Ser man på navnene Ronny Deila har jobbet med i Strømsgodset, får man ikke gåsehud. Glenn Andersen var til overs i Start. Marcus Pedersen ble reinkarnert og solgt for store penger. Kim André Madsen kom ingen vei i Lyn, Øyvind Storflor var til overs i Rosenborg, Ola Kamara ble aldri forløst i Stabæk. Listen er lenger, men Deila supplerte med mange ukjente talenter og har gjort Strømsgodset til noe i nærheten av en toppklubb.

En spansk avis ga nylig Deila merkelappen "Norges Guardiola". Strømsgodsets sportsdirektør Jostein Flo synes ikke sammenligningen blir for drøy.

— Det er egentlig godt uttrykt. Ronny er veldig opptatt av den typen spillestil Barcelona representerer. Vi har lite kynisme i spillet vårt, er opptatt av å spille oss ut av forsvar og av å beholde ballen i laget. Samtidig er han meget taktisk klok , synes Flo.

Strømsgodsets sportssjef har selv fått en pasning oppkalt etter seg, men i Drammen-klubben er det få Flo-pasninger.

- Nei, planen vår er å spille ballen i laget , kommenterer Flo kort.

- Vanvittig flink

Deila er 35 år og har allerede markert seg i norsk toppdivisjon. Strømsgodsets sportslige utvikling har gått rett vei siden han overtok. Flo tror han kan bli eksportert.

- Det tror jeg. Vår filosofi er at det er flott å utvikle spillere videre til store ligaer og det samme gjelder for treneren. Vi vil at alle skal utvikle seg gjennom oss .

David Nielsen spilte under Ronny Deila i Strømsgodset. Dansken mener Deila er den beste treneren i eliteserien.

- Etter mitt syn er han det. Han er ung fremdeles, men jeg synes det er rart at han ikke er blitt nevnt i forbindelse med jobben som landslagssjef.

- Hva er det med Deila som gjør at du verdsetter ham så høyt?

— Han er vanvittig flink. Han vet hvordan han skal spille. Nå er det mange trenere som vet det, men ikke så mange som er i stand til å innrette treningene etter det og forvalte spillermateriellet sitt etter det. Han søker hele tiden etter noen som kan lære ham noe, om det så er oppmannen i klubben, sier Nielsen.

Sterk utvikling

Den ferske Nest-treneren innrømmer at Deila er et slags forbilde for ham.

— På noen områder er han det. Som fotballtrener lærer man mye underveis. Han var ikke Norges beste trener da jeg spilte under ham, men er det nå. På samme måte som Rune Skarsfjord har klart å utvikle seg voldsomt på kort tid, har Deila gjort det samme, mener Nielsen.

Det var Dag-Eilev Fagermo, nå Odd-trener, som først plukket Deila inn i trenervarmen. Han mener det er Deilas klare ideer som gjør ham god.

- Han har naturlig autoritet og alt det der, men først og fremst er det hans klare fotballfilosofi som gjør ham til et godt treneremne.

Også Fagermo ser for seg at Deila kan få trenerjobber i utlandet med tiden.

- Ja, Ståle (Solbakken) har gjort det bra. Det baner vei for andre, og Ronny er en ung trener , poengterer han.

Lojal

I Bergen sitter Deilas tidligere spilleragent og gode kamerat Stig Lillejord. Fotballagenten synes i likhet med David Nielsen det er merkelig at ingen snakker om Deila i forbindelse med den ledige jobben som landslagssjef.

— Han passer godt inn i en slik jobb. Deila er ekstremt god til å få mye ut av gruppene sine. Han har en klar spillestil, og selv om den nok bryter med mye av det landslaget har stått for, bør han være en kandidat til den jobben. I mine øyne er Deila et av Skandinavias ypperste trenertalenter, sier Lillejord.

Han trekker frem Deilas lojalitet og evne til å jobbe med de spillerne han har, som evner som gjør ham til en god trener.

- Kort etter at han overtok, mistet klubben flere bærebjelker i laget. I stedet for å hyle på ledelsen om forsterkninger slik Steinar Nilsen gjorde i Brann, har han forholdt seg lojal og jobbet med den gruppen han til enhver tid har hatt.