«Mektig imponert over Magnus Carlsen. Håper sjakk blir del av norsk idrett. Var skeptisk men jeg er ikke lenger i tvil. Tankesport er idrett!»

Det skriver fjorårets EM-vinner på 1500-meter (og OL-femmer på samme distanse), Henrik Ingebrigtsen på Twitter etter lørdagens sterke partiseier til Magnus Carlsen i VM. Han er ikke alene blant norske idrettspersonligheter om å berømme Carlsen, men idrettspresident Børre Rognlien ikke vil slå fast at sjakk hører hjemme i hans forbund.

Idrett?

Han er usikker på hva svaret ville blitt fra Idrettstinget om en søknad om opptak fra Sjakkforbundet kom. Hver søknad blir behandlet individuelt. Kanskje måtte det en prosess til for å finne en definisjon om hva som er idrett og ikke.

— Man trenger kanskje en definisjon på det, gjerne med hjelp og innspill fra personer utenfor idretten. Jeg skal i alle fall ikke løpe foran og definere det, jeg er veldig lydhør for en slik debatt, sier Rognlien.

For øvrig ønsker ikke det internasjonale sjakkforbundet nødvendigvis et medlemskap i idrettsforbundet. En av årsakene til det er barneidrettsbestemmelsene i norsk idrett.

IOC — den internasjonale olympiske komiteen - er ikke i tvil. På deres hjemmeside står sjakkforbundet som et av de anerkjente forbundene, selv om sjakk ikke er en OL-øvelse (sjakk har sitt eget OL).

  • Hva mener du? Bør Sjakkforbundet søke om opptak i Idrettsforbundet, eller klarer de seg best på egenhånd? Si din mening i debattfeltet.

Magnus ruler

Også andre idrettsprofiler gratulerer Carlsen på Twitter. Her er noen av kommentarene:

TV2s fotballkommentator Øyvind Alsaker er vant til å se prestasjoner i verdensklasse hver eneste helg, men også han bøyde seg i støvet for 22-åringens prestasjoner.

«Nytt langt, deilig og umulig sluttspill i Chennai.... som Magnus Carlsen vinner! For en spiller!!, skriver Alsaker, før han følger opp med et lite stikk til Carlsens motstander.»

«Den fridagen i morgen blir tung, Anand.»

Det var ikke alle som kun holdt seg til å sende en gratulasjon eller hyllest. Rosenborg-spiller Alexander Søderlund kom like så godt med et nytt kallenavn på sjakkgeniet.

«Maggi Juicy Carlsen leverer» , var Søderlunds korte beskjed etter at seieren var sikret.

Tidligere proffsyklist Dag-Otto Lauritzen lar seg også begeistre.

«Ny fantastisk etappe av Verdens beste Magnus. GRATTIS:-)) Biltur fra Oslo- Grimstad ble "så enkelt" m sjakk live på Dab radio.»

Verdens beste kvinnelige golfer, Suzann Pettersen, skrev følgende etter fredagens partiseier:

«Let's cheer on my fellow Norwegian chess player, Magnus Carlsen in his chase for the World Championship!»

Tidligere landslagskeeper i fotball, Erik Thorstvedt, er kort i sinn hyllest:

«Magnus ruler»