Island — Østerrike 2-1

STADE DE FRANCE: Eventyrhistorien om det islandske fotballandslaget ser aldri ut til å ta slutt. De kom seg sensasjonelt til EM. Nå er de videre til sluttspillet.

Island tok en tidlig ledelse mot Østerrike. Østerrike slo tilbake, før Island sørget for en ny skalp da Arnor Ingvi Traustason satte inn vinnermålet på overtid i Paris.

Erlend Nesje er i Frankrike.

Det betyr at de sikret sin første EM-seier noen sinne, og at de går videre til åttendedelsfinalene som gruppetoer, bak Ungarn, men sensasjonelt foran Cristiano Ronaldo og Portugal.— Det var så fantastisk å se ballen i nettet. Jeg ville ikke trodd at jeg skulle avgjøre for Island for en måned siden, sier matchvinneren til Aftenposten.

— Alle så hvor mye denne kampen betød for oss, og at vi ville ofre alt for å vinne. Østerrike kjempet bra hele veien og jeg ønsker å gi dem kred. For vi var heldige ved noen anledninger. Men vi viste fantastisk mentalitet gjennom hele kampen, sier Heimir Hallgrímsson, som er landslagstrener sammen med svenske Lars Lagerbäck.

I 1/8-finalen venter et nytt stort kaptittel i Islands EM-historie. Der venter nemlig England.

— Jeg er ikke redd for England-kampen. Nå vet de hvor morsomt det er å vinne en EM-kamp. Vi kom til åttendedelsfinalen på første forsøk, sier Hallgrímsson.

— Jeg har alltid heiet på England i de store mesterskapene. Å møte dem nå er som en drøm som går i oppfyllelse. Vi skal gå inn den kampen med full styrke. Vi skal gi England trøbbel. Vi har tro på våre kvaliteter, sa banens bestemann, Kari Arnason, på en pressekonferanse en halvtimes tid etter kampen.

Miniputt på gigantstadion

Stade de France i utkanten av Paris er et mektig skue.

Det ruver i all sin prakt. Det er Frankrikes storstue. Det er er her EM-finalen skal spilles. Kolossen i Saint-Denis er mesterskapets gigant. Europas fjerde største fotballstadion, med plass til 80.000 tilskuere. Altså en femtedel av Islands befolkning.

Hvor mange av dem som var i Paris og området rundt denne onsdagskvelden vet vi ikke. Det gjorde ikke islandske journalister heller. Det var ihvertfall 10.000, men tallet var trolig en del høyere fordi mange islendinger i siste liten bestemte seg for å reise da de hørte det var billetter tilgjengelige.

Så her var de da altså, den lilla naboøya vår som trengte et uavgjortresultat for å avansere i EM.

— Jeg har vært med på noen store kamper i karrieren. Ingen av dem kan måle seg med denne. Dette er vårt øyeblikk, twitret Islands egen fotballgud Eidur Gudjohnsen fra garderoben.

Nær keepertabbe

11 islandske fotallmenn hadde bestemt seg for å nyte øyeblikket fullt ut. Kampen var syv minutter ung da Johann Gudmunsson knallet ballen i krysset og ut! Det var en suser av et skudd, og målstengene skal være glade for at de fortsatt var intakt.

Seks minutter senere holdt det på å gå fryktelig galt i den andre enden av banen.

Hannes Halldorsson, keeperen som tjener til livets opphold i Bodø/Glimt, ville også kjenne på ballen. Det Halldorsson ikke fikk med seg var at Marko Arnautovic, den østerrikske spissen, kom snikende bakfra.

Men til Halldorssons hell; Arnautovic fikk ikke kontroll på ballen. Island var heldige der. Og Halldorsson skal være glad det gikk bra i den situasjonen. For det kunne blitt en YouTube-klassiker.

Tok ledelsen

Den islandske delegasjonen i den ene svingen kunne puste lettet ut.

Men det skulle ikke gå mange minuttene før det var over til makspuls igjen.

Et langt innkast fra Aron Gunnarsson ble stusset videre av Birkir Bjaranason. Ballen landet rett foran en annen islending med fortid i norske Viking, Jon Dadi Bödvarsson.

Han var på rett sted til riktig tid. Det var ikke ofte han var det i Viking. Men på Stade de France, foran nesten 80.000 tilskuere gjorde han alt riktig.

Puttet ballen i mål løp mot den ene langsiden og skled ned på knærne.

Alle på den islandske benken spratt til værs. Bortsett fra én mann. Landslagssjef Lars Lagerbäck. Han var helt rolig. Var nesten helt uttrykksløs. Dette har svensken vært med på før.

Mannen som er med i sitt sjette fotballmesterskap vet hvor fort det kan snu.

Bommet på straffe

Og det skjedde nesten åtte minutter før pause. Ari Skulason rev ned David Alaba i feltet, kampleder Szymon Marciniak pekte helt riktig på straffemerket. Men det så ikke ut til å være Østerrikes dag. For Aleksander Dragovic sendte ballen i stolpen!

Det så lovende ut for Island nå. De mistet ikke hodet før pause.

De hadde kontroll. Samtidig var dte uavgjort 1-1 i den andre kampen mellom Ungarn og Portugal.

Det betød at Island var gruppetoer og skulle møte England i Nice i neste runde hvis resultatene stod seg kampen ut.

Ikke til å tro. Eller som franskmenne på tribunen sa: Oh-la-la!

Østerrike slo tilbake

Men det var 45 minutter igjen.

Østerrike stormet i angrep.

David Alaba avsluttet fra 10 meter, men en islending blokkerte.

Rett etter: Ny avslutning, og ny blokkering fra Island.

Våre nordiske brødre hang i tauene. De så slitne ut. Østerrike kjørte kampen, det kunne bli en fryktelig lang siste halvtime.

Og ganske riktig, etter en times spill kom utligningen. Det var fortjent. Og det var flott. Innbytter Alessandro Schöpf lurte en islending før han plasserte ballen i keeper Halldorssons lengste hjørne.

Men Island slutter aldri å overraske. Tre minutter på overtid stormet laget i angrep og satte inn 2-1 med Arnor Ingvi Traustason.

Hør Aftenpodden Sport hvor EM slaktes, kvinnehets diskuteres og norske lags sjanser i Europa vurderes: