I FIRE ÅR har Martin Andresen vært en av de første Åge Hareide har tatt ut på laget

I fire år har landslagssjefen bygget opp sitt spill rundt landslagskapteinen.

Andresens kneskade var derfor noe av det verste som kunne skje før lørdagens EM-skjebnemøte med Tyrkia på Ullevaal.

Men fortvil ikke: I bakhånd har Norge en spiller som har noe mer å by på.

Herlig driv.

Alexander Tettey har foreløpig ikke Martin Andresens overblikk. Ikke har han den samme roen med ballen. Ikke har han de samme lederegenskapene, heller.

Men Alexander har den driven, farten og offensive gjennombruddskraften som Martin mangler.

Mot Tyrkia kan det bli vel så viktig som den balansekunsten det er å spille sentralt når Norge skal knuse det tyrkiske EM-håpet.

Rosenborgs kjempekamper mot Valencia er søknader gode nok. Disse to oppgjørene har bevist at Alexander Tettey er mer enn god nok til å bekle en sentral midtbanerolle, også på landslaget.

Og ikke bare det: I løpet av de to 2-0-kampene mot det spanske storlaget har Tettey spilt på seg en selvtillit og tro på egne ferdigheter som trengs når EM-billettene skal sikres.

Grindheim tryggest.

21-åringen, som kom til Norge fra Ghana i 1999, har teknikk som Myggen, løpskraft som Leo og en skuddfot som det lukter svidd av. Dessuten er han flink til å tette rom defensivt.

Om det er han som velges, er ikke lett å si. Åge Hareide har hittil denne uken bedrevet hemmelighetskremmeri rundt den sentrale midtbaneplassen.

Det trygge valget vil være Christian Grindheim. Vålerenga-spilleren har imidlertid ikke vært i aksjon på to uker når Tyrkia-kampen blåses i gang, og han er dessuten mer vant med en indreløperrolle.

Hvis det går an å tolke noe som helst ut av gårsdagens 10-mot-10-økt på Bislett, vil Tettey bli foretrukket.

I så fall et dristig valg.

Fordi det krever mot å kaste innpå en syltapp i en av landslagets aller viktigste kamper gjennom tidene. 18 minutter mot Argentina er alt i A-landslagssammenheng foreløpig for Tettey.

Våg og vinn.

En tversoverpasning fra Rosenborg-spillerens fot kan selvsagt knuse EM-drømmen. I så fall kan det bli verre å takle for en urutinert 21-åring enn en spiller som er vant til å spille for et fullsatt Ullevaal.

Slik går det selvsagt an å se på det. Men det er så destruktivt, så negativt og så langt unna Åge Hareides tankegang som det er mulig å komme.

I Hareides verden er det bare seier som gjelder. Da må du nesten våge for å vinne.

Og da er Tettey det beste valget når Andresen i dag høyst sannsynlig må melde pass.