Lunde Pedersen er i disse dager på treningsleir i Frankrike og lader opp til det som skal skje til vinteren. Men han kommer til å følge nøye med på dagens folkeavstemning i Oslo. I tillegg til stortingsvalget skal innbyggerne i hovedstaden stemme ja eller nei til om Oslo skal søke om å få arrangere OL i 2022. Osingen som fort kan være på topp av karrieren når den tid kommer, krysser fingrene for at det blir et ja, og kan glede seg over en meningsmåling presentert i VG før helgen. Der sa 48,5 prosent ja, 40,7 prosent nei, mens 10,8 prosent av de spurte ikke hadde gjort seg opp noen mening.

— Jeg er jo helt klart for et OL, og synes det er lovende at målinger viser at folket der har snudd. Samtidig synes jeg det er rart at det bare er innbyggerne i Oslo som får stemme. Det kommer til å koste mye penger, noe som går ut over hele landet, sier 21-åringen.

Oslo2022, etaten som er opprettet for å planlegge søknaden, har søkt om statsgaranti på 33,6 milliarder kroner. Likevel kjøper ikke Lunde Pedersen nei-sidens argumenter med at et OL fort vil koste langt mer enn det smaker.

— På en måte gjør jeg ikke det. Norge skal ha råd til et OL, det er mange andre land med dårligere økonomi som har klart det.

Tror det blir ja

Kameraten fra Fana og landslaget, Håvard Lorentzen, er helt på linje.

- Jeg er selvfølgelig for. En slik folkefest har jeg aldri vært med på, det ville vært helt spesielt, fastslår Lorentzen.

- Hva synes du om at det er Oslo-innbyggerne som skal stemme?

- Det er jo Oslo som eventuelt skal arrangere det, men siden staten skal finansiere mesteparten, ville det vært mer riktig hvis hele landet fikk stemme. Jeg synes det hadde vært mest demokratisk, sier Lorentzen.

Han tror samtidig at sjansen for at ja-siden går seirende ut, er større slik det blir gjort nå.

- Jeg tror det er større sjanse for et ja når kun Oslo-byggerne får si sin mening. Jeg vil tro at de ønsker dette, for de får veldig mye igjen for et OL. Mer enn folk ellers i landet får, sier fyllingsdølen, som har forståelse for at mange synes det er dyrt.

- En kan si at en kunne bygget mange anlegg for de pengene som går til OL, men spørsmålet er om disse kommer uten OL. Kostnadene vil komme over flere år, og i det store og hele blir det ikke så galt for Norge da, mener Lorentzen.

- Galskap

Det siste er tidligere langrenns-løper Kristen Skjeldal uenig i.

- Jeg reagerer voldsomt på at det skal koste så vanvittig mye. Klart hadde det vært fantastisk å få oppleve et OL i Norge på nytt, men en sånn pris synes jeg er galskap. Hvilke krav er det egentlig IOC (Den internasjonale olympiske komité) stiller? undrer Skjeldal.

Han synes også det er rart at ikke alle nordmenn får delta i folkeavstemningen.

- Hvis hele befolkningen skal være med på å betale, bør alle få stemme. Det skulle være nokså innlysende, sier Skjeldal.

En annen lokal vintersportsprofil, skiskytter Ann Kristin Aafedt Flatland (30) fra Vangsnes, fastslår at hun definitivt ikke kommer til å delta i et eventuelt Oslo-OL, og sier at hun heller ikke har noen sterke synspunkter rundt det.

- Jeg er egentlig ganske likegyldig, det er andre ting jeg må bruke energien min på. Jeg husker jo OL på Lillehammer, og det hadde vært moro om en kunne fått til noe lignende igjen. Samtidig ser jeg jo at det er snakk om veldig mye penger, sier Flatland.

Fakta: Folkeavstemning om OL i Oslo

  • Samtidig med stortings- og sametingsvalget avholdes det i Oslo i dag en rådgivende folkeavstemning om Oslo skal søke om OL og Paralympics i 2022. * Hvorvidt OL-søknaden skal sendes til Den internasjonale olympiske komité (IOC) vil senere også bli gjenstand for nasjonal behandling hos regjering og storting.

  • Oslo2022, etaten som er opprettet for å planlegge søknaden, har søkt om statsgaranti på 33,6 milliarder kroner.

  • Frist for innsendelse av søknad til IOC er i mars/april 2014. Valg av OL-by for 2022 skjer i juli 2015.