BEITOSTØLEN: — Jeg er usikker. Formen har vært litt skrantende, og ikke alt som har vært gjort etter plan A. Men jeg tror formen er ganske bra, sa Martin Johnsrud Sundby da han møtte pressen torsdag ettermiddag. Først fredag morgen avgjør 32-åringen om han kommer til å gå klassiskrennet samme dag. Men han er fast bestemt på å delta i lørdagens fristilrenn.

Sammen med sønnen Markus (3) satt han foran pressen, og virket å være i godt humør. Han svarte dog lite eller ingenting på spørsmål rundt astmasaken, eller det generelle bråket som har vært rundt langrennssporten denne høsten.

- Det blir et annerledes møte med verdenseliten denne sesongen?

— Ja, det har jeg vært klar over hele veien. Det kan skje. Men jeg bruker ikke så mye krefter på å tenke på det. Nå har jeg fokus på den treningen jeg skal gjennom for å være klar til å møte resten av ulvene i verdenscupsirkuset. Det er det eneste jeg tenker på. Så får vi ta alt det andre etterhvert.

Johnsrud Sundby avslørte imdlertid at Petter Northug ennå ikke har hentet premien for Tour de Ski 2015, som trønderen overtok etter at Johnsrud Sundby ble tatt for brudd på dopingreglene.

— Jeg sendte ham en melding i høst om at han skulle si fra da han var innom Oslo, da kunne han komme og hente den. Jeg har ikke fått noe svar enda. Han er nok ikke så sugen på den, sa en humrende Johnsrud Sundby.

— Fått mer kamp enn noen gang

Han roser sine lagkamerater, som han mener vil gi ham mye større konkurranse denne sesongen.

- Jeg er veldig spent på hvordan kroppen reagerer, og hvor jeg står i forhold til verdenseliten. Det vet man jo aldri. Jeg har fått mye mer juling på trening i år enn tidligere. Fått mer kamp enn noen gang. Det lover veldig bra for oss som lag, sa Sundby.

— Det er inspirerende at gutta tar de stegene. Det kommer til å bli en vinter med mange tøffe dueller, sa 32-åringen.

- Hvor revansjelysten er du?

— Sånn rent sportslig er det nærmest umulig å følge opp fjorårssesongen resultamessig, det blir fryktelig vanskelig. Det å gå fort på ski, det å konkurrere og gå gode skirenn, det lengter jeg etter.

- Jeg tenker mer på det som har skjedd i sommer og høst og alt det styret?

— Som sagt: Jeg gleder meg veldig til å ha fokus på konkurranser, å konkurrere mot de andre, å komme i gang med verdenscupsesongen og nærme seg et VM. Det gleder jeg meg veldig til.

Femmila det store målet

Johnsrud Sundby sier han trolig kommer til å prioritere høydetrening, foran det store målet: Femmila i Lahti-VM.

— Jeg har et veldig klart mål og det er femmila i Lahti. Jeg kunne gjerne sagt duathlon og 15 kilometer og femmil og full pakke. På gode dager kan jeg være med å kjempe på de fleste distanser. Men jeg tror det kan være smart å peke seg ut én distanse. Jeg tror det kan være smart å ha fllt fokus på det. Jeg har kjempelyst til å vinne femmila, det er den distansen jeg har mest lyst å vinne sammen med stafetten, sa Sundby.

- Hvilke grep gjør du foran VM, Johan Olsson flyttet fra familien i fem uker før Falun-VM?

— Syv uker hørte jeg at han hadde flyttet fra familien og til Bruksvallarna. Sa han ikke denne uka at det ikke var verdt det? Jeg skal definitivt ikke flytte fra familien. Men vi driver og spekulerer i hvilke grep vi kan gjøre før VM i Lahti. Det finnes jo en del muligheter. Det blir en del høydetrening og jeg blir borte fra Oslo og Norge, sannsynligheten for det er jo ganske stor. Og så er sannsynligheten stor for at jeg har med familien på en del av den biten der. Men hvis vi kjører en inkubasjonsperiode på en ukes tid før vi drar, er jeg kvitt det meste. Det er mange planer som henger i løse lufta foreløpig og så får vi se hvor vi havner.