Ola Brynhildsen scoret to mål da Stabæk tok årets første seier i Eliteserien. Foto: Borgen, Ørn E. / NTB scanpix

Ohi til russen som reddet Stabæk: – Du skal ut og rulle i dag

19 år gamle Ola Brynhildsen kan være klar til å ta over toppscorertronen i Stabæk.

Publisert:

Stabæk–Lillestrøm: 3–2 (1–1):

NADDERUD: To lag med ryggen mot veggen. Begge lag med ambisjoner i årets eliteserie, begge lag med beskjeden poengfangst før mandagskampen på Nadderud.

Lenge bar også kampen preg av å være en kamp mellom to bunnlag. Så dukket en 19-åring opp.

Les også

Publikum svikter Eliteserien: Kan få de dårligste besøkstallene på 20 år

–Skal ut og rulle i dag

I sin sjette Eliteseriekamp fra start, var det Ola Brynhildsen som ble lyspunktet i det som til nå har vært en mørk fotballsesong for Bærumslaget.

Først rett før pause, da han fikk kastet frem en tå etter et innlegg, deretter rett etter pause, da han ble spilt gjennom og rundet av keeper, før han avsluttet trygt i mål.

– Fokuset mitt er å ta kamp for kamp og gjøre det best mulig, sier Brynhildsen.

– Det var et kjedelig svar.

– Ja, men... Jeg har jo ambisjoner om å komme meg ut i Europa, men akkurat nå tenker jeg mest på å prestere her.

19-åringen er i ferd med å avslutte videregående. Men ifølge han selv blir det mer tid på Nadderud enn på Tryvann fremover. Vi spør han om akkurat det i det Ohi går forbi. Da tar 24-åringen ordet:

– Ikke lyv nå. Du skal ut og rulle i dag. Jeg vet det. Det går bra. Du får lov, pappa skal passe på deg.

– Så du skal være med å rulle du, da?

– Ja, får jeg lov? Spør Ohi.

– Ohi skal være med å rulle. Jentene er over 18 år, smiler Brynhildsen tilbake.

Før han svarer litt mer seriøst:

– Jeg har ikke så mye tid til å rulle. Da får jeg holde meg her.

Prøver å gå foran

Det er god stemning mellom de to spissene i intervjusonen. Kanskje ikke så rart, de to har brukt mye tid sammen for å utvikle hverandre.

– Han hjelper meg med avslutningsteknikk og det å komme i posisjon til å avslutte. Han har betydd utrolig mye. Hvis vi for eksempel spiller så hjelper han meg med konkrete tilbakemeldinger. Han har gitt meg selvtillit og fått meg til å ha fokus på det jeg skal ha fokus på, sier Brynhildsen.

Landslagsspiss Ohi Omuijufano var nær ved å forsvinne før sesongen, og kan fort forsvinne når overgangsvinduet åpner igjen til sommeren. Da er det naturligvis viktig også å ha andre som scorer mål.

Selv er Ohi klar på at han må gå foran som en av veteranene på laget.

– Ola må tørre. Jeg sa det til han før kampen at han må ha det gøy og tørre. Vi vet at han er god da. Jeg prøver å lære han at han må ha tro på seg selv. Vi må huske at fotball er gøy. Så har han jo helt sikkert sett litt på meg også, sier landslagsspissen med et smil.

– Så du prøver å gå foran og vise vei?

– Helt klart, jeg må prøve å være en leder. Jeg føler at jeg tar mer og mer ansvar. Det er viktig at vi «eldre» tar ansvar og viser vei og er den beste versjonen av oss selv. Vi må være forbilder.

Les også

Grov keepertabbe førte Rosenborg opp på sølvplass i Eliteserien

Måtte ta tenkepause for å svare

Der det ene laget jubler, er naturligvis det andre laget i tilsvarende dårlig humør. Slik er fotballen.

Da intervjuene med de smilende Stabæk-spillerne var over, ruslet også Lillestrøm-trener Arne Erlandsen gjennom intervjusonen. Han virket mildt sagt resignert. Eller kanskje var han bare skuffet.

– Føles dette som at krisen fortsetter?

– Vi er ikke fornøyd med å tape kamper, sier Erlandsen, før han tar seg en 10 sekunder lang pause hvor han tenker på hva svaret skal være videre.

Til slutt blir han enig med seg selv:

– Vi jobber steinhardt, men sånn er gamet, sier Lillestrøms trener.

Intervjuet fortsetter på samme måte. Erlandsen må ta lange pauser for å finne de rette ordene. De skal altså jobbe steinhardt. Men jobber man da hardere enn normalt? Slipper man opp? Gjør man det samme?

– Vi jobber steinhardt hele tiden. Det er ikke noen hemmeligheter. Vi må fokusere mer på det vi gjør bra og bli bedre på det som gjør at vi taper, sier Erlandsen.

Håpløst forsvarsspill

I starten av kampen var det riktignok tydelig at det var to bunnlag som møttes denne siste dagen i april 2018. Hjemmelaget sto fortsatt uten seier i årets eliteserie, mens Lillestrøm hadde én fattig seier. Begge lag hadde fire poeng før kampstart.

Slik så det også ut i den syvende serierunden. De første 20 minuttene må kunne beskrives som tamme.

Så bestemte hjemmelaget seg for å være gjestfrie. Erling Knudtzon fikk plutselig et gedigent område å løpe på, og ble tredd gjennom. Med en feilplassert Stabæk-back, kunne Knudtzon løpe seg forbi en stopper og Lillestrøm var plutselig tre mot to.

Knudtzon timet pasningen godt, og Lillestrøms Ifeanyi Mathew kunne enkelt sette ballen ned i hjørnet. Enkelt fortalt: et vidåpent Stabæk-forsvar gjorde jobben enkel for fugla.

Minutter senere var det like åpent i Stabæk-forsvaret, men denne gangen klarte ikke Lillestrøm å avslutte innenfor stengene.

Kampen fortsatte stille og forsiktig, før Stabæk utlignet fem minutter før pause.

John Hou Sæter ble tredd gjennom ute på kanten. I en løpeduell fikk Stabæks midtbanespiller slått perfekt inn mellom forsvaret og keeper hvor Ola Brynhildsen hadde den lengste tåen. Han kastet seg frem og fikk tuppet ballen via Lillestrøm-keeper Matvei Igonen og i mål.

Les også

Rekdal om Moldes nye spiss:–Han er fantastisk

Også Ohi (t.h.) kunne juble for scoring mot Lillestrøm. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Flere toppscorerkandidater

Andre omgang var ikke gammel da hjemmelagets toppscorer for sesongen, Ohi Omoijufano, kom seg fri.

Spissen var nummer tre på toppscorerlisten før kampen. Noen minutter ut i den andre omgangen ble han lekkert spilt gjennom alene med keeper. Stabæks nummer 99 satte ballen trygt mellom beina til keeper Igonen i Lillestrøm-målet.

Mens Stabæk-supporterne jublet, ble Ohi nok en gang spilt gjennom. Denne gangen var Igonen raskt nok ute til å stoppe superspissen.

Brynhildsen økte altså til 3–1 kort tid etter det igjen. Nok en gang kunne Nadderud juble, nok en gang for sin nye yndling: tenåringen Brynhildsen.

Lillestrøms Gary Martin reduserte riktignok halvveis i den andre omgangen, men Brynhildsens to mål, og Ohis ene, var nok til at de blå fra Bærum fikk en etterlengtet seier.

Publisert: