ULLEVAAL: Etter at avtroppende fotballpresident Yngve Hallén og Mette Christiansen hadde presentert NFFs handlingsplan for de tre neste årene, gikk flere fotballedere opp på talerstolen i fotballtinget.

Blant dem var Rosenborgs og Sarpsborgs 08s styreledere, som i sine taler gikk til angrep mot ledelsen i Fotballforbundet.

– Med nøkternhet kommer det noe som heter folkelighet. Jeg oppfatter at forbundet er nærmere FIFA enn oss i klubbene, sa Rosenborgs styreleder Ivar Koteng.

— Må ha åpenhet

Han var tydelig frustrert over maktspillet på Ullevaal.

– Utover dagen i går, så foregikk det et spill. Det var ganske profesjonelt det som foregikk her oppe, begynte han og fortsatte:

Avtroppende NFF-president Yngve Hallén under Fotballtinget. Foto: FREDRIK SALTBONES

– Utover det så foregikk det et spill som er oss uverdig. Da må man spørre seg. Hvorfor foregår et sånt maktspill? Det er vanskelig å svare på. Sånne organisasjoner har en tendens til å bygge seg opp en sånn kultur av en eller annen grunn.Koteng fortalte videre at det ikke nødvendigvis er noen sammenheng mellom mye oppmerksomhet og mye kvalitet.

Deretter fortalte han sin mening om forbundets verdier.

— Gjelder ikke trygghet, glede, respekt og likeverd for toppen? Ikke vits å bruke sånne ord om vi ikke mener det her, sa Rosenborg-lederen, og fortsatte:

— Vi må ha fullstendig åpenhet. Har vi spist lunsj til 4500 kroner, må vi tørre å vise regningen. Hvis ikke må vi droppe å spise lunsjen.

KOMMENTAR:

— Ødelegger vår egen organisasjon

Etter at Koteng hadde gått ned fra talerstolen, gikk styreleder i Sarpsborg 08 opp. Cato Haug var heller ikke nådig med sine ledere.

— Vi har sett en utvikling der omdømmet til NFF svekkes. Det eskalerte i går. Vi kan ikke oppføre oss sånn folkens. Da ødelegger vi vår egen organisasjon fullstendig, sa han.

Han fortsatte:

- Det holder ikke med seminarer om verdier. Det vi gjør hver dag skaper verdiene, sa Haug, og foreslo deretter "folkelighet" som en femte verdi i Fotballforbunet.

Både Koteng og Haug mottok stor applaus fra salen etter sine taler.

Fotballpresidenten: - Jeg er enig

Senere gikk fotballpresidenten opp igjen på talerstolen for å svare på uttalelsene.

– Jeg er enig i alt du sier, Ivar. Sentralstyret må gå foran, men vi må stå sammen, sa Yngve Hallén, og kom med sin mening om Koteng.

– Jeg må si at jeg setter pris på ham i toppfotballen, for jeg tviler aldri på hva han mener. Noen blir av og til redd deg fordi du noen ganger er i overkant direkte, men jeg synes det er befriende, sa han.

Han fortsatte:

— Når sånt blir sagt – og dette er ikke et angrep mot deg, Ivar – er det viktig at noen står opp og forteller hvordan de opplever det, sa Hallén, som mener at den diskusjonen ikke bør tas i media.

– Når vi snakker om verdier, så må vi gi de verdiene til de som står i stormen også. Vi må stå opp for hverandre. Jeg har aldri gått til frontalangrep mot noen gjennom media, men jeg har opplevd at mange har gått til frontalangrep mot meg. Jeg lurer på hvorfor de ikke snakker direkte med meg. Jeg har åpen telefon, sa han.

Koteng: - Sunt å snakke til folk

Da tinget tok pause møtte Koteng et samlet pressekorps. Til dem fortalte han at mer åpenhet er nøkkelen til en bedre organisasjon.

— Jeg har tro på åpenhet. Jeg tror det er veldig sunt å snakke til folk og ikke om folk, forklarer Koteng, og understreker:

— Jeg liker at debatten foregår her og ikke i avisene.

Han mener en av måtene å oppnå mer åpenhet på, er å få større avstand mellom styret og administrasjonen i forbundet.

— Det er vanskeligere å være streng til en kompis enn en man ikke ser så ofte, sier RBK-lederen, som ikke ville uttale som bombastisk om at det finnes en ukultur i NFF.

— Jeg tenker ikke nødvendigvis at det er en ukultur, men måten det har kommet frem på gjør at man kan to at det er en ukultur. Jeg har ikke noen kunnskap om det er ukultur i det hele tatt, sier han.