kort.

Aalesund har seks strake kamper uten hjemmetap i eliteserien. Forrige tap kom for Odd Grenland 16. august (1-2)

Aafk har scoret i sine 14 siste TL-kamper og i sine 9 siste hjemmekamper i eliteserien.

Viking

Indridi Sigurdsson må stå over denne kampen på grunn av tre gule kort.

Børre Steenslid må stå over kampen på grunn av rødt kort mot LSK (0-0) i fjerde serierunde.

Viking har ikke vunnet borte på 10 kamper i eliteserien. Siste seier var 1-0 borte mot Tromsø 24. juni 2009. Viking har tapt sine fire siste bortekamper i eliteserien. Forrige poeng var mot Start 21. september 2009 (1-1)

Joakim Austnes har spilt 49 kamper og scoret 8 mål for Aalesund i eliteserien 2003, 2005 og 2007. Viking har tapt 299 kamper på øverste nivå siden 1963. Kun Brann (336) og Vålerenga (312) har tapt flere. Det skal nevnes at Viking har spilt flest kamper i øverste divisjon av alle klubber, med 986 totalt.

Odd Grenland – Rosenborg (20.00)

Odd Grenland (6): Skadefri tropp med unntak av langtidsskadde John Anders Bjørkøy.

Rosenborg (4): Roar Strand er fortsatt bronkittsyk og er ikke med i troppen til helgens kamp.

Tilsvarende kamp i fjor: 1-1. Dommer: Tom Henning Øvrebø, Nordstrand.

Generelt

Odd Grenland har bare vunnet én gang hjemme mot Rosenborg i eliteserien på 11 forsøk. Det var 19. september 2004 (3-0). Olivier Occean (37’), Christian Flindt-Bjerg (45’) og Espen Hoff (76’) scoret målene. Anders Rambekk og Morten Fevang fra dagens tropp spilte hele kampen, det samme gjorde assistent-trener Jan Frode Nornes. For Rosenborg spilte Mikael Dorsin, Roar Strand og Fredrik Winsnes fra start. Odds Torjus Hansén satt på benken for Rosenborg i det oppgjøret— uten å komme innpå.

Totalt på 22 kamper har Rosenborg vunnet 14, 5 har endt uavgjort og Odd har vunnet tre.

Tilsvarende oppgjør i fjor den 2. august endte 1-1. Bentley (11’) scoret for Odd, mens Roar Strand (60’) utlignet. Strands eneste TL-mål i 2009. Tilskuerantallet for fjorårets kamp 2.august , 11 295, er tilskuerrekorden for en TL-kamp på Skagerrak Arena. Kun én annen gang har Odd vært over 10 000 på hjemmebane i TL, 10 018 mot Vålerenga 26. april 2009. Odd Grenland

Odd har scoret på sine 23 siste hjemmekamper i eliteserien. Sist man gikk målløse av banen var mot Strømsgodset 22. juli 2007 (0-1). Klubbrekorden er 28 kamper, fra 28. oktober 2001 til 12. april 2004. Odd har sluppet inn mål i sine 12 siste TL-kamper. Sist man holdt nullen var mot Tromsø 23 august 2009. Klubbrekorden er 16 kamper på rad fra 22. juli 2006 til 22. april 2007 med baklengs.

Håvard Storbæk må stå over kampen etter rødt kort mot Sandefjord (1-1) i serierunde 4. Arni Gautur Arason spilte for Rosenborg sesongene 1998-2003, totalt 81 kamper i eliteserien.

Torjus Hansén spilte for Rosenborg sesongene 2003 og 2004, totalt 11 kamper i TL. Hansén gikk fra Rosenborg til Odd etter 2004-sesongen.

Rosenborg

Rosenborg har nå ikke tapt borte på 17 seriekamper. Siste tap på fremmed gress var 2-4 mot Lillestrøm 26. oktober 2008. Med poeng mot Odd vil klubbrekorden slås, rekorden på 17 kamper borte uten tap ble satt fra 3. mai 1997 til 5. juli 1998. Vi må tilbake til 1991 for å finne forrige gang Rosenborg tok en annen medalje enn gull. I 1991 vant Viking, med RBK på sølvplass 5 poeng bak. Etter det har Rosenborg tatt 15 seriemesterskap, to 5.plasser (2007 og 2008) og én 7. plass (2005).

Roar Strand har scoret 74 TL-mål for Rosenborg. Han har i tillegg scoret 9 for Molde. Strand har scoret i 20 TL-sesonger på rad.

Mandag (19.00):

Vålerenga – Molde

Vålerenga (9): Lars Iver Strand og Bojan Zajic er usikre.

Molde (13): Makthar Thioune er skadet i venstre lyske og er ute av spill i minimum to måneder. Et brudd i foten gjør at også Pape Pate Diouf er ute i noen uker.

Tilsvarende kamp i fjor: 2-1. Dommer: Tom Harald Hagen, Grue.

Generelt

Lagene har møttes 50 ganger i eliteserien. Molde har vunnet 24, 9 har endt uavgjort og VIF har vunnet 17. Målforskjellen er 87-69 i Moldes favør.

Hjemme i Oslo har Vålerenga vunnet 10 av 25 kamper, Molde 11 og fire har endt med poengdeling. Målscore 39-36 i Enga-favør.

Vålerenga har vunnet 5 av de 6 siste hjemmekampene mot Molde i TL. Molde vant 2-1 i 2008 (4.mai). Før det må vi tilbake til 29. september 2002 for å finne Molde-seier (3-0).

Lagene har spilt 10 kamper i Oslo uten uavgjort. Forrige møte med poengdeling var 28. september 1996 (0-0)

Vålerenga vant tilsvarende oppgjør i fjor med 2-1. Mame Biram Diouf (18’) ga Molde ledelsen, men Luton Shelton (39’) og Jarl André Storbæk (71’) sørget for at poengene ble igjen i Oslo.

Vålerenga

Vålerenga har startet med de samme 11 i alle de fire første kampene så langt. Det samme har Haugesund gjort. I fjorårssesongen skjedde det kun én gang at ett lag startet med de samme 11 i fire på rad (Odd Grenland 11. april – 9. mai) Rekorden for antall kamper på rad ett lag har stilt med samme 11 fra start (siden 1999) er 6 kamper, oppnådd tre ganger av Viking (2000, 2001 og 2003), én gang av Start (2005) og én gang av Stabæk (2007).

Freddy Dos Santos spilte for Molde 1998-2000, 64 kamper og ingen mål.

Morten Berre har scoret 73 mål på øverste nivå i Norge.

Kristofer Hæstad og Mohammed Fellah står med to gule kort og er kun ett kort unna suspensjon.

Molde

Thomas Holm spilte for Vålerenga fra 2002-2007. Toatlt 96 kamper og 2 mål.

Magne Hoseth spilte for Vålerenga 2005 og 2006, totalt 20 kamper og 1 mål.

Molde har sluppet inn mål i sine 9 siste bortekamper i eliteserien. Sist man holdt nullen på fremmed gress var mot Lillestrøm 25. juni 2009 (1-0).

(©NTB/Infostrada)